Seznámit veřejnost s důkazy o přínosnosti migrace, volební právo migrantům, vzdělávací programy do škol... Více k výbušné rezoluci, která prošla Radou Evropy. Češi byli totálně přehlasováni

30.06.2017 12:05

Migrace jako příležitost pro další rozvoj evropského kontinentu. To je stěžejní myšlenka nové rezoluce, která prošla hlasováním na Radě Evropy ve Štrasburku. Čeští poslanci a senátoři byli u toho, když se schvalovala. Z jejich pozměňovacích návrhů, které měly dle slov senátora a člena stálé české delegace v Radě Evropy Miroslava Nenutila (ČSSD) dokument „objektivizovat“, neprošel ani jeden. „Rezoluce vnímá nelegální migranty téměř stejně jako legální,“ svěřil se ParlamentnímListům.cz Nenutil. Migrantů podle dokumentu v Evropě ještě přibude, a to v důsledku probíhajících klimatických změn.

Seznámit veřejnost s důkazy o přínosnosti migrace, volební právo migrantům, vzdělávací programy do škol... Více k výbušné rezoluci, která prošla Radou Evropy. Češi byli totálně přehlasováni
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V calaiské džungli

Dokument číslo 14335 s názvem „Migrace jako příležitost pro evropský rozvoj“ (Migration as an opportunity for European development) prošel hlasováním na Radě Evropy. Návrh rezoluce předložil zpravodaj výboru pro migraci, uprchlíky a vysídlené osoby, italský politik Andrea Rigoni. Rigoniho zpráva napadá prý „běžný omyl“ v tom, že migranti představují pro místní společenství hrozbu, a to ve smyslu, že nově příchozí seberou lidem pracovní místa a zároveň zneužívají sociálních dávek. Zpráva podle internetových stránek Rady Evropy na konkrétních příkladech demonstruje, jak migranti přispívají k ekonomickému růstu a vytváření národního bohatství.

„Dle zpravodaje Rigoniho přistěhovalci přispívají ke zvyšování hospodářského růstu a k vytváření národního bohatství,“ sdělil ParlamentnímListům.cz senátor Miroslav Nenutil (ČSSD), který byl na zasedání Rady Evropy ve Štrasburku během hlasování osobně přítomen. Podle Nenutila podala česká delegace několik pozměňovacích návrhů, které „objektivizovaly zprávu Itala“. Žádný z nich ale nebyl přijat. „Získali jsme podporu zhruba od čtvrtiny hlasujících, a to nestačilo,“ uvedl Nenutil.

„Pozměňovací návrhy z české strany zahrnovaly například požadavek na to, že klimatické změny by neměly být důvodem pro uznání azylu, nebo že státy mají možnost rozhodovat o formě pomoci, kterou imigrantům poskytnou," informoval ParlamentníListy.cz další z českých delegátů v Radě Evropy poslanec Úsvitu Marek Černoch. Čeští delegáti podle něj prý navrhovali i „odstranění návrhu rozšíření povinných uprchlických kvót". Rezoluce byla v závěrečném hlasování přijata velkou většinou, a to 86 hlasů pro, 18 proti a 3 se zdrželi. „Nutno ale dodat, že hlasovat mohlo 411 zástupců parlamentu, bohužel zde není nejmenší nutný počet přítomných pro platnost hlasování, tak se i v minulosti stalo, že některá rezoluce byla odsouhlasena jen 30 hlasy,“ doplnil Miroslav Nenutil.    

Podle Nenutila se ale Rigoniho dokument netýká jen aktuální situace, „kdy jsou za uprchlíky nebo vysídlované osoby veřejností bráni jen syrští běženci nebo ghanští uprchlíci“. „Tato rezoluce se však vztahuje i na migranty legální, tedy i ty, o které stojíme – zdravotní sestry z Ukrajiny, vědce z východu a podobně. Bohužel text rezoluce vnímá nelegální migranty téměř stejně jako legální, a proto nikdo z české delegace rezoluci nepodpořil. Pro informaci – český parlament zde má sedm hlasů – dva za Senát, pět za Poslaneckou sněmovnu,“ uzavřel Nenutil.

To, že čeští delegáti hlasovali proti rezoluci, ParlamentnímListům.cz potvrdila i vedoucí české delegace v Radě Evropy poslankyně Dana Váhalová (ČSSD). Váhalová sama je k myšlence dokumentu č. 14335 skeptická. 

„Pod vlivem událostí, které s sebou přinesla do Evropy  nekončící a těžko zvladatelná migrační krize, se nedá říci, že se tento nástroj osvědčil," sdělila ParlamentnímListům.cz, co si myslí o tezi, že by migrace měla být příležitostí pro další evropský rozvoj. Tomu, že by migrace měla být pro Evropu příležitostí, zatím podle Váhalové nic nenasvědčuje. „Občané v dosud klidné Evropě dnes mají strach a politici je i sebe uklidňují výzvami proti nenávisti, nesnášenlivosti a volají po toleranci,“ uvedla poslankyně. „Je třeba si položit otázku. Jsou málo tolerantní a nesnášenliví lidé v Evropě, nebo lidé, kteří dnes do Evropy masově přicházejí?“ doplnila. Občané podle Váhalové ztrácí důvěru ve své země a politiky. „Pokud skutečně chceme evropský rozvoj, musíme věci nazývat pravými jmény. Nelze žádnou skupinu zvýhodňovat na úkor jiné a každé právo musí doprovázet i povinnost,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz.

     

A konkrétní návrhy dokumentu? „Členské státy Rady Evropy jsou povzbuzovány v tom sbírat, analyzovat a monitorovat informace týkající se jejich aktuálních nároků na pracovní sílu s cílem vytvořit progresivní strategii v oblasti migrace, která by reflektovala potřeby v jednotlivých sektorech jejich ekonomik,“ stojí v abstraktu. „Migrace všech typů se v budoucnu zvýší a zajištění obecného blahobytu bude znamenat respektování práva lidí na cestách. Státy jsou proto vyzývány, aby uznaly, že imigrace je nástrojem pro obnovu dynamiky a modernizaci společnosti a pro přežití demografické zimy v Evropě,“ stojí v krátkém extraktu v češtině, který byl spolu s celou zprávou předložen i českým poslancům.

  • Dokument ke stažení ZDE

Podle Rigoniho zprávy předložené evropskými liberálními demokraty se počet příchozích do Evropy v posledních letech dramaticky zvýšil. „K nepodloženým strachům ohledně migrace pak přispívá zejména absence koordinované (sjednocené) migrační politiky na úrovni Evropské unie,“ stojí ve zprávě. Zpráva uvádí, že tyto „strachy“ byly soustavně zneužívány některými politickými subjekty a médii v tom smyslu, že docházelo k vylíčení fenoménu migrace jako hrozby. Podle Rigoniho dokumentu čelí Evropa nedostatku pracovníků v celé řadě oborů, od zemědělství až po finanční služby. Zároveň se ale potýká i s nedostatečnou porodností. „Populace celkově stárne, neboť se lidé dožívají stále vyššího věku. V těchto oblastech by mohla být migrace pro Evropu velmi přínosnou,“ stojí v úvodu dokumentu. Avšak pouze za předpokladu, budou-li do praxe uvedena některá zásadní politická opatření,“ stojí v textu.

Výňatek z rezoluce, která byla předložena českým zástupcům v Radě Evropy

V návrhu rezoluce Rady Evropy stojí, že je „nezbytně nutné reagovat na negativní rétoriku týkající se migrace a seznámit veřejnost s důkazy, že je ve své podstatě pro evropskou společnost přínosná“. Dokument navrhuje i konkrétní opatření pro členské státy, jako je například zjednodušení migračních řízení pro specializované pracovníky, jejichž kvalifikace odpovídá potřebám národních ekonomik, zkrácení azylových řízení pro migranty, ustanovení volebního práva a práva být volen pro všechny oprávněné migranty po pěti letech pobytu v dané zemi a dále pak podporu vzdělávacích programů na školách směřujících k rozšíření povědomí o odlišných kulturách, jazycích a náboženstvích. Podle dokumentu zvýšená migrace výrazně obohacuje i evropskou kulturu a přispívá k větší různorodosti například v „umění, módě i stravování“. „Multikulturní společnosti otevírají nové perspektivy a jsou mnohem více atraktivní pro ekonomické příležitosti. Z toho důvodu dosahují země s vyšším počtem cizinců vyšších stupňů rozvoje a ekonomického úspěchu,“ uvádí zpráva. Negativní postoj ke zvýšenému přílivu migrantů má však podle dokumentu více než polovina (52 procent) obyvatel Evropské unie. Právě toto podle textu značně přispělo k posílení evropských populistických strany typu AfD. Zpráva ale uvádí, že v dalších letech migrantů v Evropě ještě přibude. Důvodem prý nebudou ani tak ozbrojené konflikty jako klimatické změny a pohromy v důsledku globálního oteplování. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…