Šéf komunistů: Pokud se nesestaví funkční vláda s naší podporou, vládnout nebudeme

26.10.2013 16:46

Krátce před 16:00 hodinou do volebního štábu KSČM dorazil jejich lídr Vojtěch Filip. Na jeho tváři ale nebylo vidět zklamání, přestože komunisty prozatím „válcuje“ hnutí ANO Andreje Babiše. To je stále na druhém místě.

Šéf komunistů: Pokud se nesestaví funkční vláda s naší podporou, vládnout nebudeme
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vojtěch Filip s Miroslavem Opálkou

Řízečky, guláš, obložené chlebíčky a také sladké věnečky zůstaly netknuté ve chvíli, kdy mezi novináře do volebního štábu KSČM zavítal lídr rudých třesniček Vojtěch Filip. Přestože je podle dosavadních výsledků KSČM na třetím místě a druhou příčku neustále okupuje ANO Andreje Babiše, Filipovi prozatím úsměv na tváři nezmizel.

„KSČM roky posiluje a uvidíme, jaký bude výsledek. Rád si tady s vámi na něj počkám,“ řekl Filip novinářům, kteří chtěli vědět co říká na to, že komunisty předbíhá právě Andrej Babiš.

AKTUÁLNÍ VÝSLEDKY VOLEB: Sčítání hlasů minutu po minutě

Filip se podivil nad Babišem: Slíbit peníze než program?

„Netušil jsem, že některá nová hnutí do toho dají tolik prostředků, které normální politická strana do toho nevkládá, protože uvažuje spíše nad tím, jak nejlépe slíbit program, nežli peníze, které vložím do reklamy,“ odvětil Filip na výsledek hnutí ANO.

„Zatím je to předčasné,“ uvedl na možnost sestavení koalic, neboť prostá aritmetika v tu chvíli odpovídala na to, že ČSSD s KSČM nemůže dát dohromady sněmovní většinu.

Podle Filipa je spíše důležitější to zamyšlení, zda zde neexistuje skupina lidí, která chce pokračování nynější politiky. „A ti brzdí možnou změnu,“ vysvětlil.

Otázka, zda bude KSČM po letech chtít s ČSSD vládnout, je ale podle Filipa předčasná. „To záleží na tom, jaký bude výsledek. Je samozřejmě ale dáno, že jestli budeme mít důvěru ve společnosti, tak můžeme o tom uvažovat. Pokud bude ale důvěra taková, že nebude možno vytvořit funkční vládu, kterou by mohla podporovat KSČM, tak vládnout nebudeme,“ odvětil Filip diplomaticky.

Za propadem Zemanovců jsou prý hádky

Nepřekvapil ho ale už jasný propad SPOZ. "Je to nejspíše výsledek toho, že některé politické strany se před volbami více hádaly, než aby usilovaly o společný cíl," dodal pak na adresu SPOZ.

Zda bude možné ve sněmovně sestavit levicovou vládu, se pokusil pro ParlamentníListy.cz zavěštit místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Ústavní tradice, na kterou ne vždy na Hradě dbají, velí, aby byl pověřen sestavením vlády předseda vítězné strany. A možná kdybych já byl tím, kdo nepřeje zrovna sociální demokracii, tak bych sledoval, jak se mu to bude dařit. Pan prezident ale v lednu řekl, že by se o to měl pokusit vítěz voleb, tedy sociální demokracie, a měla by se opřít o druhou stranu. Kdo ale bude tou druhou stranou, tak to uvidíme...,“ dodal Dolejš s narážkou na "babišovce".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…