Sněmovna souhlasí s povinným zveřejňováním smluv

09.11.2012 10:29

Poslanci řekli ano předloze, podle níž by instituce musely povinně zveřejňovat všechny smlouvy v registru vedeném Úřadem vlády. Nezveřejněná smlouva by nebyla účinná. Předloha míří do ústavně právního výboru a do výboru pro veřejnou správu.

Sněmovna souhlasí s povinným zveřejňováním smluv
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Autoři v čele s Janem Farským (TOP 09 a Starostové) od novely očekávají, že povede k větší průhlednosti a hospodárnosti při nakládání s veřejným majetkem a penězi. Povinnost pak bude mířena na všechny instituce a smlouvy, které podléhají zákonu o svobodném přístupu k informacím. Lidé tak už o různé smlouvy nebudou muset úřady jednotlivě žádat. Registr by umožňoval dálkový přístup.

Zveřejňování smluv, objednávek nebo faktur státních institucí by nemělo mít navíc finanční limity. Poslanec Jan Farský z TOP 09 v této souvislosti uvedl, že návrhy skupiny zákonodárců jsou nezpochybnitelné.

„Jsou to principy, které těžko lze zpochybňovat a něco proti nim namítat. Já si dost dobře nedovedu představit, jaká může být argumentace jednotlivých poslanců proti tomu, aby smlouvy, které uzavírají, nebyly veřejné,“ vysvětlil Farský.

Vláda má připomínky, musí to posoudit výbory

Jak uvedla ČTK, k novele vznesla řadu připomínek vláda. Ústavně právní výbor se s nimi bude snažit podle zpravodaje Aleše Rádla (ODS) vypořádat. Instituce do něj budou muset poskytovat i objednávky a faktury. Pokud by úřady povinnost nesplnily, dopustily by se správního deliktu. Hrozila by jim až pětimilionová pokuta.

Návrh také stanoví, že nevypověditelné smlouvy by byly neplatné. Bez zveřejnění by byly účinné smlouvy, které byly uzavřeny kvůli „odstranění následků mimořádné události bezprostředně ohrožujících život, zdraví, majetek nebo životní prostředí". Nezveřejňovaly by se rovněž pracovní smlouvy, smlouvy uzavřené tajnými službami a smlouvy o nájmech hrobů.

Důvodová zpráva uvádí, že předloha by se měla vztahovat například i na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, energetický gigant ČEZ, Lesy České republiky a Českou televizi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…