Šéf komunistů před památníkem rudoarmějců: Jsou lidé, kteří nechtějí přijmout pravdu. Rudá armáda rozhodla druhou světovou válku

09.05.2015 15:36

REPORTÁŽ Stovky lidí v sobotu slavily na Olšanských hřbitovech v Praze 70. výročí konce druhé světové války. Na akci, kterou pořádali komunisté, promluvil jejich šéf Vojtěch Filip. Poslankyně Marta Semelová recitovala báseň. Mezi účastníky byla také řada Rusů, většina lidí byla ověnčena georgijevskými stužkami. Zazněla nejen československá hymna, ale také internacionála a známý vojenský chór „Svatá válka“.

Šéf komunistů před památníkem rudoarmějců: Jsou lidé, kteří nechtějí přijmout pravdu. Rudá armáda rozhodla druhou světovou válku
Foto: Radim Panenka
Popisek: Na Olšanských hřibitovech u památníku Rudoarmějců slavila konec války KSČM, přišly stovky lidí. Projev Vojtěcha Filipa

Anketa

Dle vašeho názoru, Rudá armáda nás roku 1945...

hlasovalo: 5451 lidí

U příležitosti sedmdesátého výročí ukončení druhé světové války a výročí osvobození Prahy Rudou armádou pořádala Komunistická strana Čech a Moravy pietní shromáždění. Akce se konala u velkého pomníku na čestném pohřebišti rudoarmějců na Olšanských hřbitovech v Praze. Příslušníků sovětské armády při osvobozování Československa padlo téměř 150 tisíc a 400 tisíc jich bylo zraněno.

S hlavním projevem vystoupil předseda KSČM Vojtěch Filip. Zdůraznil, že by bylo lepší si konec nejstrašnějšího válečného konfliktu v dějinách lidstva připomínat devátého, nikoli osmého května, kdy vstoupila v platnost bezpodmínečná kapitulace Německa. I proto, že naše hlavní město bylo osvobozeno až právě devátého.

„Je potřeba zhodnotit jednotlivé historické kroky. Já jsem přesvědčen, že zvláště při 70. výročí porážky nacismu bychom měli upozorňovat na to, že jsou lidé, kteří nejsou ochotni přijímat pravdu, nejsou ochotni se poučit z historických událostí. A možná by bylo vhodné připomenout slova vnuka Winstona Churchilla, který prohlásil u příležitosti 70. výročí osvobození, že právě Rudá armáda na sobě nesla největší tíži boje proti fašismu a těch 25 milionů mrtvých sovětských lidí ukazuje, kdo rozhodl druhou světovou válku,“ sděloval Filip.

Zásluhy Rudé armády na osvobození nelze podle Filipa nijak potlačit nebo zamlčet, ať už se historii snaží překrucovat kdokoli.

„Je třeba na tomto místě poděkovat i jiným vojákům, kteří za Československo i ostatní státy Evropy bojovali proti fašismu. Ať už to byli zahraniční letci ve Velké Británii nebo Francii, je třeba poděkovat partyzánům, kteří pomáhali osvobozovat ČSR svým úporným bojem. Když se podíváte na ty památníky, pochopíte, jak složité to bylo. Nebyla to otázka nějakého vyprávění a utíkání do lesa, ale byl to skutečný krutý boj, který často končil smrtí,“ říkal šéf KSČM před stovkami přítomných.

Podle jeho slov nemůžeme zapomenout ani na ty, jež strávili léta v koncentračních táborech a kteří byli popraveni na popravištích nebo jinde. „Je třeba poděkovat i vojákům jiných armád jako Velké Británie, Francie nebo Spojených států amerických, kteří bojovali na linii od Karlových Varů až po České Budějovice,“ připomněl Vojtěch Filip.

„Ale přece jen malou odbočku k těm, kteří zpochybňují výsledky druhé světové války. Na tomto místě chci připomenout, že to, kdo osvobozoval konkrétní město nebo místo, nemělo žádný vliv na výsledek voleb v roce 1946. Spíše se podívejme na to, že třeba v Plzni, kterou osvobodili Američané, vyhrála volby KSČ. Nespojujme nespojitelné. Spíše odmítněme to, co připomíná válečnou propagandu. Pro mě je neskutečné, když tu někdo mluví o upalování v Oděse jako o možném řešení sporu a tento člověk jen dostal důtku a dál bude působit jako český diplomat,“ zdůraznil Filip.

Ten považuje za nepochopitelné, když část lidí není schopna odmítnout fašismus. „Můžeme být rádi, že nevyrůstá v Německu, ale musíme být znepokojeni, že vyrůstá na Ukrajině, nebo jiné teroristické hnutí vyrůstá v arabském světě,“ uvedl.

„Při připomínce všech padlých a obětí druhé světové války, bylo jich hodně přes padesát milionů, bychom si měli dát jeden úkol. Musíme být schopni další generaci sdělit, jak to tehdy bylo, a přijímat pravdu, ať je jakákoli, a odmítat nenávist. Vezměme si tento úkol za svůj. Setkal jsem se s řadou veteránů a uvědomuji si, že ti, kdo si hrají na vymazání historické paměti, spoléhají na to, že většině veteránů je kolem devadesáti let a brzy už nebude nikdo, kdo bude pravdu připomínat. Odmítněme všechno, co podporuje válečnou mašinérii. Důležité je, abychom to byli schopni odmítnout nejen sami v sobě, ale i veřejně. A to je někdy velmi složité, protože s nárůstem válečné propagandy roste mezi lidmi i strach. Byl bych rád, abychom žádný strach neměli,“ dodal před pomníkem rudoarmějců Vojtěch Filip.

Mezi přítomnými kromě šéfa komunistů byla také pražská poslankyně KSČM Marta Semelová, která v úvodu recitovala báseň, dále pak poslanci Jiří Dolejš a Stanislav Grospič nebo zástupce německé levicové strany Die Linke.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…