Takhle ostře napadl Kalousek amerického velvyslance, který podpořil muslimy v ČR. Drzý protektor. Zjevná americká provokace, dodali Keller, Sobotka, Okamura a další. A Babiš...

10.03.2016 15:42

ANKETA Velvyslanectví USA v ČR zveřejnilo, že velvyslanec Andrew H. Schapiro se setkal s předsedou Islámské nadace v Brně panem Muneebem Alrawim, „aby vyjádřil podporu a solidaritu Spojených států s muslimskou komunitou v Česku i na celém světě“. Podle něho je v dnešní době třeba čelit předsudkům a podpořit ty, kteří jednají ve jménu míru a dobré vůle.

Takhle ostře napadl Kalousek amerického velvyslance, který podpořil muslimy v ČR. Drzý protektor. Zjevná americká provokace, dodali Keller, Sobotka, Okamura a další. A Babiš...
Foto: redakce
Popisek: Setkání s velvyslancem USA Andrew H. Schapirem na Právnické fakultě UK v Praze

„Dostalo se mi vřelého přivítání v brněnské mešitě, která je již více než deset let důležitou součástí muslimské komunity. Zvlášť v dnešní době je nutné dělat vše pro to, abychom čelili předsudkům a naopak podpořili ty, kteří jednají ve jménu míru a dobré vůle,“ řekl Schapiro. „Diskutovali spolu o důležitosti tolerance, inkluze a stavění mostů vzájemného porozumění mezi náboženskými obcemi,“ uvedlo velvyslanectví na svém webu.

Před časem však byly zveřejněny nahrávky kázání Alrawiho, kde mimo jiné říká: „A Alláh vznešený říká, ‚bojujte proti nevěřícím jako jeden muž‘.“

Těžko může brát někdo vážně Andreje Babiše i pana velvyslance Schapira

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí a zda je to vhodný a správný krok ze strany velvyslance. Většina politiků, a to dokonce i ti proameričtí, krok amerického velvyslance odsuzují. Prý tím dělá USA negativní reklamu. Podle některých jde o vměšování se do vnitřních záležitostí a manýry protektora. Padla i zmínka, že je vlastně dobře, že se americký velvyslanec veřejně přiznal k americké podpoře islamismu, protože USA prý podpořily al-Káidu i Islámský stát.  

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ani ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek na dotaz nereagovali.

Poměrně ostře se ale do amerického velvyslance pustil předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek. „Když mohl pan velvyslanec Schapiro navštívit Andreje Babiše na jeho farmě Čapí hnízdo, se kterou Andrej Babiš nemá nic společného, tak už může navštěvovat úplně kohokoli. Těžko může brát někdo vážně Andreje Babiše i pana velvyslance Schapira,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kalousek.

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš na dotaz redakce nereagoval.

 „Velvyslanec USA je odpovědný americké vládě a ta má jeho činnost hodnotit. Věřím, že zastoupení USA, které jistě velmi dobře zná kontext a veškerá relevantní fakta týkající se muslimské menšiny v ČR, v této věci koná tak, aby se naše vzájemná spolupráce ve strategických bezpečnostních otázkách vyvíjela i nadále ku prospěchu obou zemí tak, jak to má mezi skutečnými spojenci být,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz předseda ODS a poslanec Petr Fiala.

„Souhlasím s tezí, že je třeba odstraňovat předsudky, zdůrazňovat toleranci, podporovat mír, ovšem nejen v Evropě, ale i jinde ve světě včetně islámských zemí. Pokud je to pouze jednostranné, je to problém. Není v pořádku, aby někdo hlásal boj proti nevěřícím a někdo jiný, byť třeba americký velvyslanec, za ním chodil jako za apoštolem míru. Vzhledem k tomu, že jsem z Brna, plánuji si vyjasnit některé důležité věci, které mohou média zkreslit, s panem Alrawim osobně. Bez předsudků, na rovinu a jako politik i historik, který něco o islámském světě, kultuře a náboženství ví,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a místopředseda strany Jiří Mihola.

„Určitě má pan velvyslanec právo stýkat se, s kým chce. Pokud ale toto setkání mělo být demonstrativní, pak je kontraproduktivní a diplomaticky řečeno nediplomatické. Nabízí se také úvaha, zda se pan Schapiro nevymezuje vůči prezidentu Zemanovi, se kterým nemá dobré vztahy, což je také nediplomatické a neprofesionální. A také by pan velvyslanec mohl lépe vážit svá slova, někdy jsou zbytečně hysterická,“ říká první místopředseda senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip na dotaz nereagoval.

Odpověděl ale kandidát na předsedu KSČM Josef Skála. „Nechce-li pan velvyslanec skomírajícímu renomé své vlády ubližovat i osobně, neměl by nás podezírat z vygumované paměti. Spojené státy zrušily paragrafy legalizující rasistické bezpráví až v 60. letech minulého století. Faktická diskriminace lidí jiné pleti tam sveřepě dožívá i v praxi represivních složek, často mimořádně brutální. Migrační vlnu ženou do Evropy hlavně masakry muslimských zemí, spáchané z iniciativy a pod vedením USA. Školit nás jejich jménem z ‚tolerance‘ je vrchovatě neslušné. Tím spíš při dýcháncích s člověkem, který – jak správně připomínáte – šíří skandální intoleranci. Od pana velvyslance by se právem čekala úplně jiná stanoviska. Například jasná zpráva, kdy a jak jeho nadřízení zkrotí své spojenecké satrapy v regionu, financující a vyzbrojující teror proti legální syrské vládě. Či jak se USA vyrovnají s odpovědností za válečné reparace, které jim mezinárodní právo ukládá vůči všem muslimským zemím zdevastovaným válkami a terorem pod jejich taktovkou,“ uvedl Josef Skála.    

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Netrpím žádnou záští ani předsudky vůči muslimské komunitě v ČR. Musí ale také ona dodržovat naše zákony a pravidla naší společnosti. Nechápu, proč pan velvyslanec musí vyjadřovat této komunitě u nás solidaritu. Z jakého důvodu? Je pronásledována nebo diskriminována? Určitě není,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

USA samy stvořily al-Káidu a Islámský stát. Kdyby byl pan Schapiro vyslancem Islámského státu...

„Myslím, že každý má právo vybírat si spojence a veřejně deklarovat přátelství – a pro USA je těžká doba, jelikož po léta musely předstírat boj s al-Káidou a Islámským státem – s teroristy, které samy stvořily. Není tedy od věci, když se čas od času k islamistům přihlásí i veřejně. A my v ČR bychom měli přemýšlet nad tím, na jaké straně jako republika stojíme – zda na té islamistické, nebo té, která se pokusí o zachování demokracie a hodnot evropské civilizace,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Nejde o pana Schapira – ten tu přece je proto, aby hájil zájmy proislamistických USA a aby zkusil rozhýbat zakázku na Temelín pro Westinghaus. Otazka zní: necháme se Washingtonem dotlačit ke konfliktu s Ruskem? S potenciálním spojencem, který má skutečný zájem na nešíření islamismu ve světě? S jedinou z velmocí, která nepotřebuje zaplavit naše trhy svou produkcí, ale je naopak největším potenciálním exportním trhem pro nás? Ptejme se, co nás spojuje s panem Schapirem a co nás rozděluje. Přijdeme na to, že pro Obamovu Ameriku jsme jen postradatelná malá figurka v jejich světovládné partii. Můžeme jen držet palce Donaldu Trumpovi, aby vyhrál nad americkou zbrojní lobby, která podle všeho financuje zbytek prezidentských kandidátů zleva i zprava. Pak by možná přišla doba, kdy by se z USA stal skutečný spojenec,“ dodal Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Jako český poslanec samozřejmě nemohu mluvit do programu velvyslance USA. Je jeho věcí, s kým se setká. Já bych se ovšem s takovým člověkem nikdy nesetkal. Alrawiho považuji za islámského radikála, který zneužívá své postavení k šíření náboženské nenávisti. Ale jak říkám, každý je odpovědný za to, s kým se stýká, koho tím legitimuje a podporuje. Zvláště když americký generál a velitel sil NATO Breedlove varoval před fatální hrozbou muslimského radikalismu v EU,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Není na mě posuzovat velvyslance u nás činné. Proti tomu, co říkal, nelze nic namítat,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz čestný předseda TOP 09 a šéf zahraničního výboru sněmovny Karel Schwarzenberg.

„Bohužel pan Schapiro dělá svými nepochopitelnými kroky a výroky ještě horší negativní kampaň v neprospěch jeho země, tedy USA, než jeho spolužák z Harvardu pan Obama. A to říkám se vší vážností, jako proalianční a proamericky smýšlející člověk,“ řekla první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

„Myslím si, že za současného tristního stavu, který sužuje a ohrožuje Evropu, stačí se například podívat na Calais, je gesto amerického velvyslance velmi nevhodné a z pohledu současných problémů ho pokládám za vměšování do vnitřních záležitostí ČR. Panu velvyslanci bych doporučil, ať se z pohledu těchto záležitostí seznámí s aktuální politikou americké vlády, která je striktní a zastavila proud migrantů od samého počátku – velmi dlouhé azylové řízení, které fyzicky probíhá mimo území USA. O nelegálních migrantech nemůže být ani řeč. Dále bych panu velvyslanci doporučil, aby vyvinul iniciativu směrem k arabským spojencům USA, například k Saúdské Arábii, aby se začali podílet na řešení krize a přijmuli na své území migranty. Vždyť jsou to jejich věřící bratři a sestry se stejným náboženstvím a se stejnou kulturou a zvyky s možností okamžité integrace,“ řekl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Chápal bych to, kdyby byl pan Schapiro vyslancem Islámského státu. Ale jestli je velvyslancem USA, měl by se spíš setkávat se zástupci americké komunity v ČR,“ míní europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach.

Vídeňská úmluva zakazuje velvyslancům vměšování do vnitřních záležitostí. Vláda by měla proti provokaci protestovat

Setkání Schapira s Alrawim nebylo podle předsedy Strany soukromníků ČR Petra Bajera vhodné v žádném případě. „Po posledních, i vámi popsaných, zkušenostech začínám vážně přemýšlet nad islámem jako ideologií, která se stále více jeví jako škodlivá až nepřátelská vůči křesťanskému západnímu světu. Předpokládám, že se tomu na svém území dokážeme ubránit a nebudeme dále couvat a kličkovat,“ vysvětlil Bajer.

„Pan velvyslanec USA by si měl uvědomit, že mu článek 41 Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích zakazuje vměšování se do vnitřních záležitostí státu, kde jeho mise působí. Pokud pan Schapiro tímto jednáním naplňuje zájmy USA, tedy islamizaci Evropy, tak by si měl každý uvědomit, zda je to i náš zájem. Jsem si jistý, že ne. Pokud odhlédnu od vyloženého navádění k boji proti nevěřícím, které jste zmínil v otázce, je třeba zdůraznit, že my jsme tady doma. Kdo chce mít české území za svůj domov, musí se přizpůsobit nám, a ne my jemu. Chceme chodit do bazénu v plavkách, a ne šatech, a nebudeme trpět vedle sebe ty, jež mají šaty, hodláme dál jíst vepřové, nebudeme trpět blokaci ulic, protože se muslimové chtějí pomodlit. Pokud jim náš způsob života nevyhovuje, nezbývá, než aby žili v těch územích, která jsou historicky muslimská, což Česká republika není,“ zdůraznil senátor Jozef Regec.

„Myslím, že česká vláda by si měla zachovat tvář a proti této zjevné provokaci amerického velvyslance důrazně protestovat. To by měla udělat i přesto, že po volbách k nám z USA nepochybně pošlou místo pana Schapira skutečného diplomata,“ řekl europoslanec ČSSD Jan Keller.

„Řekl bych, že jde o klasickou politickou přetvářku, kterou USA provozují dlouhá léta a kupodivu jim vychází. Proč pan velvyslanec neučinil obdobné prohlášení před bombardováním Iráku, Libye či Sýrie? Najednou by radil, jak řešit důsledky agresivní politiky USA. Z mého pohledu to je pokrytectví, které se jen tváří humánně a solidárně. Zatím totiž Česko řeší migraci jinak, než si asi představoval,“ říká senátor KSČM Václav Homolka.

„Nechci komentovat rozhodnutí pana velvyslance USA sejít se s předsedou Islámské nadace, protože to je jeho rozhodnutí a jeho odpovědnost. Nicméně sdělím, jak bych se zachoval já. V dnešní rozjitřené době a stálého šíření strachu z migrantů bych nepřiléval pomyslný olej do ohně. Rozhodně bych nepodpořil tuto islámskou organizaci, protože bych očekával logický odpor české většinové společnosti. Naopak bych podpořil úsilí české vlády vedoucí k zajištění bezpečnosti našich občanů,“ sdělil místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Americký protektor. Politický komisař SSSR

„Škoda že pan velvyslanec zároveň nepozval imigranty do USA, to bych upřímnosti jeho slov víc věřil,“ reagoval poslanec ODS Petr Bendl.

„V nedávné interpelaci na ministra zahraničí jsem kritizoval Schapirovu iniciativu na potírání korupce v České republice, a jak nyní registruji, pan velvyslanec ve výkonu této své obskurní role pokračuje i nadále. Jen se bojím domyslet, co by následovalo, kdyby takto činil náš velvyslanec v USA. Schapiro tak reálně, nikoliv zatím zcela oficiálně, přebírá roli jakéhosi amerického protektora v ČR a naše vláda k tomu jen mlčí, a když je oslovena, potichu na to ještě kývne. Takto se odrzle chovat k hostitelské zemi lze snad jen u nás. Bohužel!“ uvedl poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Kdybyste nepoložil tak seriózní otázku podpořenou konkrétními vyjádřeními, tak bych nevěřil, že k takové schůzce došlo. Myslím, že je to v současné době nevhodné a má to podle mě charakter vměšování se do vnitřních záležitostí. Na dvojí tvář si budeme muset dávat pozor,“ varuje poslanec ANO Vlastimil Vozka

Poslanec ČSSD Richard Dolejš má pocit, že současný velvyslanec USA se dlouhodobě chová spíše jako politický aktivista nežli jako profesionální diplomat. „Nepotřebuji, aby mi někdo ze zahraničí radil, co si mám myslet o islámu. Temnou dobu, kdy nám zahraniční političtí komisaři ze SSSR říkali, co je správné a co si máme a nemáme myslet, si většina našeho národa ještě pamatuje. Proto považuji velvyslancovy knížecí rady, mravokárství a snahu multikulturálně vychovávat českou veřejnost v tomto kontextu za necitlivou a kontraproduktivní. Pan velvyslanec by se měl nejprve zamyslet nad problémy vlastní země a pak radit druhým. Pokud hovoří za vládu USA, očekával bych, že nám spíše sdělí, jakým způsobem tato spojenecká mocnost pomůže Evropě řešit migrační krizi, která je vyvolána především destabilizací Středního a Blízkého východu, způsobenou z velké části vojenskými a zpravodajskými aktivitami USA v tomto regionu. Pan velvyslanec si zřejmě dostatečně neuvědomuje, že ČR je, zcela správně, blízkým spojencem a partnerem USA, a ne jejich pouhou kolonií,“ vzkázal Schapirovi Dolejš.

„Česká republika je stále suverénní zemí, ve které mají lidé svůj vlastní rozum a svobodu smýšlení. Nepotřebují, aby je poučoval jakýkoli velvyslanec včetně amerického. Český velvyslanec také nepoučuje USA, jak mají řešit excesy amerických represivních složek vůči černošskému obyvatelstvu a jak mají řešit dlouhodobý problém s nelegálními migranty na mexické hranici. Obecně platí, a to i pro velvyslance USA, že nelze kázat vodu a pít víno. Stačí připomenout výroky republikánského uchazeče o kandidaturu na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa, který navrhuje zákaz vstupu muslimů na území USA. Tak silné výroky od relevantních politiků v Evropě nezaznívají. Ať si pan velvyslanec raději zamete před vlastním prahem a debatuje o odstraňování předsudků vůči islámu raději s americkou veřejností a politiky,“ dodal Richard Dolejš.

Americký velvyslanec se jednoznačně už delší dobu vměšuje do našich vnitřních záležitostí

„Trump for President!“ reagoval senátor Tomáš Jirsa. Patrně v souvislosti s tím, že kandidát na amerického prezidenta Donald Trump není zrovna fanouškem islámu.

Podle europoslance KDU-ČSL Tomáše Zdechovského návštěvy mešit i kostelů jsou určitě záležitosti, které patří k práci velvyslance. „Jen mě překvapila prezentace návštěvy. Myslím, že možná právě taková prezentace může předsudky vytvářet. Možná by měl také s muslimy hovořit o demokracii a nutnosti podpory demokratických hodnot nebo o právech žen. Dialog je důležitý, ale nesmí být jednostranný,“ dodal pro ParlamentníListy.cz europoslanec.

„Americký velvyslanec se jednoznačně už delší dobu vměšuje do našich vnitřních záležitostí a podle toho by se s ním mělo zacházet. Jsem zvědav na reakci našeho ministerstva zahraničí. Schapiro si plete ČR s protektorátem. Považuji jeho jednání za provokaci,“ zlobí se poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Obecně souhlasím s názorem, že je třeba bojovat proti nepříznivým postojům k jevům, činnostem i lidem, pokud jde o skutečný předsudek. V tom případě je správné podpořit ty, kteří tento předsudek chtějí vyvrátit. Každá aktivita, která k tomu přispěje, je na místě. Doufám, že pan velvyslanec při svém setkání nezapomněl na předsudky muslimů vůči křesťanům, ženám či evropské kultuře,“ reagovala poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

Velmi špatný signál s mimořádně necitlivým načasováním

„Považuji to za velmi špatný signál s mimořádně necitlivým načasováním,“ reagoval poslanec ANO Miroslav Janulík.

Senátor ČSSD Petr Gawlas kroky amerického velvyslance jednoznačně nepovažuje za správné. „Podobná gesta jsou diskutabilní ze strany velvyslance jakékoli země, natož USA, které v otázce Blízkého východu učinily v minulosti nejedno chybné rozhodnutí. Zvlášť pokud se informace o xenofobních a netolerantních výrocích Muneeba Alrawiho zakládají na pravdě. Myslím, že by si měl pan velvyslanec do budoucna mnohem lépe ověřit, s kým vlastně hovoří o předsudcích, toleranci a stavění mostů,“ dodal Gawlas.

„O vhodný a správný krok nejde. Ale s tím si pan velvyslanec nedělá nikdy žádný problém. Asi by byl raději gubernátorem, ne jen velvyslancem v ČR. Každopádně tento krok ve světle reality nabízí zamyšlení nad některými konspiračními teoriemi, které nevycházejí z humanismu ani ze snahy o stabilizaci Evropy,“ domnívá se poslanec KSČM Miroslav Opálka.  

„Mně tento pan velvyslanec USA může překvapit jedině příjemně. Nepřepokládám však, že se tak někdy stane,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Proč mě má zajímat, jaké politické názory mají velvyslanci cizích zemí?“ odpověděl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Podle mého názoru to nebylo vhodné,“ uvedl stručně poslanec ANO Pavel Plzák.

„Tato věc nemá mou podporu,“ sdělil poslanec ANO Milan Brázdil.

Podezření ze šíření nenávisti proti skupině obyvatel

Městské státní zastupitelství v Brně před časem posuzovalo náboženské kázání lídra českých muslimů Muneeba Hassana Alrawiho jako možný trestný čin a případ předalo policii. Podle státního zástupce Jana Petráska byl Alrawi podezřelý ze šíření nenávisti proti skupině obyvatel.

V nahrávce kázání z brněnské modlitebny z roku 2010 Alrawi říká, že muslimové mají vychovávat své děti k nenávisti k takzvanému kufru, nevěřícím. Alrawi také řekl, že muslimští rodiče mohou své děti bít, pokud se nemodlí k Alláhovi. Alrawi, který je předsedou Ústředí muslimských obcí v ČR, už nemůže být stíhán jako fyzická osoba, protože čin je promlčený.

Městské státní zastupitelství pak v listopadu 2013 odložilo případ kázání v mešitě v Brně. Nejde prý o trestný čin, řekl tehdy podle brněnského deníku Rovnost žalobce Robert Hanuš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…