Schwarzenbergův miláček má prý problémy. A může být ještě hůř

11.12.2013 11:34

Oblíbenec předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, pražský primátor Tomáš Hudeček, má v poslední době ve straně velké problémy. Nejenže nebyl zvolen místopředsedou TOP 09, ačkoli měl velkou podporu Schwarzenberga, ale kýve se pod ním i primátorské křeslo a ztrácí podporu zastupitelů TOP 09.

Schwarzenbergův miláček má prý problémy. A může být ještě hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vávra a Tomáš Hudeček

Hudeček na víkendovém sněmu TOP 09 získal při kandidatuře na místopředsedu strany jen 39 ze 174 hlasů. V úterý ale také čelil obrovskému problému na klubu pražských zastupitelů TOP 09, když dostal jenom 13 z 26 hlasů členů klubu.

Důvěra“ půlky zastupitelů TOP 09

13 lidí mu vyjádřilo důvěru, 12 bylo proti vyslovení důvěry a jeden hlas byl neplatný. Připomeňme, že když Hudeček získával nominaci klubu na primátora, obdržel tehdy 14 hlasů. Čili Hudeček má nyní podporu jen poloviny klubu. Je otázka, zda získání důvěry na setrvání ve funkci primátora je opravdu důvěrou, protože usnesení by mělo být přijímáno dle stanov nadpoloviční většinou přítomných, což Hudeček nezískal. Například radní Eva Vorlíčková ji získala, ta dostala 14 hlasů.

„Schwarzenbergův miláček Hudeček má teď velké problémy. Nejenže nebyl zvolen místopředsedou strany, ale ztrácí podporu zastupitelů, což se může odrazit i v tom, že ztratí post primátora. Schwarzenberg mu na sněmu svou podporou moc nepomohl. Hudeček se díky podpoře Schwarzenberga cítil tak jistý, že říkal, že nemusí s delegáty jednat o podpoře a že to má v kapse. Také mu moc neprospívá, když říká, že bude primátorem buď on, nebo nikdo z topky. Arogance není dobrým způsobem, jak si získat loajalitu a podporu,“ řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj z TOP 09.

Někteří zastupitelé TOP 09 by podpořili odvolání Hudečka. Co když si toho všimnou i ostatní?

„Zatím nebyla většina pro Hudečkovo odvolání, protože někteří zastupitelé, i ti, kteří ho nemusí, nechtějí měnit primátora před volbami. Ale řada lidí si uvědomuje, že Hudeček se svou popularitou může být v komunálních volbách pro TOP 09 průser,“ dodal zdroj.

Důvěra-nedůvěra klubu ale může mít vliv i na postavení Hudečka jako primátora. Kdyby, nedej Bože, vyvolala například ODS na zastupitelstvu hlavního města Prahy hlasování o odvolání Hudečka z postu primátora, nemusel by to ustát, protože podle informace redakce při tajném hlasování je několik zastupitelů TOP 09 připraveno hlasovat pro jeho odvolání.

A je pak také otázkou, jak by se k tak vachrlaté pozici Hudečka postavila ČSSD a zda by nechtěla mít stabilnějšího partnera z TOP 09. Pravděpodobně se totiž bude hlasovat i o odvolání Evy Vorlíčkové, čili by se to případně mohlo vzít „jedním vrzem“. Zastupitelstvo bude jednat ve čtvrtek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…