Sobotka se prostě musel ozvat. Ptali jsme se na řeči o kmotrech u Babiše

03.03.2014 13:42

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka si i v nedělním pořadu Partie televize Prima stál za svým předchozím vyjádřením, že pražskou organizaci ANO už už rozebrali bývalí členové ODS a TOP 09. Podle politického komentátora týdeníku Reflex jsou to pochopitelné výroky z toho pohledu, že se během několika měsíců ukáže, že se hlavní politické soupeření u nás odehrává mezi ČSSD a hnutím ANO.

Sobotka se prostě musel ozvat. Ptali jsme se na řeči o kmotrech u Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Babiš coby ministr financí byl prokazatelný spolupracovník StB?

29%
71%
hlasovalo: 31511 lidí

Poněkud diplomatičtější slova než při svém prvním vyjádření o pražské organizaci ANO volil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v nedělní Partii na Primě. V první reakci totiž vysvětloval přestup místostarostky Prahy 10 z ČSSD do hnutí ANO takto: „Pokud vím, paní Kleslová s panem Babišem v minulosti dlouhodobě odborně spolupracovala, a tak není překvapení, že ji požádal o pomoc v situaci, kdy mu pražské ANO začali postupně ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS či TOP 09, spojení s nejrůznějšími kmotry a kmotříky z podnikatelského polosvěta.“

Tentokrát si dával pozor, aby termín „kmotr“ nepoužil, nicméně vyznění jeho odpovědí zůstalo stejné. „Kdybych se ocitl v té samé situaci jako pan Babiš, tak bych také hledal všechny možnosti, jak ten vývoj zvrátit, aby mi skutečně bývalí členové ODS a TOP 09 nerozebrali pražskou organizaci. Myslím si, že v Praze se to hnutí ANO téměř stalo,“ konstatoval Bohuslav Sobotka v diskusním pořadu Partie.

Podle Sobotky se snaží pražské ANO ovládnout ti, co stáli v pozadí ODS

„Přece všichni známe ty poměry v pražské ODS, jak se vyvíjely v minulých letech a které koneckonců destruovaly ODS na celostátní úrovni. To se buď zakládají nové politické strany, aby se před občany zamaskovalo, že kandidují stále titíž lidé, nebo se snaží využít úspěšné politické strany, vstupovat do nich a udržet si přes ně svůj politický vliv,“ vysvětloval Bohuslav Sobotka.

Marně z něj ale moderátor Jan Punčochář doloval odpověď, kdo jsou konkrétně ti kmotři, kteří se pokoušejí ovládnout pražské ANO. „Jsou to lidé, kteří stáli v pozadí ODS a měli snahu ovlivňovat například pražskou komunální politiku skrze ODS a koneckonců některé z nich už dnes vyšetřuje policie a já si myslím, že je to dobře,“ naznačil pouze premiér, koho by se jeho slova měla týkat.

Kmotry v pražské ANO nová šéfka popírá

Vyhýbavě přešel i dotaz, zda má na mysli Romana Janouška či Ivo Rittiga. „Já je tady nemusím vyjmenovávat všechny. Ale to, co mi stačí, je, že tito lidé ztrácejí vliv a že policie a státní zástupci se velmi intenzivně zabývají jejich činností,“ poznamenal předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Politička, jejíž odchod z ČSSD premiéra k výrokům o kmotrech v pražské organizaci ANO vyprovokoval, si ale nemyslí, že by něco takové buňce ANO v hlavním městě hrozilo. „Nic takového nepozoruji, ale určitě vím, že kmotři pražské ANO neovládají. Nová vyjádření pana premiéra jsem neslyšela, a tak na ně opravdu nechci reagovat,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Radmila Kleslová, předsedkyně pražské organizace ANO a místostarostka Prahy 10.

Ukáže se, až budou známy kandidátky do komunálních voleb

O tom, zda se výroky Bohuslava Sobotky o pražských kmotrech snažících se ovládnout ANO zakládají na pravdě, nebo jde ze strany premiéra o nějakou taktiku, si v této chvíli netroufá spekulovat ani politický komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka. „Něco jsem o tom také slyšel. Ale to se uvidí, až budeme znát kandidátky do komunálních voleb,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politický komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka.

Premiérův ostrý slovní výpad ale považuje za zcela pochopitelný. „Paní Kleslová byla součástí sociální demokracie, byla jejich lobbistka, dělala s nimi největší kšefty a oni ji dosazovali do vedení různých polostátních podniků. Byla to žena, která s nimi byla absolutně lobbisticky srostlá. No a teď přešla na druhou stranu k panu Babišovi. Leccos o sociální demokracii ví, leccos ví o praktikách v zákulisí, co se děje. A premiér Sobotka se musel nějak ozvat, když dezertovala do opačného tábora,“ uznává Bohumil Pečinka.

Hlavní politické soupeření se odehrává mezi ČSSD a ANO, brzy to bude zřejmé

Navíc si nemyslí, že by se Sobotkovo vyjádření dalo vnímat jen jako útok na koaličního partnera či spojence. „U nás teď není klasické politické soupeření pravice – levice, opozice – vláda, ale to hlavní politické soupeření se odehrává mezi ČSSD a hnutím ANO. Ještě to není tak zřejmé, ale začne to být během následujících měsíců a tohle odráží to jejich soupeření. A ještě jednou říkám, paní Kleslová byla natolik významná pro sociální demokracii, že se její předseda Sobotka nějak ozvat musel,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Bohumil Pečinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…