Ransdorf: Sláva Jana Fischera je jen podvod. Čas KSČM přijde

25.10.2012 7:52

ROZHOVOR Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf označuje favorita prezidentské volby, expremiéra Jana Fischera za nekompetentního, jeho reputaci za umělý mediální výpěstek, který se neopírá o předvedené schopnosti a výkony. „Nechtěl bych prezidenta, který na slovo poslouchá amerického nebo izraelského velvyslance,“ řekl ParlamentnímListům.cz komunista, který je již druhé volební období poslancem Evropského parlamentu.

Ransdorf: Sláva Jana Fischera je jen podvod. Čas KSČM přijde
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Co říkáte na výrok expremiéra a prezidentského kandidáta Jana Fischera, že by jako hlava státu rozhodně komunisty k moci nepustil, protože je to extrémistická strana? Dokonce by se prý zajímal i v případě menšinové vlády, jestli neexistuje skrytá podpora například formou nabídky na místa šéfů úřadů či místa náměstků.

Je dobré vědět, že tento bývalý člen KSČ neuznává rovnost občanů před zákonem. Já bych zase nechtěl prezidenta, který na slovo poslouchá amerického nebo izraelského velvyslance. Reputace Jana Fischera je umělý mediální výpěstek a neopírá se o předvedené schopnosti a výkony. Je pouze projevem snahy manipulovat voliče.

Favorit v prezidentské volbě Jan Fischer komunistické straně vytýká, že se nevyrovnala se základním zahraničně-politickým ukotvením této země. podle něj vysoce negativní postoj k Evropské unii, k NATO, k působení našich misí... Je to pravda? A jaký názor na členství v EU máte vy jako dlouholetý europoslanec?

Je to další doklad jeho nekompetentnosti. Evropská unie není totéž, co NATO. Evropská unie není přežitek studené války, ale naopak instituce, která umožnila pevný a trvalý mír mezi národy, které ji tvoří. NATO je drahý a zbytečný nástroj proti hrozbám, které už neexistují. Ale KSČM opakovaně prohlásila, že respektuje zahraničně politické závazky republiky. Další doklad neinformovanosti pana Fischera.

Jak hodnotíte úspěch KSČM v krajských volbách? Je to pro Vás satisfakce?

Jen do určité míry. Tak devadesátiprocentní podíl na tomto úspěchu má vláda a také vzpomínky na dobu, která sice měla hodně vad, ale k obyčejným lidem byla vlídnější.

I když do druhého kola volby do Senátu postoupilo historicky největší množství komunistických kandidátů, získala KSČM jediné křeslo. Čím si to vysvětlujete?

Voliči KSČM dosud nepřijali volby do Senátu za své. Kdyby například v obvodě Sokolov přišli všichni členové strany k volbám, kandidát KSČM by získal pozici senátora. V řadě případů nepřišli našim kandidátům na podporu ani všichni voliči z prvního kola. Je třeba ještě hodně udělat pro to, aby se postoj voličů KSČM k volbám do Senátu změnil.

Myslíte si, že se otevírá pro komunistickou stranu cesta ze stále ještě politické izolace?

Ano, KSČM má velkou šanci a záleží jen na straně samotné, co s touto šancí udělá. Je to půjčka od voličů, která může být také odejmuta.

Je KSČM už podle Vás připravena vládnout nejen v krajích, ale i na celostátní úrovni?

KSČM připravena je a její čas nepochybně přijde.

Je podle Vás na čase, aby ČSSD zrušila Bohumínské usnesení, které jí spolupráci s KSČM na celostátní úrovni zapovídá?

Bohumínské usnesení je už historií a obě strany musí překonávat vzájemné předsudky.

Jak se dnes - po úspěchu KSČM v podzimních volbách - díváte na předpovědi, že komunisté zmizí z politické scény, její, většinou starší členové, vymřou?

Na tyto předpovědi jsem si zvykl. Miloš Zeman kdysi naše voliče označil za politickou sedlinu a předpovídal nám pět až sedm procent a opakovaně poté politické zmizení. Praxe ukázala, jakou jeho předpovědi měly váhu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…