Snad cena za touhu některých po moci nás oranžové nezruinuje jako modré, přiznal obavy Koskuba

23.11.2013 10:40

TÝDEN S KOSKUBOU Měl se tu objevit další pravidelný duel dvou mužů opačného politického spektra v názorové aréně komentářů uplynulého týdne. Jelikož se však nepodařilo, tentokrát vyjímečně, spojit se se senátorem ODS Jaroslavem Kuberou, témata týdne komentuje pouze poslanec ČSSD Jiří Koskuba. Pro ParlamentníListy.cz se vyjádřil k návratu Davida Ratha z vazby a možným důvodům obav uvnitř ČSSD, ale i k vraždě Romana Housky a Drymlově aktivitě směrem k BIS kvůli oslabení koruny.

Snad cena za touhu některých po moci nás oranžové nezruinuje jako modré, přiznal obavy Koskuba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

První téma komentáře se točí kolem otázky: Myslíte si, že propuštění Davida Ratha z vazby mohlo někomu v ČSSD udělat vrásky na tváři? I když už není členem ČSSD, domníváte se, že by třeba nějakým způsobem mohl sociální demokracii ublížit?

„To opravdu nevím. Nikdy jsem nepatřil ke stranickým špičkám a obávám se, že ani nebudu. Nerad bych za svou upřímnost, která se v politice jaksi vůbec nenosí, od vlastního oranžového vedení dostal zase za uši. Ale s ohledem na současný vývoj jsem tomu spíše rád. Nezapomínejme, jak bleskově se ČSSD svého předního parlamentního bojovníka-provokatéra vzdala. Zřejmě tedy ublížit nemůže,“ nakousl první téma sociálnědemokratický poslanec Jiří Koskuba.

Podle něj bylo na čase, že všem třem aktérům skončila ta neskutečně dlouhá vazba. „Pravda, nepřísluší mi hodnotit vinu, či nevinu. Ale co je moc, to je příliš. Stačí srovnání s jinými podobně trestně potrefenými ‚celebritami‘. Snad je protažení vyšetřovací vazby a počátek soudu až těsně před volbami, které jsme měli drtivě vyhrát, vskutku jenom náhoda. Po tom všem se nestydím za to, že jsem při opakované žádosti o vydání hlasoval, jak jsem hlasoval,“ konstatoval dál Koskuba.

Nemůže přece jen dojít k rozštěpení ČSSD – třeba i po vraždě politika v Ústeckém kraji?

O tom, že v ČSSD panují mnohdy velmi složité poměry, se měla možnost česká veřejnost dozvědět už pár hodin po volbách. Zastřelený politik z Ústeckého kraje Roman Houska také může působit na někoho poněkud rozporuplně... Opravdu se nemůže stát, že by vše mohlo vyvrcholit vážným rozštěpením ČSSD?

„Já asi vskutku nejsem ten pravý, komu přísluší hodnotit podobné události. Poměry na Ústecku neznám, stejně tak pana Housku. Podobně jako drtivou většinu tzv. kmotrů, včetně pražských, kteří se kolem politiky motají a ve skutečnosti ji řídí. Kdyby ano, asi bych nebyl opakovaně závislý na kroužkování, ne? Proto mi promiňte, pro prostého parlamentního pěšáka - jak často používám a ani ničím jiným nejsem - je to ‚jen‘ další tragédie. Zbytečná smrt člověka, navíc vražda. Je ještě něco horšího? Bohužel, pomalu si na to začínáme zvykat. To by nás nemělo nechat v klidu, nemyslíte? Já v tom totiž žádnou ‚světovost‘ nevidím,“ řekl ParlamentnímListům.cz Koskuba. A pokračoval dál:

„Na to, jací jsme bambulové, je té střelby kolem ČSSD vskutku nějak moc. Velké problémy si umíme už tak vyrábět sami a skvěle. I já jsem napnutý, jak dopadne to vleklé a nerovné koaliční vyjednávání. Přitom o něm nevím o moc více než média, a tím veřejnost. Nemám zřejmě na to ty patřičné ‚frčky‘, vždyť jsem toliko poslanec. Snadné to bezpochyby není. Volební vítězství jsme jenom utrpěli. Uvidíme, co zbude z našich předvolebních slibů. Jaká bude skutečná podoba příští vlády a její programové prohlášení. Bude-li vůbec. Nejen ANO nás dost válcuje,“ přiznal poslanec.

Snad touha některých vládnout nezruinuje oranžové podobně jako modré…

A dodal, že na složité řečičky lidé již nějak nemají náladu a očividně v jednoduchosti je síla.

„Jen se z toho poučit! Snad cena za touhu některých vládnout nás oranžové nezruinuje podobně jako modré. Nerad bych plašil. Ale obávám se, že zvednout ruku pro důvěru, nemáme-li být pouhým hlasujícím stádem, nemusí být snadné. To není o žádném puči, to je o názoru. Přitom přiznávám, že si umím představit alespoň na několik let zmrazení daní. Na prvním místě musí být schopnost je opravdu vybrat a přitom nerozházet. V tom vidím obrovský dluh politiků. Věčné změny, natož pak jejich zvyšování, totiž není ničím geniálním. Stejně jako teatrální zrušení zdravotnických poplatků bez toho, aby byly chybějící finance nahrazeny z jiných zdrojů. Z cizí kapsy se volební sliby platí snadno. Nu a zrušení církevních restitucí či pozastavení platnosti Občanského zákoníku? Slíbí se to sice snadno, ale v právním státě jen těžko provede. To bylo zřejmé hned poté, co oboje předchozí trojkoalice prosadila. Ostatně proto to taky ve spěchu udělala. Je mi líto,“ míní Jiří Koskuba.

Senátor Dryml požádal BIS – ať si posvítí na Českou národní banku

Senátor Vladimír Dryml požádal ředitele Bezpečnostní informační služby Jiřího Langa o zahájení vyšetřování České národní banky (ČNB) kvůli jejím intervencím na oslabení koruny. Podle Drymla je totiž prý možné, že devalvace koruny „byla provedena i za některé finanční výhody pro vedoucí pracovníky ČNB“. Právě tak to Dryml uvedl ve své tiskové zprávě. Podnět BIS k možnému zahájení vvšetřování zaslal kvůli údajnému poškozování „ekonomických zájmů českého státu a všech občanů ČR“. Jak vnímají oba politici obavy z tohoto kroku ČNB?

„I když to zní bláznivě, něco na tom být může. Nejsem ekonom, ani vševědoucí. Nevím, jak se to mohlo projevit třeba na velkém obchodu s O2. Přesto od samého počátku jemně neskrývám své rozčarování z kroků pana guvernéra ČNB a jeho party. Skutečnost, že to podpořil pan Dlouhý či pan profesor Švejnar, nerad bych se pánů dotknul, mne zrovna neuklidnila. Nu a jak jsem zaslechl, také pan Babiš. Tomu sice rozumím - s ohledem na jeho velkopodnikatelské aktivity. Zemi chce sice řídit jako firmu. Ale to neznamená, ve vší úctě, že i státu prospěje to, co firmě jeho vlastní,“ začal komentovat toto téma Koskuba.

Jak přiznal, upřímně řečeno, dost ho překvapilo, jak právě ty hlavy pomazané, co údajně toliko pro blaho lidu lopotně domlouvají vládu, nevidí a nekomentují problémy, které „genialita“ ČNB vyvolala. „Dokonce ani pan prezident. Přitom hrozí další vysávání peněženek prostého lidu. To zřejmě trh zrovna nenakopne, co? Člověk nemusí být zrovna génius, aby věděl, že dovážíme skoro vše. Mimochodem i energie kupujeme za ‚tvrdé‘. Ty, co se měly trochu zlevňovat. Dovolte mi ještě další poznámku - v duchu rčení ‚ševče drž se svého kopyta‘. Je známo, jak z řady objektivních důvodů jsou nemocnice bez peněz. Kolik miliard už i na základní provoz chybí. Není to, bohužel, lež. Devalvace koruny je tak pro ně další ranou, nikoliv z milosti. Skoro vše nezbytné pro jejich provoz, snad kromě zdravotníků, je totiž z dovozu. Takže jen další a další miliardy propadu. Proto si pan senátor  tentokrát posměch nezaslouží. Naopak. I když si o nějakém efektu dovolím pochybovat. To však není jeho chyba,“ uzavřel komentář uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Další komentáře Jiřího Koskuby a Jaroslava Kubery čtěte ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…