Puč za bílého dne, zloději vyhráli! burácel Zaorálek ve sněmovně o amnestii

17.01.2013 13:38

Místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek dnes velmi ironicky a sarkasticky kritizoval amnestii Václava Klause. Nejvážnější pochybení podle něj nastalo v článku dva. „Hrad mluví nesmyslně, nesprávně,“ okomentoval argumentaci Pražského hradu. Podle něj asi prezident Klaus sáhl k amnestiím proto, že milosti jsou pro Hrad jen jakési „příštipkaření“.

Puč za bílého dne, zloději vyhráli! burácel Zaorálek ve sněmovně o amnestii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek hříme sněmovnou

Poslanci dnes dopoledne odstartovali schůzi, na níž kabinet Petra Nečase již po páté čelí pokusu opozice vyslovit mu nedůvěru. Sociální demokraté svolali tuto mimořádnou schůzi sněmovny kvůli novoroční amnestii, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus a podepsal premiér.

Právě ale postup Pražského hradu přiměl místopředsedu sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) k velmi emotivnímu a také předlouhému projevu. Nejprve se ale pustil do kritiky argumentace ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS).

Ministr totiž poslance v obsáhlém projevu informoval o všech dosavadních amnestiích a porovnával je. Zdůraznil, že zastavení trestního stíhání bylo součástí všech dosavadních amnestií. Podle něj ale poškození budou moci o náhradu škody žádat v civilních řízeních.

Blažek také připomněl, že zastavení trestního stíhání soudce Jiřího Berky v kauze zmanipulovaných konkurzů by pod amnestii spadat nemělo. Při tom ministr slíbil, že učiní veškeré právní kroky k tomu, aby se Berka do své soudcovské funkce už nevrátil.

Za sporný pokládá ministr i Berkův nárok na ušlou mzdu, kterou českobudějovický soud vyčíslil na pět milionů korun. Ministr už vydal pokyny, aby suma nebyla proplacena. „Ať si to (Berka) vymáhá soudně a dokazuje, že si tu náhradu platu zaslouží," prohlásil Blažek. Připomenul, že žalobce proti zastavení Berkova stíhání podal stížnost.

Stát je jedna ruka s organizovaným zločinem

„Blažkovo vystoupení bylo plné pozoruhodných manipulací. Vybíral si fakta, která se mu hodila," reagoval na to ale dnes důrazně za sněmovním pultíkem Zaorálek a vysvětloval poslancům, co je konkurzní podvod. „Stát je jedna ruka s organizovaným zločinem, neboť toto je v civilizovaném světě nemyslitelné,“ zmínil celkově k amnestiím Zaorálek.

„Normální amnestie byla ta, kterou udělal slovenský prezident,“ prohlásil také Zaorálek. Tam se na svobodu dostalo několik set vězňů, odsouzených hlavně za nedbalostní či neúmyslné trestné činy. „Kdyby se tohle stalo v Česku, tak nikdo ani necekne," uvedl na to Zaorálek.

Na pomoc při svém poslovu si také místopředseda sněmovny vzal trestní zákoník. Citoval z něj sazby za majetkové trestné činy. "Kdybyste vytunelovali celý tento stát, nedostane více než deset let," prohlásil.

"Tohle je puč za bílého dne....Milost? To jen přištipkaření. Ale my tady máme ´zázračnou metodu´´ a tou je amnestie! A je to venku!“ nešetřil pak Zaorálek kritikou na amnestii a zvláště postup Hradu.

Kdo to psal?

Podle Zaorálka jde v případě dnešního hlasování o nedůvěře o víc, než o jednu vládu, jde o demokratický systém státu. "Není možné dovolit takové loupeže," uvedl znovu na adresu článku dva Klausovy amnestie.

„Rozpusťme to, k čemu jsou zákony?" tázal se také řečnicky a nabroušeně svých sněmovních kolegů Zaorálek. Podle něj má organizovaný zločin zastání na Hradě i u premiéra. „Nevíme ani, kdo amnestii psal. Jak je to možné?" Podle něj „Hrad mluví nesmyslně a nesprávně“, když argumentuje na kritiku.

Zdůraznil, že lidem se amnestií třeba sdělí i to, že nedostanou nic, a ´že ta pirátská banda´ bude propuštěna, že dostanou zpátky i zabavený majetek. „Co si tito lidé mají o tomto státu myslet?“ otázal se ve svém téměř padesátiminutovém projevu.

Nakonec Zaorálek tak trochu posypal hlavu i sobě popelem.

"Mluvil jsem dlouho, ale snažil jsem se mluvit věcně," zakončil totiž svůj projev. Ještě před tím navrhl dvě usnesení, v nichž by sněmovna mohla vyslovit nesouhlas s částí amnestie a zároveň to druhé usnesení má vyzvat vládu k řešení dopadů nad obětmi trestných činů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Česko. Ostrov pracujících starců.“ Schillerová ve Sněmovně trhala Jurečkovy důchody

18:17 „Česko. Ostrov pracujících starců.“ Schillerová ve Sněmovně trhala Jurečkovy důchody

V Poslanecké sněmovně v úterý probíhá další z jednání o vládní důchodové reformě, kterou opozice tvr…