Sněmovnu překvapil „véčkař“ Skokan. Žádal odročení schůze

07.08.2013 11:01

AKTUALIZACE Poslanec Věcí veřejných Petr Skokan dnes požádal dolní komoru, aby vůbec nehlasovala o důvěře vládě. Žádal odročení schůze, neboť její svolání prý není v pořádku se zákonem. Protože se ale předtím v sále rozbilo hlasovací zařízení, jeho návrh museli sčítat skrutátoři. Nedůstojně se ale poté Skokan dohadoval s řídícím schůze Lubomírem Zaorálkem o součtu čísel.

Sněmovnu překvapil „véčkař“ Skokan. Žádal odročení schůze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Po přestávce přichází už konečně k aktu hlasovacímu

Poslanci od desíti hodin jednají o tom, zda dají, nebo nedají vládě Jiřího Rusnoka důvěru. Jenže dlouhou dobu se nemohl k debatě za sněmovním pultíkem dostavit ani jeden ze zákonodárců. Důvod byl prozaický - nejprve se v sále rozbilo hlasovací zařízení a tak museli do sálu nastoupit skrutátoři. Později se ale ukázalo, že nejenom technika, ale i zákony stojí proti poslancům.

„Musím oznámit, že je problém s hlasovacím zařízením, asi po včerejší bouřce. Pokud to technici nespraví, bude nutné kvůli tomu vyhlásit technickou přestávku,“ oznámila nejprve do sněmovního mikrofonu Němcová.

Když zjistila, že poslanci nemohou odhlasovat ani první bod, tedy ověřovatele schůze, vyhlásila vskutku pauzu na 15 minut.

„To, čeho jsem se obávala, tak se splnilo. Vyhlašuji přestávka 15 minut do 10.25 hodin,“ zvolala Němcová.

„Uvidíme, jak to půjde, do sálu přišli skrutátoři. Od nich se musí zjistit přítomnost poslanců a aby celý další průběh byl v pořádku,“ informovala poslance Němcová krátce po přestávce. "Přítomno je 191 poslanců," zmínila po sečtení hlasů skrutátory.

Ani to ale nebylo vše. Další problém se objevil ve chvíli, kdy za sněmovní pultík dorazil poslanec z VV Petr Skokan. „Chtěl bych požádat o odročení schůze, neboť tato schůze nebyla svolána v souladu s hlasovacím řádem. V zákoně a podle paragrafu 51 je stanoveno, aby poslanci byli informováni pět dní předem,“ vysvětlil Skokan.

Mikrofon přerušil Zaorálek

Jenže i jeho slovo bylo nabouráno technikou. Řídící schůze Lubomír Zaorálek (ČSSD) totiž svou rukou omylem přerušil kabel od mikrofonu. „To nic, to jsem byl já. Ověřoval jsem si, že to je poslední nástroj techniky, který tady mám,“ uvedl s úsměvem směrem k vylekanému Skokanovi Zaorálek. Chtěl pak vědět, zda si Skokan žádá odročení na deset dní, či na jak dlouho.

„Musím podotknout, že druhým důvodem pro odročení je, že o svolání schůze nebyli informováni předsedové některých poslaneckých klubů a výborů. Také proto se svolání neslučuje se zákonem. Proto žádám, aby schůze byla odročena a byl naplněn zákon,“ dodal Skokan.

Zaorálek ale oznámil, že si se Skokanem musí vysvětlit, jak vše myslí. Proto vyhlásil další přestávku, a to na pět minut. Hlasování o odročení se ale hned nekonalo, neboť do sálu již vstoupil prezident Miloš Zeman, aby přednesl svůj projev k zákonodárcům.

Poslanci tak o námitkách poslance Skokana hlasovali až po Zemanově projevu. Dva návrhy Skokana na odročení schůze ovšem neprošly. Všechny hlasy zákonodárců přitom museli sčítat skrutátoři přímo v sále.

Skokan nesouhlasil se součtem

Skokan ale nakonec nesouhlasil s tím, jakým způsobem byly v sále sečteny hlasy.

„Chtěl bych požádat o opětovné sečtení, kolik bylo pro a proti, a jestli vám to vychází. Pro mne není 101 a 90 totiž 193 hlasů,“ zavelel Skokan.

„Já v tom ale nevidím problém, jestli ho tam vidíte vy... Ale podle mne to proběhlo řádně,“ opáčil na to Zaorálek. A Skokanovi přečetl část  z jednacího řádu, kde se o tomto problému rokuje.

Petráň je nemocný, chyběl i občanský demokrat

Ze zdravotních důvodů se ze schůze omluvil poslanec Miroslav Petráň (VV). Omluvený je i Roman Pekárek, který je ve vězení. Ráno chyběl podle kuloárových informací také občanský demokrat Tomáš Úlehla. Šéf poslanců ODS Marek Benda ale ujišťoval, že je na cestě a dorazí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…