Senilita, domýšlivost a zvěrstvo. Ďábel versus belzebub. Kníže, Okamura, Filip i Kalousek nám řekli, zda bude na Hradě Klaus, či Halík

11.08.2014 15:31

Exprezident Václav Klaus uvedl, že pokud by na prezidenta republiky kandidoval Tomáš Halík a nebyl proti němu silný protikandidát, tak by do toho šel také. Co na to říkají čeští politici?

Senilita, domýšlivost a zvěrstvo. Ďábel versus belzebub. Kníže, Okamura, Filip i Kalousek nám řekli, zda bude na Hradě Klaus, či Halík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

„Já už se do toho moc plést nebudu. Já pouze musím říci, že kdyby náhodou se rozhodl kandidovat pan Halík a nebyl dostatečně silný protikandidát, tak to bych do toho prezidentského souboje asi ještě jednou v životě vstoupil,“ řekl Klaus v rozhovoru pro Týden.cz.

ParlamentníListy.cz položily politikům dotaz, co si o tom myslí, kdo z těch dvou by měl případně jejich podporu a kdo z nich má větší šanci. Oba mají své stoupence i odpůrce, někteří by nechtěli ani jednoho a někteří si myslí, že debata o nich je pouze příznakem okurkové sezony.

Samozřejmě Václav Klaus je silná osobnost, ať si o něm myslíme cokoli

„Mou podporu by neměl ani jeden, ale šanci by měl větší Václav Klaus. Kdo by uvažoval o volbě Tomáše Halíka, to snad v naší zemi není ani možné,“ sdělil předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Doba Václava Klause v české politice už nějaký čas pominula a do prezidentských voleb je také pár let, takže tuto kandidaturu jako nadějnou nevidím. Tomáš Halík by byl vynikající kandidát, jenže jsme agnostický národ s kromobyčejně silnými předsudky vůči kněžím. Do voleb bude ale kandidátů habaděj,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Myslím, že v tuto chvíli není prezidentská volba aktuální. A potenciální kandidáti by místo řečí měli pracovat pro občany. Samozřejmě Václav Klaus je silná osobnost, ať si o něm myslíme cokoli, a i když bych ho stejně jako pana Halíka nevolil, jeho názory mají v rámci celospolečenské diskuze své místo,“ míní předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„To by byl zajímavý souboj. Samozřejmě bych proti Halíkovi volil Klause,“ prozradil první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Osobně budu podporovat kandidáta ČSSD, takže z tohoto pohledu jsou oba zmínění kandidáti mimo moji volbu. Z pohledu občana nepředpokládám jejich volitelnost,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Stejně jako se Škromachem jsou tohle jen hloupé hry okurkové sezony

„Václav Klaus završil svou kariéru zvěrstvem nemající obdoby – amnestií pro darebáky, kteří rozkradli podniky a ožebračili lidi. Znemožnil se na věky,“ myslí si poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„To je od Klause úsměvné. Potřebuje ještě další lidi amnestovat, nebo je to jen projev jeho postupující inkogruence? Ale jako špatný vtip na dobu horka je Klausův postoj dobrý – být o pár týdnů dřív v Anglii, mohli si to Monty Pythoni zařadit jako téma jednoho ze svých skečů a mohly to vidět v přímém přenosu spousty lidí po celém světě – třeba by se to vyrovnalo i kradení pera v Chile,“ rýpnul si poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Okurková prázdninová licitace o tom, kdo bude za tři a půl roku kandidovat na prezidenta republiky, mi přijde docela nevhodná a nevkusná. Pokud některá média a někteří politici se tomu chtějí věnovat, je to samozřejmě jejich právo, ale já se něčeho takového rozhodně nezúčastním,“ řekl redakci první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Stejně jako se Škromachem jsou tohle jen hloupé hry okurkové sezony. K ničemu takovému nedojde,“ domnívá se místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Kmotr všech kmotrů opět na scéně? Třeba Jourová. A kde bude Andrejovi konec?

„Kmotr všech kmotrů opět na scéně? Senilita, domýšlivost a velmi silná ješitnost v kombinaci se ztrátou soudnosti je asi silná a těžce zvladatelná kombinace vlastností. Václav Klaus si evidentně neuvědomuje, že jeho podivnou amnestii mu občané a voliči jen tak nezapomenou,“ uvedl poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

„To je vtip? Myslím, že Klausova dvě volební období a jedna amnestie bohatě stačí,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu TOP 09 Františka Laudáta by se měl vynořit už někdo úplně jiný: „U Václava Klause bych spíše řekl ´nikdy nevstoupíš do stejné řeky´. Pan Halík je asi nevolitelný. Ale kdo ví. Osobně si tipnu, že se vynoří pokus o ženského kandidáta. Třeba Jourová. Přijde z Bruselu čistá a kde bude Andrejovi konec? Ale spíš spekuluji.“

„Kandidaturu Václava Klause v příští přímé volbě prezidenta bych přivítal a ze všech sil bych jej podporoval,“ prozradil poslanec ODS Jan Zahradník.

„Pokud by se rozhodl kandidovat Václav Klaus, musel bych asi kandidovat též,“ oznámil europoslanec ANO Pavel Telička.

A nebyl by sám. „Václav Klaus už dokázal negativního dost. Ještě dlouhá léta nám potrvá, než se z jeho nápadu vzpamatujeme. Nevěřím, že by se na stará kolena nechal ještě zesměšnit. Pan Halík je jako kandidát přijatelný, leč v naší proticírkevně naladěné společnosti nevolitelný. To raději budu kandidovat sám,“ uvedl poslanec Úsvitu Augustin Andrle.

Jeden je doktor Solfernus a druhý je belzebub

„Volba mezi Halíkem a mezi Klausem je volbou mezi ďáblem jednoho a druhého typu. Jeden je doktor Solfernus a druhý je belzebub. Tam není mezi kým volit. Určitě se ale objeví někdo jiný než tito dva,“ řekl europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

„Klaus,“ reagoval stručně poslanec ANO Bronislav Schwarz.

„Myslím, že by se pan exprezident rozhodně neměl rozhodovat na podkladě rozhodnutí Tomáše Halíka. Ten je dle mého názoru zcela bez šance,“ řekl poslanec ODS Petr Bendl.

„Doufejme, že oba jenom straší. Kdyby kandidoval Václav Klaus jako bývalý prezident, tak v souboji s reprezentantem klerikalismu ještě volím Klause. Ale je to pro mě Absurdistán. Bylo by jistě pro Českou republiku lepší najít moderního českého reprezentanta. Prezidenta sjednotitele,“ uvádí poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Byl by to těžký souboj. Tomáše Halíka by podporovali intelektuálové a lidé vysokých morálních hodnot. Václava Klause zcela jistě vězni a tuneláři očekávající další amnestii. Těžko říci, která skupina v naší zemi by byla početnější,“ reagoval místopředseda sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Pokud by nastal takový případ, tak nepochybně Tomáš Halík. Minimálně proto, že zatím nic nezkazil,“ reagoval poslanec ANO Matěj Fichtner.

Halík ať jde na černého papeže. Zeman obhájí

Poslanec ČSSD Richard Dolejš považuje to, co se začalo odehrávat kolem prezidentské volby, za bouři ve sklenici vody. „Pan Halík je především exponentem Vatikánu a hlavně sekty zvané jezuité. Takže bych mu doporučoval se do budoucna více věnovat jeho církvi, která se dlouhodobě ocitá v morální krizi. U jeho osoby má člověk jistotu, že nebude hájit naše národní zájmy a povede nás pod vlivová křídla jeho římskokatolické církve. Jeho osoba je dle mého názoru proto pro převážnou část veřejnosti nepřijatelná. Měl by se spíše do budoucna ucházet o funkci černého papeže – generála jezuitského řádu. Co se týká Václava Klause, to nestojí za obsáhlejší komentář. Je to člověk minulosti, který již nemá co nabídnout. Za nejvhodnější osobu za současného úhlu pohledu považuji i přes všechny nedostatky Miloše Zemana. Má nejlepší předpoklady znovu uspět, a to za předpokladu, že nebude bojovat s ČSSD a získá její podporu,“ myslí si Dolejš.

„Jako znalec životního prostředí pan Klaus ví, jak je recyklace prospěšná, tak se chce do procesu zapojit. Spousta politiků trpí de-gaullovským syndromem a někde v tichosti čekají, až je národ povolá. Já doufám, že na tom Česká republika tak špatně nebude. I když při angažmá pana Halíka bychom se takové krizi určitě přiblížili,“ míní poslanec Úsvitu Petr Adam.

Europoslanec Tomáš Zdechovský by podpořil Halíka. „Václav Klaus byl prezidentem 10 let a přeji mu spokojený důchod,“ dodal.

Podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby je do prezidentských voleb ještě daleko a šance Klause jsou minimální. „Navíc již může platit nějaký ten zákon, ať náš či z Bruselu, že to musí být tentokrát dáma. To by pak nedávalo šance ani panu Babišovi, kdyby tedy vůbec chtěl. Zatím by totiž jistě vyhrál. Hlas lidu, hlas boží. Amen,“ dodal Koskuba.

"Václav Klaus stál u zrodu každého neúspěchu, ve všech aspektech úpadku naší země, zejména hospodářství, morálky a duchovna. Moji podporu by měl každý jeho protikandidát. Včetně Babinského, Čingischána a ďábla," uvedl senátor Pavel Lebeda.

Návrat z hrobu

„Řešit rok od přímé volby prezidenta Zemana, kdo další bude za čtyři roky kandidovat, je hloupé a poněkud dopředné a celou debatu na téma pan Halík a další považuji za vyplnění okurkové sezony,“ říká poslankyně ODS Jana Černochová.

„U mě by podporu neměl ani jeden. Ale v tomto rozhodnutí Václavu Klausovi fandím,“ uvedl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Kandidatura Tomáše Halíka by mě potěšila. Václav Klaus by se z politického hrobu neměl vracet za žádných okolností,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

„Přiznám se, že v této chvíli vůbec neřeším nového prezidenta. Nad prohlášením Václava Klause mírně zvedám obočí s výrazem přinejmenším údivu. Fakt si myslím, že Tomáš Halík nebude jediným motivačním kandidátem v naší rozbouřené politické scéně,“ říká poslanec ČSSD Václav Klučka.

O příští volbě prezidenta se začalo debatovat, když místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD uvedl, že by mohl kandidovat na prezidenta, pokud by nekandidoval již Miloš Zeman. Na to reagoval Tomáš Halík, že pokud by proti Škromachovi nebyl silný kandidát „pravdy a lásky“, považoval by za svou povinnost kandidovat. Na to teď reagoval Václav Klaus, že pokud by nebyl silný protikandidát proti Halíkovi, kandidoval by i on.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…