Stanislav Gross se veřejně omluvil a tohle o něm řekli Kalousek, Okamura, kníže i kolegové z ČSSD a…

28.04.2014 13:34

ANKETA Expremiér Stanislav Gross z ČSSD se v ČT omluvil těm, kteří mu věřili a které zklamal, a přiznal, že ve vrcholové politice nelze vše dělat čistě. Navíc přiznal, že svůj byt financoval z poslaneckých náhrad. Také řekl, že přijal Krista a nyní žije vnitřně svobodnějším životem. Politici se k jeho vyznání staví většinou pozitivně.

Stanislav Gross se veřejně omluvil a tohle o něm řekli Kalousek, Okamura, kníže i kolegové z ČSSD a…
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ex-premiér Stanislav Gross

Anketa

Který český premiér byl nejlepší?

16%
56%
2%
5%
12%
1%
2%
1%
2%
hlasovalo: 17467 lidí

Někdejší předseda vlády Gross se otevřeně vyjádřil o tom, že ve vrcholové politice nejednal vždy upřímně a že nemluvil pravdu o financování svého luxusního bytu, což ho stálo křeslo.

Je to něco, co cítím zapotřebí, aby zaznělo a šlo ze mě ven

„Všem vám, kteří jste mi před x lety důvěřovali a pak jste měli pocit, že jsem vás zklamal, vám se opravdu omlouvám. Je to něco, co cítím zapotřebí, aby zaznělo a šlo ze mě ven,“ řekl s pohnutím v hlase Gross, který z vysoké politiky odešel před devíti lety kvůli nevyjasněnému financování luxusního bytu za 4,2 milionu korun, což tehdy vysvětloval údajnou půjčkou od nemajetného příbuzného. Nyní se také spekuluje o nedobrém zdravotním stavu expremiéra.

„Určitě nemůžu říct, že bych byl člověk, který by dělal jenom dobré věci. Jen věci, o kterých bych byl schopný s čistým svědomím říct, že to byly čisté věci. To prostě pravda není. A myslím si, že kdo dělá vrcholovou politiku, tak pokud chce být upřímný, tak tohle říct nemůže,“ řekl Gross s narážkou na svůj proslulý billboardový slogan „Myslím to upřímně“. 

„Kdybych se býval nebál otevřeně přiznat, že jsem ten byt financoval z poslaneckých náhrad, tak jsem se vyhnul tomu, že jsem se zamotal do takových polopravd a lží. A já to beru tak, že jsem prostě byl potrestaný za to, že jsem nemluvil pravdu,“ řekl Gross. „A v duchovním životě jsem také prošel nějakým vývojem, přijal jsem Krista a žiju si takovým vnitřně svobodnějším životem,“ vyznal se Gross.

Nebuďte soudci, abyste nebyli souzeni

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, mnohdy jeho bývalých kolegů, kteří ho potkávali ve sněmovně, co si o tom myslí a zda podle nich myslí Gross, co řekl, upřímně.

Zdá se, že politici vzali Grosse většinou na milost a často mu přejí pevné zdraví. I když někteří mu připomněli negativní věci. „Nebuďte soudci, abyste nebyli souzeni,“ připomněl Kristovo Kázání na hoře z Evangelia podle Matouše předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Zda to myslí upřímně, to neumím posoudit,“ odpověděl předseda KDU-ČSL a vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Nebudu posuzovat a už vůbec ne soudit pohnutky někoho, kdo má údajně vážné zdravotní potíže,“ reagoval ministr obrany Martin Stropnický z ANO.

I u Sobotky se provalilo propojení na lobbisty a přidělování výhodných kšeftů

„Nejsem Kristus, takže do hlavy nikomu nevidím. Ale verze o úsporách z náhrad je stejně důvěryhodná jako ta sobotkovská. Tak jako u Grosse se i u Sobotky provalilo propojení na lobbisty a přidělování výhodných kšeftů,“ myslí si předseda Úsvitu Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Věřím panu Grossovi, že to vždy myslel upřímně. Problém je úhel pohledu. Absolutně nesouhlasím, že by se politika, a to i vrcholová, nedala dělat poctivě. Když jsou motivací politiky ideály, vize a služba lidem, nepotřebuje žádné zákulisní tahy. Jen je to poněkud náročnější, nejspíš to stejně nikdo neocení a nedá se z toho zbohatnout,“ uvedla místopředsedkyně ČSSD a první místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Podle místopředsedkyně KSČM Miloslavy Vostré je Grossova omluva v pořádku. „Zřejmě se rozhodl udělat pořádek ve svém životě. Co se týče přijetí Krista, je to jeho rozhodnutí, a pokud bude s tímto úmyslem pokračovat i v dalším životě, věřme, že to tentokrát myslí doopravdy,“ dodala.

Gross je jedním z mnoha plodů českého „kindermanagementu“

„Já vám odpovím otázkou. Je skutečně nezbytné, abych si za každou cenu o všem něco myslel? Nicméně se omezím na to, že popřeji Stanislavu Grossovi život v klidu a dobré zdraví,“ řekl první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle europoslance ODS Hynka Fajmona, který byl v době Grosse členem sněmovny, je Gross jedním z mnoha plodů českého „kindermanagementu“, systému, kde příliš mladí a nezkušení lidé jsou okolím dotlačeni do funkcí, které prostě nedokážou zvládnout. „Je nenormální, aby se předsedou vlády nebo ministrem stávali lidé kolem třiceti let, jako tomu bylo v případě Grosse, Pospíšila nebo Sobotky. Zcela nás to vyřazuje z evropské politické tradice. Důsledky jsou hrozné jak pro republiku, tak pro ně osobně,“ vysvětlil Fajmon.

„Je hezké, že našel víru v Boha. Přeji mu, aby se uzdravil,“ popřál místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

„Jak upřímná je jeho konverze k náboženství, ať posoudí jeho noví bratři v Kristu. Pokud jde o upřímnost v politice, tak je ta omluva minimálně pozdní lítost,“ míní místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Omluvu lze přijmout po účinném pokání. Tedy až vrátí, co nakradl,“ uvedl poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Myslím, že říká pravdu. Vypadal v ČT dost přešle a nemá asi potřebu lhát

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi otázka, zda své prohlášení Gross vskutku myslí upřímně, by podle něho měla spíše směřovat na samotného Grosse, protože je to věc osobní.

„Z tohoto pohledu by politici měli vždy hovořit pravdu, nebo alespoň nelhat. Z osobní zkušenosti vím, že katolická výchova a víra tomu mohou výrazně pomoci. Proto nemohu souhlasit s názorem, že se politika nedá dělat slušně a poctivě. Vždyť politik potřebuje mít důvěru veřejnosti. Bývalý premiér tuto důvěru ztratil a sám ví nejlépe, jak je těžké ji znovu obnovit. K tomu má zřejmě sloužit jeho omluva spoluobčanům. Z toho pohledu vyjádření Stanislava Grosse vítám, i když si myslím, že přišlo poněkud pozdě. Ale platí, že raději pozdě než nikdy,“ dodal Seďa.  

„Myslím, že říká pravdu. Vypadal v ČT dost přešle a nemá asi potřebu lhát,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

V životě člověka se stanou věci, které člověka přinutí přehodnotit své postoje

„Jestli to myslí upřímně, teprve ukáže čas,“ reagoval senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

Podle poslance ČSSD Jaroslava Foldyny se v životě člověka stanou věci a okamžiky, které člověka přinutí přehodnotit své postoje a změnit žebříček hodnot. „Proto si myslím, že slova Stanislava Grosse jsou slova člověka, který se začal dívat na svět jinak. Já mu odpouštím a chci mu věřit, neboť Kristus říkal odpouštějte a věřte,“ dodal poslanec.

„S takovým finančním zajištěním si již může dovolit ledacos. Jeho další generace už bude vážená a bezúhonná,“ reagoval poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Zda to Stanislav Gross myslí upřímně, to nevím, ale doufám, že ano. Ale vím, že i ve vysoké politice lze věci dělat čistě, přece nemusím mít vše,“ říká exposlankyně ČSSD Hana Orgoníková.

Stanislav Gross byl od dubna 2000 do léta 2004 ministrem vnitra, od roku 2001 statutárním místopředsedou ČSSD, od roku 2002 prvním místopředsedou vlády. Po propadu ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu v červnu 2004 a odstoupení Vladimíra Špidly ho nahradil ve vedení strany i jako předseda vlády. Z této funkce odstoupil 25. dubna 2005 po tříměsíční vládní krizi způsobené aférou kolem jeho financí; 24. září 2005 opustil vysokou politiku úplně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…