Spláchněte se do kanálu, rudí lháři, zaznělo z TOP 09. Hádka o Semelovou a Horákovou jede dál

20.02.2014 8:05

Stále na stejné ideologické platformě zůstává KSČM podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky. A poslanec TOP 09 Daniel Korte je přesvědčen, že pokud by se komunisté dostali k moci, tak tu budeme mít zase lágry, kde bude sedět on a lidé jemu podobných názorů. Oba politici se tak vyjádřili k diskusi, kterou vyvolala slova poslankyně Marty Semelové o procesu s Miladou Horákovou.

Spláchněte se do kanálu, rudí lháři, zaznělo z TOP 09. Hádka o Semelovou a Horákovou jede dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Semelová (KSČM) ve sněmovně

Anketa

Má být Marta Semelová trestně stíhána za výroky o vině dr. Horákové?

25%
75%
hlasovalo: 16456 lidí

Vyjádření poslankyně KSČM Marty Semelové v Hyde parku České televize ohledně procesu s Miladou Horákovou vyvolalo nejen pobouření, ale otevřelo i otázku, jak se nynější politici této parlamentní strany dívají na tuto smutnou událost v historii Československa. Když byl na webu ParlamentníListy.cz dotazován čtenářem europoslanec Miloslav Ransdorf, tak uvedl, že smrt Milady Horákové nelze ničím ospravedlnit, že to je justiční vražda a že svůj postoj dal najevo i tím, že věnoval peníze na její pomník.

„Případ Milady Horákové je o to bolestnější, že tehdejší prezident republiky nereagoval na řadu žádostí o milost, a to i ze zahraničí. Milada Horáková byla vzdělaná, kultivovaná a čestná žena a podle svědectví Marie Švermové radikálně levicově orientovaná politička. Chtěla – podle Švermové – dokonce vstoupit do KSČ a Švermová jí to rozmlouvala. Dějiny nezměníme, ale je třeba se z nich poučit. Třeba v tom, aby se vyloučilo zneužívání práva a institucí,“ konstatoval Miloslav Ransdorf.

O to vůbec nejde, zda byla Milada Horáková radikálně levicově orientovaná

„Výrok pana Ransdorfa se mi ani nechce komentovat, protože mi připadá, že je zcela zbytečný. Přece jde o to, jestli je někdo demokratem, nebo představitelem totalitního režimu, což byl právě ten problém padesátých let. A jestli byla levicová, nebo byla středová, to mě v tuto chvíli vůbec nezajímá. Milada Horáková byla demokrat a prošla si kriminály, ať už za války, nebo těmi komunistickými. Kdyby byla hodně levicová, tak by určitě byla v KSČ, protože to byla hodně levicová politická strana,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

„Upřímně řečeno, jestli byla radikálně levicová, to neumím posoudit, protože nevím, co v kontextu té doby bylo radikálně levicové. Ale řekl bych, že tam byli radikálnější levičáci, než byla Milada Horáková, takže s tím radikálním bych asi nesouhlasil, ale že byla levicová, s tím naprosto souhlasím. Ale to samozřejmě nic nevypovídá o tom, že to byla justiční vražda, kterou spáchali Ransdorfovi soukmenovci,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Je to pořád stejná strana. A komunisti lžou, lžou a lžou

I když se někteří politici KSČM od vyjádření své stranické kolegyně distancovali, nic to podle Přemysla Sobotky nemůže změnit v pohledu na tuto stranu. „Vždyť to je pořád stejná politická strana. Pro mě je KSČM postavena na téže ideologické platformě jako byla celá léta. Jestli má někdo z jejích členů v sobě trochu víc lidskosti, tak samozřejmě musí odsoudit paní Semelovou. Ale jestli tam má takovou poslankyni a předsedu strany, který relativizoval zvací dopis Vasila Biľaka, že to je úhel pohledu, tak to mi připadá zvrácené,“ přiznává místopředseda Senátu.

Ani poslanec Daniel Korte si nemyslí, že bychom na KSČM měli pohlížet trochu jinak jen proto, že někteří její členové vyjádření stranické kolegyně odmítli. „V žádném případě. Koneckonců Lenin říkal, že buržousti jsou idioti, kteří prodají provazy, na kterých je oběsíme. Totéž v podstatě převzal Klement Gottwald. V osmačtyřicátém se zaklínali, že nesáhnou na majetek zemědělců, drobných podnikatelů a tak dále. Základním hábitem komunisty je lež. Oni lžou, lžou a lžou. Kdyby se dostali k moci, tak z Památníku vojína bude lágr a v něm budu sedět já a lidé, kteří mají podobné názory,“ tvrdí Daniel Korte.

Poslanec doporučuje KSČM, ať se rozpustí a spláchne do kanálu

Ani on, ani místopředseda Senátu Přemysl Sobotka nemíní KSČM radit, jak by se měla zachovat vůči své poslankyni za její vyjádření. „To je vnitřní problém komunistů a těm já určitě nebudu radit, co mají dělat. Mě na tom trošku překvapuje, že Česká televize nevypnula po jejích slovech celý program a nepřerušila ho,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz Přemysl Sobotka.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

„Já nemohu KSČM nic doporučovat. Kdybych jí měl něco doporučit, tak nejraději to, aby se rozpustila a spláchla do kanálu,“ nebere si Daniel Korte servítky. Podle něj se KSČM oproti KSČ nijak nezměnila, jsou to stále titíž. „Oni na první pohled vypadají také jako lidé. Jsou čistě oblečení, jedí příborem, zdraví, ale nejsou jako my, ostatní lidé, to ne. Samozřejmě že výrok své poslankyně neodsoudí. Nebo snad odsoudili Grebeníčka, když unášel svého otce z nemocnice, aby se vyhnul soudu za zvěrstva, která páchal jako bachař? Neodsoudili. Tak co očekáváte?“ končí Daniel Korte svou reakci řečnickou otázkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…