Strašné fiasko a hrůza. Ódéesáci volají po odstoupení Němcové, Kuby a spol.

26.10.2013 17:17

Již teď je jisté, že výsledek sněmovních voleb je pro ODS, kdysi nejsilnější pravicovou a vládní stranu, výpraskem. Dostala zhruba 7,6 procenta. Padly již výzvy, aby vedení ODS odstoupilo.

Strašné fiasko a hrůza. Ódéesáci volají po odstoupení Němcové, Kuby a spol.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

ParlamentníListy.cz oslovily předáky ODS, co říkají výsledku strany, zda ho považují za úspěch, kde vidí příčinu neúspěchu a zda by mělo vedení ODS vyvodit odpovědnost a odstoupit.

Úřadující předseda Martin Kuba v ČT řekl, že se jedná o fatální prohru, kterou bude Výkonná rada ODS analyzovat. Na předsedu ODS nebude kandidovat.

Němcová, Kuba a spol. musí odstoupit

„Výsledek je velkou prohrou ODS a je nutné svolat kongres. Celé vedení by mělo dát funkce k dispozici. Chci poděkovat naším voličům, kteří nás udrželi ve sněmovně, a tak umožnili restart ODS,“ uvedl místopředseda Senátu, člen Grémia ODS a předseda ODS v Libereckém kraji Přemysl Sobotka.

„Výsledek je nejhorší, jaký kdy ODS měla a je důsledkem špatného vládnutí Nečase a Kalouska. Vedení ODS musí odstoupit,“ řekl redakci europoslanec Hynek Fajmon.

Europoslanec Ivo Strejček míní, že nynější vedení ODS musí převzít odpovědnost za celkový výsledek voleb. „Očekávám, že celé Grémium ODS okamžitě za výsledky voleb, ale zejména za cestu k nim, převezme plnou politickou zodpovědnost a odstoupí. Ne, že si nějak přeobsadí role,“ řekl ParlamentnímListům.cz Strejček.

„Je to o hodně větší výprask, než jsme čekali. Všichni straničtí funkcionáři musí složit funkce. Čekají nás náročné debaty o výběru nového vedení,“ říká místopředseda jihočeské ODS Jaroslav Zvěřina.

Je to fiasko

Kandidát ODS Jan Zahradník bude pravděpodobně jediným poslancem za ODS v Jihočeském kraji. Díky preferenčním hlasům přeskákal své kolegy.

„Považuji to za velkou porážku. Příčina není jen poslední rok a pád Nečasovy vlády, ale i vláda Topolánkova. V obou vládách hrál prim Miroslav Kalousek a my jsme nedokázali prosadit naše pravicová témata a ustupovali jsme mu. Vedení strany to musí zanalyzovat. V jižních Čechách jsme měli v roce 2006 šest poslanců, nyní je jen jeden. Je to fiasko. Chci ale poděkovat voličům, že nám přes všechno dali šanci být ve sněmovně. Výsledek je pro nás obrovskou výstrahou, ale hlasy voličů nás zavazují, abychom se snažili bojovat za pravicovou politiku a své chyby napravit,“ řekl ParlamentnímListům.cz Zahradník.

„Děkuji našim věrným voličům, kteří věří těm slušným a pracovitým členům ODS na radnicích. Je to nejhorší výsledek v dějinách ODS celostně, ale i v Praze. Vedení strany musí nabídnout rezignaci a po čtyři další roky musíme přesvědčovat veřejnost, že naše principy a nový volební program jsou pro Českou republiku důležité,“ uvedl senátor Petr Bratský.

Podle exposlance Waltera Bartoše ODS doplatila na svou politiku, kterou tři roky dělala: „Vinu nesou jednoznačně lidé spojení s Petrem Nečasem, neboť jsme opustili programové principy, na kterých ODS více jak 20 let stála. Já sám jsem se věnoval oblasti školství a vytvořil jsem konzistentní program. Nestačil jsem se divit, co z něj za poslední tři roky zbylo. Prostě budeme muset v ODS začít od začátku. Poslední tři roky ukázaly, že tudy cesta nevede.“

Trest za to, že jsme nedělali pravicovou politiku

„Výsledek ODS je tragický. Je to trest za to, že jsme podpořili zvyšování daní a nebyli důslední v prosazování pravicové politiky. Věřím, že vedení ODS ví, co je třeba udělat nyní a dají prostor nové generaci politiků nezatížené skandály Nečasovy vlády,“ říká člen Výkonné rady ODS Zdeněk Pánek.

„Je to fiasko ODS. A v Libereckém kraji nastala již klinická smrt. Vedení by mělo dát své funkce k dispozici. Vedení strany by se mělo výrazně zúžit, jak navrhoval například senátor Kubera,“ uvedl senátor Jaroslav Zeman

Podle místopředsedy středočeské ODS a člena výkonné rady Raduana Nwelatiho se nejedná o žádné překvapení: „Důvod porážky je to, že v roce 2006 ODS postavila vládu za každou cenu i na přeběhlících, což byla chyba Topolánka, druhá chyba bylo přenechání Ministerstva financí Kalouskovi, třetí chybou byly ústupky Kalouskovi, čtvrtou chybou byly ústupky TOP 09, Věcem veřejným a následně LIDEM. Věřím, že tento výsledek ozdraví ODS. Taky mě těší, že opět okres Mladá Boleslav má jeden z nejlepších výsledků ODS v celé republice. I přes tu hrůzu je ODS na Mladoboleslavsku vnímána pozitivněji než jinde.“

Sklízíme, co jsme zaseli

„Sklízíme, co jsme zaseli,“ reagoval stručně místopředseda ODS v Plzeňském kraji a člen Výkonné rady ODS Roman Jurečko.

„Je to prohra. Vedení ODS musí svolat co nejdříve volební kongres,“ míní europoslanec Edvard Kožušník.

„Předpokládaný výsledek ukazuje, že ODS ztratila důvěru voličů, včetně těch skalních, i členů. Ano, vedení by mělo odstoupit, složit funkce a nechat zvolit nové vedení. Příčin porážky je několik: Ztratili jsme důvěru, znemožnili jsme se, neudělali jsme, co od nás lidé čekali. Nutné je přiznání chyb a pokora, změna programu, ale je třeba dát do popředí zcela nové mladé lidi, kteří již prokázali schopnost, kvalitu i úspěch občanů,“ říká senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

„Být parlamentní stranou je vždy úspěchem každé politické strany a tedy i ODS,“ uvedl šéf ODS ve Zlínském kraji Libor Lukáš.

„Určitě člověk při smyslech nemůže náš volební výsledek považovat za úspěch. Na straně druhé naše a ´moje´ politická strana neumírá. Volební výprask a debakl nás restartuje. Zůstanou srdcaři a zůstanou ti z nás, kteří do politiky a ODS vstoupili z čistých pohnutek prosazovat pravicové principy a liberálně-konzervativní politiku,“ míní člen výkonné rady Igor Svoják.

ODS za Mirka Topolánka zvítězila ve volbách 2006 s 1 892 475 hlasů, což bylo 35,38 procenta. Ve volbách 2010 obdržela ODS 1 057 792 hlasů, což činilo 20,22 procenta. V krajských volbách 2012 ODS získala již jen 324 081 hlasů. A v prezidentských volbách získal kandidát ODS na prezidenta 126 846 hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…