Rath sestřeloval Šnajdra: Je mistrem lobbistických skupin

07.09.2011 15:44

Poslanci Davidu Rathovi nestačila dopolední exhibice jeho osoby za sněmovním pultíkem, zdravotnické reformní zákony z pera ministra Leoše Hegera (TOP 09) komentoval i na krátkém brífinku. Zákony se jal dokonce sestřelovat velmi ostře a mezi jeho hubováním pak nechybělo ani jméno poslance za ODS Marka Šnajdra. Ten je podle Ratha dokonce zlobovaný natolik, že se stává mistrem v realizaci lobbistických skupin.

Rath sestřeloval Šnajdra: Je mistrem lobbistických skupin
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Poslanci dnes schválili hlasy koalice vládní návrhy zákonů, které jsou součástí druhé části reformy zdravotnictví. Jde o tři kodexy, z nichž některé nahradí podle vlády zastaralé zákony. Dva z nich, návrh zákona o zdravotních službách a předloha o speciálních zdravotních službách, odolaly dokonce návrhu opozice na zamítnutí. Nyní se bude normami zabývat Senát.

Rathovi vadí především to, že koalice zákony upravovala ještě dodatečně desítkami pozměňovacích návrhů. „Například pan poslanec Šnajdr tam prosadil povinné očkování, které je ale diskutabilní a nejsou na to názory odborníků. Šnajdr se stává mistrem v realizaci lobbistických skupin, které dostává do jednotlivých zákonů," poznamenal k tomu Rath.

Podle něj je zvláště zarážející to, že díky zákonům vzniknou nové registry a to bude stát zdravotnictví stovky milionů korun, přitom tyto registry budou duplicitně shromaždovat záznamy, které již existují. „Všechna data jsou přitom už uložena ve zdravotnických pojišťovnách," zdůraznil k tomu sociálně demokratický poslanec.

Podobně dramatické to je podle Ratha i se zaváděním nové zdravotnické terminologie. „Zákon poškozuje lékaře a ti se budou muset nyní přeregistrovat, budou muset zaplatit i poplatek. Je to gigantická buzerace a je úplně k ničemu, že ty soukromé lékaře budeme buzerovat," dodal Rath.

Co je obsahem zákonů:

Zákon o zdravotních službách vymezuje podmínky poskytování péče a postavení státu, poskytovatelů péče a pacientů. Pacient se stane novým zákonem "rovnocenným účastníkem procesu poskytování zdravotních služeb". Získá například právo na veškeré informace o svém zdravotním stavu a o zdravotních službách, které mu mají být poskytnuty. V Národním registru poskytovatelů najde rovněž všechny údaje o poskytovatelích zdravotních služeb.

TÉMA: Vládní reformy 
    

Kritici ale tvrdí, že pacienti o některá práva přijdou. Opozice poukazuje také na to, že zákon zbytečně mění zavedené pojmy a ve zdravotnictví vznikne chaos.
    

Poslanci v předloze provedli několik změn. Například lidé, kteří podají stížnost na lékařskou péči, měli právo znát jméno osoby, která stížnost posuzuje. Z návrhu naopak vypadla možnost, aby Česká lékařská komora mohla kontrolovat poskytovatele péče a vstupovat do dokumentace pacienta bez jeho souhlasu. U léčby lidí s psychickými potížemi bude dávána přednost domácímu nebo komunitnímu prostředí.
    

Ministerstvo zdravotnictví bude mít pravomoc vydat vyhlášku která uvede, ve kterých obcích může být výdejna léčiv a ve kterých ne. Všichni soukromí lékaři budou muset žádat úřady o novou registraci.

Prodlužuje dobu příjezdu záchranářů k pacientovi    

Návrh zákona o zdravotnické záchranné službě mimo jiné prodlužuje dobu příjezdu záchranářů k pacientovi o pět minut - nejvýše na 20 minut. Předkladatelé ale - na rozdíl od opozice - tvrdí, že to dostupnost péče nezhorší. Záchranáři také budou mít zákonnou možnost vstupovat do cizích objektů a budou moci žádat pomoc od jiných lidí.
    

Poslanci do předlohy kvůli zmatkům v legislativním procesu nepřidali do předlohy odchodné pro záchranáře. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) slíbil, že novelu co nejdříve připraví. Občanští demokraté poukazovali na to, že příslušná ustanovení může do předlohy přidat levicový Senát.
    

Předloha o speciálních zdravotních službách upravuje například umělé oplodnění, sterilizace žen, kastrace můžu a transsexualitu. Předloha rovněž zakazuje klonování lidí a stanoví podmínky pro ověřování nezavedených léčebných metod na lidech. Umělé oplodnění bude moci podstoupit žena nejvýše do 49 let. Ministerstvo zdravotnictví původně navrhovalo 55 let, poslanci ale neúspěšně navrhovali i 45 let.

Pacienti bude mít právo získat od pojišťovny údaje 
    

Podle související novely o zdravotním pojištění budou mít pojišťovny povinnost zajistit pacientům dostupnost hrazených služeb jak v místě, tak v čase. Klient také bude mít právo získat od pojišťovny údaje o tom, které hrazené služby mu byly poskytnuty. Předloha rovněž uvádí, že pacient má právo vybrat si variantu péče, pokud to bude nadstandard, bude jej muset zaplatit.
    

Pojišťovny budou nově hradit dívkám ve věku od 13 do 14 let očkování proti rakovině děložního čípku. V případě asistované reprodukce budou pojišťovny ženám platit čtyři pokusy místo tří v případě, že při prvních dvou pokusech se bude používat jedno, nikoli více embryí.

Poslanci odsouhlasili i zvýšení poplatku za den v nemocnici 
    

Nynější reformní novela novelizuje návrh na změnu zákona o veřejném zdravotním pojištění, který je první částí zdravotnické reformy. Poslanci v úterý přehlasovala senátní veto a předloha míří k podpisu prezidenta.
    

Tato novela počítá s rozdělením zdravotní péče na základní a nadstandardní, za kterou by si lidé připláceli, a zvyšuje poplatek za den v nemocnici ze 60 na 100 korun. Předloha počítá s placením léků do 50 korun a doplňkových a podpůrných přípravků pacientem, na druhou stranu zavádí třicetikorunový poplatek za recept místo za položku na receptu. Z úhrad měly léky vypadnout ve správních řízeních. Současná novela je podle schváleného pozměňovacího návrhu vyřazuje přímo.

Pokud bude ale tento zákon schválen, opozice již dala vedět, že se obrátí na Ústavní soud.     

Možná jste nečetli:

  • U odborníka zaplatíte i několik stovek, navrhuje Heger
  • Heger hodlá zvednout poplatky u lékaře
  • Poplatky nezvyšovat, ani nerušit. Osobní názor ministra
  • Poplatky jsou jen technickou záležitostí, uklidňuje poradce Zajac
  • Výdaje pojišťoven vzrostly o devět procent, příjmy byly menší
  • Šnajdr: Jestli bude Heger dobrým ministrem, bude jasné za rok
  • Horák: Pacienti nebojte se, VZP zatím peníze má
  • Projekt VZP za miliardu využívá 6 lékařů. Slovy šest
  • Čtěte více:

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: olb

    Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

    migrační pakt

    Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

    16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

    Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…