Rozpadají se rodiny, není práce, lidé jsou nešťastní... K pultu přišel Zaorálek

18.02.2014 15:02

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) odmítl ve sněmovně argument, že zvyšování minimální mzdy má za následek propouštění. Opíral se mimo jiné o názory jednoho z poradců Baracka Obamy, se kterým se v Praze nedávno sešel. Zaorálek také spílal na chyby předchozí vlády. Pak to ale pěkně „slíznul“ od předsedy ODS Petra Fialy.

Rozpadají se rodiny, není práce, lidé jsou nešťastní... K pultu přišel Zaorálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve sněmovně v debatě před hlasováním o důvěře kabinetu Bohuslava Sobotky řekl, že kritika od opozice by měla být přesnější, takže není možné přijmout kritiku od ní o příliš obecném programovém prohlášení.

„Vaše kritika by měla být přesnější, když chcete, abychom i my byli přesnější. My přece nevíme, jak se bude vyvíjet rozpočet v tomto roce a víte, že se nacházíme v turbulentních časech,“ řekl na obranu Sobotkova kabinetu Zaorálek.

Ve své řeči dále zmínil, že odhady někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) ve vývoji rozpočtu a ekonomiky oplývaly velkou chybovostí.

„Je tady teď rekordní nezaměstnanost a rozpadají se kvůli tomu celé rodiny,“ připomněl opozici Zaorálek v souvislosti se současnou mírou nezaměstnanosti a sociálními problémy, které z toho plynou. Přitom varoval před dalším růstem nerovnosti ve společnosti.

„Ta společnost není v pořádku,” řekl s poukazem na to, v jakém stavu vláda nyní zemi přebírá.

„Vláda ČSSD v roce 2002 předávala zemi ve stavu, na který jsem dodnes pyšný. Byl tady sociální smír, žádná destrukce hodnot jako nyní," zmínil. Naopak podle něj Nečasova vláda se podílela na destrukci důvěry v instituce i destrukce hodnot.

„Tato společnost je z toho frustrovaná,” pronesl a poukázal na některé kauzy předchozího kabinetu.

Souhlasí sice s tím, co říkal prezident Miloš Zeman před poslanci o investicích, ovšem není to prý tak, že se budou opakovat tehdejší recepty, kdy právě Zeman stál v čele sociálně demokratického kabinetu. „To by nestačilo,“ uvedl k receptům Zemana na vyšší investice do výroby a investice vytvářející pracovní místa.

Fiala: Jste zdatný rétor, ale víte...

Na Zaorálkův projev ale zareagoval předseda ODS Petr Fiala. „On je zdatný rétor,“ uvedl směrem k Zaorálkovi. Podle něj ovšem nejenom nyní bují kauzy uvnitř politických stran.

„Nebylo to jenom teď, kdy poslanci odcházeli ze svých funkcí. Je to již deset let, kdy poslanec Svoboda z ČSSD odcházel z této sněmovny za tunelování,“ připomněl Zaorálkovi Fiala v technické poznámce někdejšího ministra financí ve vládě Miloše Zemana. Ten byl ze své funkce ministra odvolán kvůli podezření z trestné činnosti v době, kdy působil ve firmě Liberta, a. s. V roce 2005 ho pražský vrchní soud společně s jeho poradkyní Barborou Snopkovou odsoudil k pěti letům za vytunelování společnosti Liberta, a. s.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…