Sněmovna schválila podporované zdroje energie. Poslanci ale "zlobili"

09.11.2011 10:32

Poslanci schválili v závěrečném čtení a tedy i odeslali do Senátu nový zákon o podporovaných zdrojích energie. Tento zákon soustřeďuje do jednoho předpisu podporu pro obnovitelné zdroje, druhotné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů. Řeší také, jak nakládat se solárními panely na konci jejich životnosti.

Sněmovna schválila podporované zdroje energie. Poslanci ale "zlobili"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zívající poslanec

Poslanci hned na začátku svého jednacího dne zlobili. Různě v jednací síni postávali a vybavovali se. Velký hluk způsobili v momentě, kdy se za debatní pult postavil komunistický poslanec Karel Šidlo.

"Zleva, zprava žádám všechny kolegy, aby se uklidnili, věnovali pozornost tomu, jemuž bylo uděleno slovo. Žádám všechny, aby zasedli do svých lavic. Všechny žádám, aby zasedli do svých lavic. Pana poslance Babáka též žádám, aby zasedl do své lavice. Prosím, pane kolego," musela umravňovat neposlušné zákonodárce předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Poslanci nakonec nový zákon o podporovaných zdrojích energie schválili. Tento zákon soustřeďuje do jednoho předpisu podporu pro obnovitelné zdroje, druhotné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů. Řeší také, jak nakládat se solárními panely na konci jejich životnosti.

Látka: Zákon hrubě odporuje evropskému právu

Předlohu dnes také kritizovali zejména poslanci ČSSD. Například podle Jana Látky (ČSSD) zákon hrubě odporuje evropskému právu podpory obnovitelných zdrojů energie. Normu ve finále podpořili koaliční poslanci a poslanci KSČM, sociální demokraté byli až na výjimky proti nebo se zdrželi. 

Část odborné veřejnosti má k zákonu výhrady. K jeho stažení v úterý vyzval někdejší ministr životního prostředí Martin Bursík. Nelíbí se mu, že zákon předkládá ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS), který má v současné době problém vysvětlit obchody své matky s cennými papíry za zhruba 16 milionů korun. Bursík tvrdí, že Kocourek a jeho podřízení byli při přípravě zákona klientelisticky propojeni se státem ovládanou firmou ČEZ.

Ke stažení zákona z programu schůze vyzvalo kromě Bursíka také sdružení International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC). Toto sdružení podpořilo Bursíkovo stanovisko. "S nárůstem různých podezření týkajících se ministra Kocourka roste i podezření, že zmiňovaný návrh zákona byl připraven proto, aby likvidoval nezávislé výrobce energie a chránil stávající energetický monopol," uvedl generální sekretář sdružení Frank Schulte.      

ČSSD si vzala hodinovou pauzu   

Poté poslanci schválili o novelu zákona o zaměstnanosti. Sněmovna Ta zavádí tresty pro firmy nelegálně zaměstnávající cizince. Provinilé firmy by mohly za trest přijít o veřejné zakázky nebo o státní dotace. Bude jim také hrozit až pětimilionová pokuta. Novela, jež zavádí do českého práva příslušnou evropskou směrnici, míří k posouzení do Senátu. Hlasovalo pro ni 160 ze 173 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti. 

Novela předpokládá, že firmy budou muset nově nahlásit úřadům zaměstnání cizince ze země mimo EU a uchovávat na jeho pracovišti kopie dokladů vylučujících nelegální práci. Ministerstvo práce a sociálních věcí povede evidenci firem i živnostníků, kteří dostali pokutu za porušení zákona kvůli nelegální práci cizinců. Údaje z této evidence bude muset ministerstvo poskytovat všem úřadům rozhodujícím o poskytování podpor, dotací, příspěvků nebo zadavatelům veřejných zakázek. 
    

Před sebou mají nyní zákonodárci další zákon a to například nový občanský zákoník.

Jenže předseda klubu ČSSD Bohuslav Sobotka požádal sněmovnu o hodinovou pauzu na jednání poslaneckého klubu socialistů. Ten bude jednat do 11:30 hodin, stejně tak klub poslanců KSČM.

Nový občanský zákoník upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Má platit od roku 2014. Rozsáhlý kodex, který čítá přes 3000 paragrafů, znamená podle předkladatelů rozchod s komunistickým právem. KSČM podala návrh na jeho zamítnutí. 

Budou pokračovat v mimořádné schůzi

Poslanci budou dnes pokračovat v mimořádné schůzi, která začala minulý pátek. Stačili na ní projednat například daňovou reformu ve druhém čtení, kdy poslanci přednášeli své pozměňovací návrhy. O její konečné podobě zatím není jasno. Lídři koaličních stran se v úterý dohodli, že spuštění daňové reformy odloží o rok, nová pravidla by tak platila od roku 2014. Nový způsob zdanění hazardu bude ale zaveden už od začátku příštího roku.

Související: Daňová reforma je odsunuta o rok. Kocourkova aféra na středu 
    

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je odklad potřebný kvůli sladění normy s občanským zákoníkem. Zdůraznil, že koaliční poslanci by dnes měli hlasovat pouze pro návrhy vzešlé z koaliční dohody.
    

Koalice se v úterý také shodla na tom, že se v příštích dvou letech bude hledat nový model zvýhodnění závodního stravování. Ministerstvo financí navrhlo místo benefitů týkajících se zaměstnaneckého stravování roční daňový bonus 3000 korun. Věci veřejné chtějí daňové zvýhodnění stravenek zachovat.

Od příštího roku ale budou platit nová pravidla zdanění hazardu. Podle koaliční dohody by odvody z loterijní daně měly být příjmem jen veřejných rozpočtů, tedy obcí a státu. Pravděpodobně v poměru 70:30, uvedl po jednání koalice předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Vládní předloha dále počítá s jiným systémem výběru daní a odvodů a s dalšími změnami, například se zrušením výpočtu daně ze superhrubé mzdy. 

TÉMA: Hazard
    

Kdy se poslanci k hlasování dnes dostanou, není jisté. Jednání sněmovny by mohlo podle rychlosti projednávání zákonů trvat až do pátku.

Větší ochranu spotřebitele zakotvuje novela zákona o rozhodčím řízení. Předloha uvádí, že ze spotřebitelských smluv budou vyňaty rozhodčí doložky. Na pořadu je dále novela školského zákona, jež mimo jiné omezí jmenování ředitelů škol na šest let.


Vice zpráv z Poslanecké sněmovny ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…