Sněmovna přehlasovala veto Klause. Norma upřednostňuje pěstounskou péči

07.11.2012 17:18

Poslanci přehlasovali veto prezidenta Václava Klause k zákonu o pěstounské péči. Norma má přesměrovat peníze i prioritu státu od ústavní péče k podpoře ohrožených rodin a k pěstounství. Klaus normu nepodepsal, neboť mu připadá, že je zákon „bezcitný a surový“. Pro normu dnes hlasovalo 104 poslanců.

Sněmovna přehlasovala veto Klause. Norma upřednostňuje pěstounskou péči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní balíček reforem byl přijat sněmovnou

Klaus kritizoval také fakt, že nově by se mělo stát pěstounství zaměstnáním a nikoli posláním. Pěstouni by svoji profesi podle prezidenta mohli pak dělat nikoli ze zájmu o děti a soucitu s nimi, ale pro peníze, protože ti, kteří skutečně chtějí pomáhat dětem, to podle jeho soudu dělají už nyní.

Dalším důvodem pro veto bylo podle Klause to, že zákon nemá žádné pojistky proti úředníkům, kteří rozhodují o tom, zda rodiče vychovávají své děti správně, a zásahy státu do výchovy se tak mohou stát běžnou praxí.

Předloha má pěstounství zprofesionalizovat. Pěstouni by díky novele měli dostávat víc peněz a nově by měla vzniknout i funkce pěstounů na dobu určitou. Ti by se o starali o děti dočasně, tak jako to teď dělají například Klokánky.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dnes při představování normy například řekl, že nesouhlasí s Klausem v té výtce, která vede k obavám zrušení kojeneckých ústavů a dětských center. Klausovy námitky označil tak za liché. Novela podle něj vychází z českých potřeb, má nahradit zastaralá pravidla a neruší ani kojenecké ústavy, v nichž budou děti se zdravotním postižením, ani dětská centra. Zmínil, že novelu podpořila i řada organizací na pomoc opuštěným dětem.

„Zákon neobsahuje a v žádné z verzí neobsahoval žádná ustanovení o rušení kojeneckých ústavů a dětských center. Je logické, že čím více dětí bude moci zůstat bezpečně ve své rodině, či nalezne odpovídající péči v náhradním rodinném prostředí, tím méně bude potřeba zařízení ústavní péče. Zákon neobsahuje rušení kojeneckých ústavů z jednoho prostého důvodu. Je nesporné, že děti se zdravotním postižením, jejichž péči nelze zajistit v domácím prostředí, budou i nadále služeb kojeneckých ústavů využívat,“ zmínil mimo jiné Heger.

Klasnová: Zavádí výplatu podpory v nezaměstnanosti přes sKarty

Proti předloze se kromě levice postavily i Věci veřejné. Předsedkyně jejich poslanců Kateřina Klasnová uvedla, že novela souběžnou úpravou zákona o zaměstnanosti zavádí povinnou výplatu podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci přes kontroverzní sKarty. Připomněla, že projekt sKaret šetří antimonopolní úřad. ČSSD chce sKarty zrušit, její poslanci proto na rozdíl od předchozích hlasování odmítli novelu podpořit.

Novelu sněmovna schvalovala celkem třikrát, neboť ji odmítl před prezidentem také levicový Senát kvůli tomu, že prý rozvrátí současný fungující stav. Proti senátnímu odmítnutí hlasovalo 108 poslanců včetně pěti sociálních demokratů. Klause dnes přehlasovalo po zhruba dvouhodinové debatě a po dvojím přerušení na jednání poslaneckého klubu TOP 09 104 ze 194 přítomných poslanců.

V současné době funguje v Česku osm a půl tisíce pěstounských rodin, které se starají o 13 tisíc dětí. „Naše odhady hovoří o stovkách pěstounských rodin, které potřebujeme navíc, aby tolik dětí nekončilo v ústavech, ale hlavní těžiště je v práci v původních rodinách,“ poznamenal pak v této souvislosti před časem ředitel odboru rodiny a dávkových systémů z ministerstva práce a sociálních věcí Miloslav Macela.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…