Staré rány. Ješitný, hloupě zhrzený a žlučovitý Zeman nám háže klacky pod nohy. ČSSD si před sjezdem vyřizuje účty s prezidentem

04.03.2015 12:38

Premiér Bohuslav Sobotka napsal ve zprávě předsedy pro delegáty 38. sjezdu ČSSD, že počínaje neúspěšnou prezidentskou volbou lze v politickém angažmá Miloše Zemana pozorovat příklady jednání, které ČSSD poškozovaly – podpora poslanců Melčákovi a Pohankovi, kteří umožnili vznik Topolánkovy vlády, podpora Václava Klause na prezidenta v roce 2008 či podpora vzniku SPOZ. Na druhou stranu zásluhy Miloše Zemana na úspěších ČSSD v letech 1993 – 2002 jsou dle něj nezpochybnitelné. Co o tom soudí další sociální demokraté?

Staré rány. Ješitný, hloupě zhrzený a žlučovitý Zeman nám háže klacky pod nohy. ČSSD si před sjezdem vyřizuje účty s prezidentem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

„Změnu chování Miloše Zemana k vlastní straně lze pozorovat od jeho neúspěšné prezidentské volby v roce 2003... Počínaje neúspěšnou prezidentskou volbou v roce 2003 lze v jeho dalším politickém angažmá pozorovat příklady jednání, které sociální demokracii poškozovaly,“ stojí ve zprávě.

Sobotka zmínil vyjádření podpory ze strany Zemana poslancům ČSSD, Miloši Melčákovi a Michalu Pohankovi, kteří dle názoru Sobotky za podivných okolností přeběhli a přidali se ke stovce poslanců ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, čímž umožnili vyslovení důvěry vládě Mirka Topolánka.

„V roce 2008 Miloš Zeman otevřeně podpořil kandidáta pravice Václava Klause na funkci prezidenta a několikrát veřejně vystoupil s kritikou Jana Švejnara podporovaného naší stranou,“ píše také Sobotka v dokumentu. Dále zmiňuje vznik Strany práv občanů – zemanovci, jejímž cílem bylo podle Bohuslava Sobotky také oslabit očekávané vítězství ČSSD ve sněmovních volbách v roce 2010. „Zásluhy Miloše Zemana na úspěších strany v letech 1993–2002 jsou nezpochybnitelné,“ přiznal Sobotka na druhou stranu.

Kdo zradil Miloše Zemana a moralizuje...

ParlamentníListy.cz oslovily vedení ČSSD, většinu ministrů, poslanců i senátorů, co si o těchto Sobotkových slovech myslí. O citlivosti tématu svědčí, že odpověděla jen relativně malá část předáků strany.

„To je faktografie a reálné věcné hodnocení,“ reagovala místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

„V podstatě souhlasím, a to nejen proto, že si přínosy i práci Miloše Zemana osobně pamatuji. Problémem pana prezidenta byli jeho nejbližší spolupracovníci, kterým naslouchal. A pak také vysoká míra ješitnosti, která stála za snahou oslabit sociální demokracii. Zejména proto, že v čele ČSSD stáli lidé, se kterými měl Miloš Zeman problém. Chci věřit, že jako prezident se již povznese nad tuto zášť a pomůže sociálním demokratům zachovat demokratickou politickou kulturu v zemi. Včetně svobodné soutěže demokratických politických stran v průběhu volebního klání,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Myslím, že není dobré toho času jitřit staré rány. Někteří z delegátů by mohli zapátrat ve své paměti a vzpomenout si, jak to bylo tehdy se zradou Miloše Zemana, kdo se jí aktivně zúčastnil a zda tyto osoby mají právo moralizovat,“ připomněla poslankyně Marie Benešová.

„Miloš Zeman má do roku 2002 velkou zásluhu na vzestupu ČSSD. Po odchodu z ČSSD si však založil vlastní stranu, která pak byla pro ČSSD rivalem. Přesto si myslím, že má stále k ČSSD a k mnoha jejím členům blízko,“ míní poslankyně Dana Váhalová.

Záleží hlavně na Miloši Zemanovi, zda překročí svůj vlastní stín...

„To, že Miloš Zeman nesmyslně a dlouhodobě házel a hází ČSSD klacky pod nohy, je bohužel holá realita. To je však na hlubší rozbor. Bohuslav Sobotka se však mýlí v jedné věci. Miloš Zeman začal ČSSD atakovat již krátce po sestavení vlády Vladimíra Špidly v roce 2002, tedy před prohranou prezidentskou volbou. Stačí připomenout výrok Miloše Zemana adresovaný Vladimíru Špidlovi v létě 2002: ‚Vládnout se musí umět‘. Vše následně po několika letech vyvrcholilo odchodem Miloše Zemana z ČSSD a následným vznikem jeho neúspěšného trucprojektu SPOZ. I přesto ČSSD v druhém kole přímé prezidentské volby Miloše Zemana podpořila. Jeho přístup k ČSSD to však nezměnilo. Myslím si, že současný žlučovitý vztah Miloše Zemana k ČSSD limituje především jeho, jako současnou hlavu státu. ČSSD se s tím bez problému vypořádá obdobně jako s takzvaným lánským pučem,“ uvedl poslanec Richard Dolejš.

„Záleží hlavně na Miloši Zemanovi, zda překročí svůj vlastní stín a bude schopen odhodit nesmyslnou, hloupou zhrzenost. Záleží jen na něm, zda bude hledat cestu ke zlepšení a prohloubení vztahu k ČSSD. Již nyní by měl jasně sdělit, zda bude znovu kandidovat v přímé volbě na prezidenta a zda se bude ucházet o podporu ČSSD. V dohledné době bude postupně zahájena debata na téma prezidentských kandidátů a přístup Miloše Zemana v ní samozřejmě bude hrát významnou roli. ČSSD bude hledat své kandidáty a pozice vůči Miloši Zemanovi je v této souvislosti otevřenou otázkou. Osobně bych Miloše Zemana zatím neodepisoval tak, jak to učinil například jeho dlouholetý podporovatel Zdeněk Škromach, který si o prezidentskou kandidaturu veřejně řekl. To je z jeho strany poněkud předčasné a troufalé. Nebo již pracuje s informací, že se Miloš Zeman již o post prezidenta ucházet nebude. Jasno do toho může vnést pouze prezident. Vůči ČSSD však nemá již moc času,“ dodal Richard Dolejš.

Má pravdu předseda

„Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Nehodlám takto vysoce postavené pány soudit. Na to nemám frčky a těch nemilosrdných mediálních kritiků je na ně už tak dost. Byť Miloš Zeman v tomhle jasně vede. To Andrej Veliký jako by chyby nedělal. Budu rád, když zvláště nyní oba dříve jmenovaní pánové své ústavní funkce budou zvládat. Není lehká doba a země potřebuje klid. A ten pan premiér zatím ve své vynuceně poslepované vládě drží. Klobouk dolů, já bych to často při své povaze neustál. Netvrdím, že vše je a bude ideální. Ale ona ani ta věčná koblížková předvolební masáž není řešením. Je mi líto,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Pokud mohu porovnat mediální výstupy z té doby s tezemi, které uvádíte nyní, lze je považovat za věrohodné,“ říká poslanec Jiří Petrů.

„Myslím, že k tomu není co dodávat. Prostě souhlas,“ podpořil slova předsedy poslanec František Adámek.

„K tomu opravdu není co dodat. Ryzí pravda,“ míní o Sobotkových slovech o Zemanovi poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Je to pravda,“ reagoval na slova Sobotky stručně člen ÚVV ČSSD a exposlanec Michal Kraus.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se ve své zprávě opřel i do účastníků lánské schůzky Michala Haška, Zdeňka Škromacha a Jeronýma Tejce, který na sjezdu kandiduje na prvního místopředsedu proti Milanu Chovancovi, který se lánské schůzky také účastnil. 38. sjezd ČSSD se bude konat 13. a 14. března 2015 v Kongresovém centru Praha.   


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…