Škatulata, hejbejte se ve sněmovně: Němcová namísto Bendy v imunitním výboru

12.12.2013 13:38

Poslanci se ani nestačili zabydlet ve sněmovních výborech a již pár dnů poté, co je ustavili a zvolili předsedy výborů, došlo v nich ke změnám. Tak například šéfovství ve sněmovním mandátovém a imunitním výboru převzala místo Marka Bendy někdejší předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (oba ODS). Změn ve výborech poslanci ale provedli více.

Škatulata, hejbejte se ve sněmovně: Němcová namísto Bendy v imunitním výboru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda se radí s Miroslavou Němcovou

Již v úterý Marek Benda z ODS informoval poslance, že se vzdá předsednictví v mandátovém a imunitním výboru sněmovny, neboť pokud Miroslava Němcová nebyla zvolena místopředsedkyní komory, je slušnost ji toto místo nabídnout. Benda teď míří do organizačního výboru za Janu Černochovou.

To ale není vše - změn ve výborech totiž poslanci dnes udělali povícero.

„Bez předsedy je zatím evropský výbor; na členství v něm rezignoval lidovec Jaroslav Klaška, střídá ho stranický kolega Ondřej Benešík. Benešík by měl zamířit do čela výboru. Klaška bude za Benešíka v hospodářském výboru,“ informovala ČTK.

Nejvíce výměn provedlo hnutí Úsvit. Z ústavně-právního výboru odešel totiž Martin Lank, kterého střídá Marek Černoch. Lank míří do bezpečnostního výboru, v němž uvolnil místo předseda branného výboru David Kádner. Ve výboru pro životní prostředí vystřídal Olgu Havlovou Jaroslav Holík.

Šest stálých komisí má už členy

Poslanci dnes taky obsadili členy šesti stálých komisí. Dvě komise, pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů a pro kontrolu odposlechů, budou devítičlenné, původně měly být sedmičlenné. Šéf volební komise Martin Kolovratník (ANO) změnu zdůvodnil tím, aby v nich měly zastoupení i nejméně početné kluby. Komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby, Národního bezpečnostního úřadu a Vojenského zpravodajství budou mít po sedmi členech, jak bylo dohodnuto již dřív.

Sněmovna naplnila navíc i stálé delegace do pěti meziparlamentních organizací. Původně do nich kluby navrhly více kandidátů, než v nich je míst. Nakonec se předsedové frakcí dohodli a některé nominanty stáhli. Volba se uskutečnila hladce. Kandidáty na předsedy komisí a vedoucí delegací mohou frakce podávat volební komisi do pondělního odpoledne, dodala ČTK.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…