Směšný a nepřijatelný Škromach. Namyšlený, totálně hloupý a drzý Halík. Kníže, Dolejš i Stropnický nám řekli, kdo z nich bude prezidentem

04.08.2014 15:52

ANKETA Religionista Tomáš Halík pro LN uvedl, že kdyby měl Českou republiku reprezentovat jako prezident republiky Zdeněk Škromach „v bazénku“ a neobjevili by se proti němu důstojní kandidáti pravdy a lásky, tak by cítil (Halík) morální povinnost kandidovat.

Směšný a nepřijatelný Škromach. Namyšlený, totálně hloupý a drzý Halík. Kníže, Dolejš i Stropnický nám řekli, kdo z nich bude prezidentem
Foto: Archiv ZŠ
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Anketa

Kdo má být raději prezidentem?

hlasovalo: 1622 lidí

„Nezříkám se odpovědnosti. Kdyby nás měl reprezentovat pan Škromach v bazénku, asi bych musel zareagovat. Modlím se, aby se objevili důstojní kandidáti pravdy a lásky. Když ale prapor nikdo takový nezvedne, cítil bych morální povinnost jít do toho,“ řekl Halík v rozhovoru pro LN.

Nebe a dudy

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, jak je pro ně přijatelný jako kandidát na prezidenta republiky Tomáš Halík a jak Zdeněk Škromach.

„Nebe a dudy,“ reagoval předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„To je tak daleko, že nemá cenu spekulovat,“ reagoval stručně předseda KDU-ČSL a poslanec Pavel Bělobrádek.

„Myslím, že Tomáš Halík je krystalický protipól Zdeňka Škromacha a v tomto ohledu to je jistě vůči Zdeňku Škromachovi dobrý protikandidát a to bez toho, zda je kandidát můj, či není. Ovšem řešit dnes prezidentskou volbu je hodně předčasné. Myslím, že se vynoří ještě mnoho dalších nečekaných osobností s ambicí kandidovat. Kdo z nich na prezidentskou kandidaturu skutečně dosáhne, je zatím ve hvězdách,“ říká předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

„Ani jedno z těchto jmen pro mě absolutně nepřichází v úvahu jako prezident republiky. Bylo by to stejné dilema jako Schwarzenberg versus Zeman, kdy jsem hodil do urny prázdnou obálku,“ uvedl první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Volba prezidenta je ještě daleko a až přijde, tak věřím, že nebudeme muset volit z těchto dvou,“ uvedl místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Podle místopředsedkyně ČSSD a první místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové prezidentská volba není na pořadu dne. „Teď mám starost o zaměstnání, byty a školky pro mladé, léky a péči pro starší, dobré podmínky pro podnikání a poctivě a dobře fungující stát pro všechny. A jestli někdo chce být prezidentem, měl by se nejdřív starat o totéž,“ vysvětlila senátorka.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

„Porovnávat lze jen porovnatelné,“ reagoval stručně ministr obrany Martin Stropnický z ANO.

„Tomáš Halík je uznávaná autorita, mohl by být dobrým prezidentem. Je nestranný,“ míní poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

Anketa

Volili byste Tomáše Halíka za prezidenta?

7%
93%
hlasovalo: 22505 lidí

Halíkova namyšlenost, drzost, nebo totální hloupost

„Když jsem tu zprávu slyšel, chytil mě záchvat smíchu. Halík jako důstojný kandidát pravdy a lásky na prezidenta republiky? To je velký šprýmař. To by se náš národ musel zbláznit! Doufám, že se nezblázní. Pro mě by byl přijatelný asi jako hřebík v oku. Je to namyšlenost, drzost, nebo totální hloupost, že sám sebe považuje za onoho důstojného kandidáta pravdy a lásky? To Zemana už pohřbívá, že se dere na jeho místo? Řekl bych, že je to nejen nevkusné, ale přímo hnusné. Co ale od Halíka jiného čekat. Je symbolem arogance a pokrytectví. Mluví o lásce a pravdě, přitom kolem sebe šíří lež a nenávist. A Zdeněk Škromach? Už to, jak se o něm Halík vyjadřuje, je důkazem toho, že by to byl tisíckrát lepší kandidát než on. Myslím, že nemusím jen doufat, že až přijde čas, bude kandidátů více, bude z koho vybírat,“ řekl senátor Jaroslav Doubrava.

„Ani jeden z těchto kandidátů není mým kandidátem na prezidenta. Nechci ani sluníčkového prezidenta odborářského typu, ani apoštola ´pravdy a lásky´ a falešné skromnosti. Kdybych měl uvést svůj tip na prezidenta, zmínil bych profesora Fialu. Ten však má před sebou zatím jiné úkoly, tedy Strakovu akademii. Tak budeme muset hledat ještě nějakého jiného kandidáta,“ smál se místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný.

„Naštěstí snad u nás demokracie funguje na takové úrovni, že se z pana Halíka prezident nestane. Jeho kroky v posledních týdnech snad dostatečně hovoří za to, že by nebyl prezidentem nás všech, ale jen velmi úzké skupinky jakýchsi zvláštních pseudointelektuálů,“ domnívá se poslanec Úsvitu Petr Adam.

Směšná a hrozivá varianta

„Otázkou je, kdo reprezentuje pravdu a lásku. Pokud je míněna takzvaná nepolitická politika, pak já osobně preferuji kandidátky politických stran, u kterých je zřejmý jejich pohled na svět. Tomáše Halíka si vážím jako člověka, kněze a intelektuála, ale jako prezidenta si jej nedokážu představit. Schází mi u něj reálný přístup k životu a k řešení konkrétních problémů našich občanů. Co se týká možné kandidatury Zdeňka Škromacha, tak spíše očekávám vnitrostranickou diskuzi o kandidátovi ČSSD. Osobně preferuji jako budoucí nominantku ČSSD ženu,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.  

„To jste mě pobavil. Zdeněk Škromach jako kandidát na prezidenta republiky je samozřejmě směšná varianta a Tomáš Halík je hrozivá varianta. Halík je varianta návratu tmářství a cynismu. Já si myslím, že v desetimilionovém národě se najde jiný výběr, pokud média nebudou veřejnou debatu torpédovat a poškozovat,“ řekl redakci europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

„Tomáš Halík by tím pro mě z prezidentských voleb učinil takový krásný sen. Bylo by skvělé mít tuto osobnost v čele státu. Jen mám obavu o to, kolik snů se bohužel nenaplní. Kněz v čele jednoho z nejateističtějších států Evropy? Ale i předseda Schwarzenberg dokázal, že šlechtic není zapovězený kandidát,“ svěřil se europoslanec za TOP 09 Stanislav Polčák.

Podle poslance ANO Matěje Fichtnera je Halík kandidát, jenž by mohl oslovit „kavárenský“ typ voličů, zatímco Škromach se snaží navázat na pozici, kterou reprezentuje spíše Miloš Zeman. „Souboj těchto dvou typů reprezentace zde nejspíš bude i v dalším prezidentském klání, podobně jako duel Zeman-Schwarzenberg. Můj soukromý tip je ten, že se nakonec odehraje souboj Zeman versus někdo typově podobný Halíkovi – může to být i přímo Halík. Pokud jde o Zdeňka Škromacha, sám sebe v otázce prezidentské kandidatury trochu přeceňuje,“ domnívá se poslanec ANO Matěj Fichtner.

Prezident by měl být morální autoritou

Podle europoslance KDU-ČSL Tomáše Zdechovského by prezident měl být morální autoritou a schopným politikem, který ukáže této zemi směr a bude ji výborně reprezentovat. „Pokud chce být Zdeněk Škromach prezidentem, měl by se naučit jazyky a naučit se vystupovat. V tomto má Tomáš Halík předstih. Nicméně si myslím, že nakonec tentokrát bude prezidentkou žena,“ dodal europoslanec.

Poslanec ČSSD Richard Dolejš je přesvědčen, že se Halík s kandidaturou na prezidentský post nebude muset obtěžovat. „Nevěřím totiž tomu, že to Zdeněk Škromach myslí vážně. Je totiž velice pravděpodobné, že bude znovu kandidovat Miloš Zeman, který bude usilovat o nominaci od ČSSD již pro první kolo. A na rozdíl od Zdeňka Škromacha má velkou šanci tuto podporu od ČSSD získat. A to i přes řadu výhrad, které sociální demokraté vůči současné hlavě státu mají. Takže se domnívám, že pan Halík má zbytečné starosti. Podpora kandidatury Zdeňka Škromacha z bazénku je nepravděpodobná podobně jako kandidatura jezuitského duchovního Halíka s kadidlem v ruce a Vatikánem za zády,“ myslí si Dolejš.

„Tato debata je sice velmi předčasná, ale je pro mě samozřejmě přijatelným kandidátem Tomáš Halík, a naprosto nepřijatelným Zdeněk Škromach,“ prozradila poslankyně TOP 09 Markéta Adamová.

„Není pro mě přijatelný jako kandidát na prezidenta bohužel ani jeden z nich,“ sdělila poslankyně ODS Jana Černochová.

„Jako kandidáta na prezidenta si dokážu představit kohokoli, jako prezidenta již málokoho. Tedy určitě ne pana Halíka. Myslím, že Zdeněk Škromach to myslel jako nadsázku,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Je každého osobní rozhodnutí kandidovat, stejné je pro ostatní volit. Halíka volit nebudu, ani kdyby byl jediný kandidát. Škromach je trochu jiná káva. Proč ne,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Nepřijatelní jsou pro mě oba

„Jako osobnost s vysokými morálními kvalitami je pro mě pochopitelně pan Halík naprosto přijatelný. V roli prezidenta by podle mě ale neměl být nikdo, kdo je tak úzce spjat s jakoukoli církví a jejími zájmy,“ míní poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Nepřijatelní jsou pro mě oba. A přestože nepřijatelnost Zdeňka Škromacha je pro mě dost výrazná, Tomáš Halík ji navzdory tomu ještě velmi silně a vysoce převyšuje,“ říká poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

„To je novinářská kachna?“ reagoval stručně poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Lid a média žádaly přímou volbu. V rozporu s tradicí první republiky, ke které se hlásíme. Oba dva páni ústavní podmínky k volbě splňují. Zbývá sehnat potřebné náležitosti k nominaci. To oba polistopadoví matadoři jistě hravě zvládnou. Nu a pak lze již lidu i médiím jedině říci: Dobře vám tak. Za této situace jsem vskutku rád, že rozhodnutí nebude na Parlamentu. Ale i proto chci krále,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Pana Halíka osobně neznám. S panem Škromachem bych nemusel mít problém v případě, že by nebyl nasazen náš kandidát za KSČM,“ sdělil poslanec KSČM Josef Šenfeld.

„Úvaha o prezidentském postu Zdeňka Škromacha v souvislosti s jednou nestátnickou fotografií mi přijde docela ubohá a od Tomáše Halíka bych to neočekával. Jsou aspekty, které u obou pánů oceňuji, nicméně v prezidentské funkci bych nerad viděl ani jednoho,“ říká senátor Pavel Lebeda

„Ani jeden z uvedených nesplňuje mou představu prezidenta mé vlasti,“ říká senátor Zdeněk Schwarz.

Halík, Sekyra a kmotr Mrázek

Halíkovi by mohlo v prezidentském klání uškodit i jeho přátelství s lobbistou a developerem Luďkem Sekyrou, který jeho kandidaturu již veřejně podpořil. Lidové noviny upozorňují, že oba pánové mají k sobě poměrně blízko. Kněz před nedávnem údajně pokřtil developerovo dítě, Sekyra zase pomohl tomu, aby v Oxfordu byla po Halíkovi pojmenována hlavní posluchárna v budově Harris Manchester College.   

Podnikatelská minulost Luďka Sekyry by v případě, že by se zapojil do prezidentské kampaně, mohla řadu voličů odradit. Majitel společnosti Sekyra Group se totiž netají s přátelstvím s dalším známým lobbistou Romanem Janouškem. Před pár lety navíc vyplulo na povrch, že mu při privatizaci stavební firmy IPS pomáhal i zastřelený „kmotr“ František Mrázek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…