Takhle Zeman dusí Bohuslava Sobotku. Může to být jeho konec

10.07.2013 12:31

Podle informací ParlamentníchListů.cz se v souvislosti s hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka oslabuje pozice Bohuslava Sobotky v ČSSD.

Takhle Zeman dusí Bohuslava Sobotku. Může to být jeho konec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Část poslanců ČSSD se totiž domnívá, že by bylo lépe podpořit Rusnokovu vládu než riskovat, že druhý pokus na sestavování vlády dostane Miroslava Němcová. V tomto smyslu se prý začíná sbližovat předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc, dosavadní Sobotkův klíčový spojenec, s prvním místopředsedou ČSSD Michalem Haškem.

Jeroným nám roste nahoru, Slávek jde dolů

„Jeroným nám roste, začíná se emancipovat na Sobotkovi a začíná hrát svou vlastní roli a politiku. Podle mě půjde ještě nahoru a může Slávka přerůst,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z vedení ČSSD.

ParlamentníListy.cz požádaly o vyjádření k této věci mluvčího ČSSD Martina Ayrera. Ten ale nereagoval.

Politolog Zdeněk Zbořil upozornil i na to, že i kdyby Sobotka dostal druhý pokus, důvěru by jeho vláda s drtivou pravděpodobností nezískala a potřetí by jmenovala premiéra předsedkyně Poslanecké sněmovny, tedy Miroslava Němcová z ODS.

Záleží na Kalouskovi

Sobotka prý hodně lidí v ČSSD naštval tím, že v kritické době odjel na dovolenou. Nicméně dnes ráno byl již na Grémiu ČSSD. Podle informací redakce se samotná otázka podpory Rusnokovy vlády na dnešním grémiu neřešila. Vše bylo směřováno k tomu, aby se dosáhlo předčasných voleb a rozpuštění sněmovny.

„Pořád věřím, že ta šance na předčasné volby šance ještě je. Důležité je, jak si to vyhodnotí Kalousek. Pokud dojde k závěru, že Fischer na něj může na Ministerstvu financí najít nějaké kostlivce ve skříni, bude chtít co nejrychlejší konec Rusnokovy vlády. Tím pádem předčasné volby. Otázka je také, zda státní zástupci požádají o vydání Kalouska v souvislosti s trafikanty ODS. Pokud by předčasné volby nebyly, tak samozřejmě bude ve hře několik variant včetně té podpory Rusnokovy vlády. To by se vidělo ještě za jakých podmínek,“ řekl redakci člen vedení sociální demokracie.

K podpoře Rusnokovy vlády to ale prý směřuje. "Oficiálně se na grémiu o tom nerozhodlo, ale vše směřuje k tomu, že Rusnokovu vládu nakonec podpoříme," řekl redakci další člen grémia.

ČSSD umí počítat. Nebude riskovat pokus Němcové

Podle politologa Zbořila se Sobotka chová jako velmi nezkušený a neschopný politik.

„Že budou mezi poslanci ČSSD posilovat hlasy na podporu Rusnokovy vlády a že Sobotka bude oslabovat, se dalo očekávat. Bohuslav Sobotka v těch posledních 14 dnech okolo sestavování nové vlády trpěl neuvěřitelnou nerozhodností a byl vlečen událostmi. Pak se rozhodl přemluvit vedení ČSSD, aby požadovalo druhý pokus pro sestavení vlády pro sebe. To je stejně nereálné jako dřívější pokusy ČSSD vyslovit nedůvěru Nečasově koaliční vládě. V ČSSD si řada lidí uvědomuje, že kdyby Zeman souhlasil s tím, že Sobotku pověří druhým pokusem na sestavení vlády, tak Sobotka důvěru také nedostane a potřetí dostane pokus jmenovat premiéra předsedkyně sněmovny Němcová. Nikdo nemusí být politik, politolog, investigativní žurnalista, aby mu to došlo. To jsou obyčejné kupecké počty a používání zdravého rozumu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Zbořil.

Sobotka je jako malé dítě, pro politiku se nehodí

Anketa

Je Bohuslav Sobotka kvalitním lídrem ČSSD?

12%
88%
hlasovalo: 1603 lidí
Zbořil se podivil nad tím, že si Sobotka jen tak odjede na dovolenou: „Co je pro mě naprosto nepochopitelné, že v této době krize, která není jenom krizí vládní, tedy krizí pana Nečase a paní Nagyové, tady jde o krizi vládnutí a o krizi několika politických stran, tak odjede na dovolenou. To mi připadá, jako když v únoru 1948 nekomunističtí ministři podali demisi a pak jeli na zabijačku na jižní Moravu a jeden předák jel zase někam za svou přítelkyní. Takový postoj Sobotku naprosto diskvalifikuje k tomu, aby tu stranu dál vedl. Sobotka se chová jako malé dítě. Ukazuje se, že do politiky vůbec nepatří. Nesoulad mezi panem Sobotkou a panem Haškem, který je mnohem obratnější a mnohem aktivnější v této době, se bude prohlubovat. Přinejmenším pan Hašek ví, že v této době nemá jet na dovolenou. To je od Sobotky naprosto absurdní.“

Nynější situace může velice silně otřást pozicí Bohuslava Sobotky. Sobotka měl na sjezdu ČSSD šanci urovnat vztahy s Milošem Zemanem, kdyby dodržel dohodu, že podpoří do vedení strany Marii Benešovou. V zákulisí sjezdu však Sobotka dělal pravý opak a pracoval na tom, aby Benešová zvolená nebyla. Zeman měl přání: Aby Jiří Dienstbier již nebyl ve vedení strany a aby tam naopak zůstala Marie Benešová.

Přijde Sobotkova fatální porážka?

Sobotka šanci na smír promarnil a poté, co se Zeman dozvěděl, že Sobotka na sjezdu pracoval proti Zemanovi blízkým lidem, vyhlásil Sobotkovi válku, jejíž projevy nyní vidíme. K tomu se přidává negativní vztah mezi Zemanem a Lubomírem Zaorálkem. „Pokud Rusnokova vláda získá důvěru a podporu ČSSD, bude to obrovská Sobotkova porážka. Ta může být i fatální,“ řekl redakci člen vedení ČSSD.

Klíčové bude hlasování o rozpuštění sněmovny příští týden. Pokud sněmovna rozpuštěna nebude, zvyšuje se pravděpodobnost, že Rusnokova vláda získá důvěru. Podpořit ji mohou nakonec ČSSD, KSČM, VV i LIDEM.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…