Tato hloupost prý může ČSSD prohrát volby. Čtěte

14.05.2013 16:16

ANKETA Jak informovaly Novinky.cz, Oranžový klub ČSSD přišel s návrhem, aby se rodičovská dovolená povinně dělila mezi otce a matku. Politici napříč politickým spektrem, dokonce i někteří z ČSSD, tento návrh ale zásadně odmítají.

Tato hloupost prý může ČSSD prohrát volby. Čtěte
Foto: cssd.cz
Popisek: Stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti Michaela Marksová-Tominová

„Permanentní pracovní pohotovost, která je nazývána rodičovskou dovolenou, je v našich zeměpisných šířkách stále doménou žen. Větší zapojení otců v tomto období by přitom pomohlo vyřešit hned několik problémů - diskriminaci žen na trhu práce kvůli mateřství, ztrátu kontaktu ženy s prací, s tím spojenou ztrátu odbornosti, stále rostoucí ženskou nezaměstnanost a feminizaci chudoby,“ uvádějí autorky z tzv. Oranžového klubu, které návrhy pro ČSSD vytvořily.

Podle nich by se mělo uzákonit povinné dělení rodičovské dovolené mezi otce a matku. „Navrhujeme uzákonit povinné dělení rodičovské dovolené mezi otce a matku. Zaměstnavatelé si musí zvyknout, že nejen žena je 'nespolehlivou' zaměstnankyní s 'rizikem' rodičovství,“ píše se v návrhu, který rozeslalo médiím tiskové oddělení ČSSD s názvem „Desatero opatření, kterými může ČSSD pomoci rodičům“.

Navrhovaná opatření na podporu rodinné politiky připravuje Oranžový klub v úzké spolupráci se stínovou mluvčí pro lidská práva a rodinu Michaelou Marksovou-Tominovou.

ČSSD chce prohrát volby a pomáhá ODS

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o zmíněném návrhu myslí a zda prospěje sociální demokracii. Drtivá většina z nich to považuje za hloupost. I komunisté nad návrhem kroutili hlavou.

„Bohužel jsou někteří představitelé stále ještě názoru, že bájný Prokrustés byl ideální socialista,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a první vicepremiér Karel Schwarzenberg, který dodal, že uvedený návrh pomůže ČSSD sotva. Prokrustés byl lupič, který na „Prokrustově“ loži lidem odsekával přečnívající končetiny, aby jim padlo „jako ulité“.

„To je legrace. Takže příště ČSSD navrhne, že budou muži povinně rodit a povinně kojit. Nebo prosadí povinné přeoperování lidí na hermafrodity. Ale mě ta zpráva potěšila. Takovýto šílený návrh může sociálním demokratům prohrát volby a já doufám, že si ho dá ČSSD do volebního programu. V poslední době ČSSD dává nemocnému pacientovi se jménem ODS do žil novou krev. Po výroku stínového ministra Mládka, že živnostníci jsou paraziti, je toto další výborná nahrávka pro ODS a vlastní gól ČSSD. Nechme sociální demokraty tvořit a hovořit a oni nám ty volby vyhrají. Ještě jednou děkuji ČSSD za to, že se snaží resuscitovat ODS,“ smál se poslanec ODS Boris Šťastný.

„Osobně s takovým návrhem v žádném případě nesouhlasím, protože rodiče se mají sami rozhodovat, kdo bude pečovat o dítě, a stát jim do toho nemá zasahovat,“ míní první místopředsedkyně LIDEM a poslankyně Dagmar Navrátilová.

Zaorálek: Je to vize cílového stavu

Ani komunisté nejsou z návrhu nadšeni. „Nemyslím, že je to dobrý návrh. Preferuji dohodu rodičů na formě péče o dítě než zákonnou povinnost. Navíc tím, že není možné stanovit, jak dlouho bude matka kojit, zda půl roku, rok nebo víc,“ uvedl předseda KSČM a poslanec Vojtěch Filip.

„Rodina je víc než jeden rodič a privilegování matky je na místě. Já osobně budu k tomuto návrhu velmi rezervovaný, nicméně k tématu patří debata poslaneckého klubu a předsednictva VV a to nás teprve čeká,“ uvedl poslanec a předseda VV Vít Bárta.

„Chápu to jako vizi cílového stavu v budoucnosti. Nejdřív musíme snížit platovou nerovnost mezi muži a ženami. To je předpoklad,“ hájí návrh místopředseda ČSSD a místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.

„O tomto návrhu se jistě bude veřejně i uvnitř ČSSD ještě diskutovat. Tuto otázku považuji za otevřenou a je dobře, že se téma rodičovské dovolené diskutuje. Obdobně by se měla diskutovat možnost rozšířit program ČSSD o snížení spodní sazby DPH, a to minimálně pro základní potraviny a pro léky. To je pro rodiny ještě možná důležitější téma,“ hovoří podobně poslanec ČSSD Richard Dolejš.

Takové hloupé nápady škodí sociální demokracii

Předseda NS-LEV 21 a poslanec Jiří Paroubek považuje návrh za ukázku programové vyprázdněnosti současné ČSSD: „Je to určitě dobré téma pro akademickou diskusi, ale že by to bylo téma-bourák pro volební kampaň, tak to si nemyslím. Ta hlavní témata vidím jinde: řešení nezaměstnanosti, boj proti vysokým cenám základních druhů zboží a služeb odvozených od monopolů a kartelových dohod, řešení hospodářských problémů země a sociálních jistot.“

„Návrh Oranžového klubu týkající se povinného střídání žen a mužů při rodičovské dovolené považuji za nesmyslný. Myslím, že takové hloupé nápady škodí sociální demokracii v očích většiny občanů naší republiky,“ říká poslanec ČSSD Ivan Ohlídal.

"Je to nesmírná hloupost a udivuje mě, že něco takového byla ČSSD vůbec schopna vymyslet, natož zveřejnit. Tímto způsobem zasahovat do soukromí občanů a organizovat jim život, je v roce 2013 téměř nestoudné. Nechci se dožít toho, že mi někdo bude diktovat, kdy se mám najíst nebo jít spát. Stát nemůže nahradit individuální občanskou odpovědnost. Jednotlivec, rodina, manželský pár má a musí mít svaté právo se domluvit a stát jim nemá do toho co mluvit. ČSSD tím nic nezíská, určitě ne voliče. Ti jsou chytří a zodpovědní dost na to, aby se dokázali sami nejlépe rozhodnout, kdo má pobírat mateřskou," myslí si poslanec ODS Pavel Bém.

„Tak nevím, jestli tohle téma oranžovému týmu pomůže. Spíš si myslím, že ne. Hlavně ta povinnost na polovinu je asi problém. Lepší je, aby si rodiče podle své situace mohli vybrat pro ně příznivější variantu,“ míní poslanec KSČM Josef Šenfeld.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ODS Jana Bureše je povinná rodičovská pro otce hloupost: „Navrhovat zákon, abychom nutili otce zůstat doma s dítětem svědčí o programové a obsahové vyprázdněnosti ČSSD. Zkrátka, když si nevím rady se složitými problémy, tak se zabývám prkotinami.“

Hare Krišna v ČSSD

„Je to směšné. Dnes je umožněno zůstat s dítětem doma jak matce, tak i otci. Rozhodnutí je jen na rodičích. Co takhle jim nařídit i dělené kojení?“ diví se místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

„Co to je Oranžový klub? To je nějaká parta vyznavačů Hare Krišna v ČSSD? Proti mužům na rodičovské vcelku nic nemám, ale přijde mi nepřijatelné takovou věc řešit nějakým nařízením nebo dokonce zákonem. Na tom se přece mají privátně domluvit ti dva, kterých se to týká. Jsem si celkem jistý, že pokud by se někdy stal nástup mužů na rodičovskou dovolenou zákonnou povinností, tak by v duchu této pozitivní tvorby legislativy bylo hned potom na řadě uzákonění povinnosti, aby muži také začali kojit,“ vysmál se návrhu z dílny ČSSD Aleš Rádl.

„Rodičovská dovolená by měla být věcí dohody partnerů, a ne dirigována státem. To mu nepřísluší,“ říká místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Návrh by měl být zkoumán psychiatrem

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba si ťuká na čelo: „Já o podobném návrhu nevěděl. Nevím proto, kdo a proč to vymyslel. Z Bruselu by mě taková pitomost již vůbec nepřekvapila. Zde jsem poněkud velmi zaražen. Ale nepřísluší mi odborně takový geniální návrh 'hodnotit'. Ač lékař, nejsem psychiatr.“

„Považuji to za nesmysl. Tvůrci jsou naprosto mimo realitu,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák.

I poslankyně ODS Jana Černochová považuje návrh za naprostý nesmysl: „Na tom, kdo bude čerpat rodičovskou dovolenou, se musí domluvit rodiče a do jejich dohody by v žádném případě neměl ingerovat stát.“

„Rodičům náleží právo svobodné volby a rozhodnutí zvolit si, jak jim čerpání rodičovské vyhovuje,“ reagovala poslankyně TOP 09 Vlasta Parkanová.

„To je neuvěřitelný technokratismus. Nevím, zda jde o podporu rovných příležitostí, či snaha, ať si každý rodič zkusí svízele rodičovské, ale s takovouto regulací přirozené dělby práce nesouhlasím. Co když například jeden z rodičů bude nezaměstnaný? Dovedu si představit i klady takového režimu, ale zápory jsou nepřehlédnutelné. Návrh snad ani není myšlen vážně. Asi jde o takzvaný pokusný balónek. Reakce je předvídatelná. Dobrovolnost je přece možná, tak proč nařízení,“ uvedl poslanec KSČM Miroslav Opálka.

To už rovnou můžeme uzákonit, v kolik hodin bude kdo snídat

„Nedokážu si představit, že budeme rodičům diktovat kdo a kdy bude s dítětem doma. Rodiče sami dokážou nejlépe zhodnotit, co je pro ně nejvhodnější a nejlepší. Ať už jde o finance, pracovní pozici, rodinné zázemí. ČSSD v podstatě omezuje svobodné rozhodování,“ míní poslankyně VV Jana Drastichová.

Podle místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Heleny Langšádlové by takový zásah do rodičovské byl zcela nepřijatelný zásah do suverenity rodiny: „Stávající úprava umožňuje volbu, kdo z rodičů zůstane na rodičovské dovolené, a jsou to pouze oni, kteří se mají rozhodnout.“

„Jakékoli nařizování příslušníkům rodiny bez dohody rodiny samotné je samozřejmě nesmysl,“ domnívá se poslanec ODS David Šeich.

Poslankyně KSČM Marie Nedvědová uvedla, že návrh jí připadá absolutně nesmyslný, neboť velmi zasahuje do soukromí rodin a porušuje práva občana na svobodné rozhodování o svých záležitostech. „To už rovnou můžeme uzákonit, v kolik hodin bude kdo snídat či večeřet. Jestli to ČSSD přinese nějaké hlasy, nedokážu odhadnout, ale spíše ne,“ dodala poslankyně.

„Tady nejde o to, jestli to pomůže ČSSD. Smyslem toho by mělo být pomoci obecně rodinné politice v naší zemi bez politických populismů. Ten zákon by mohla ČSSD zkompletovat nařízením, že i muži musí kojit,“ reagoval místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

Zřejmě už ČSSD docházejí témata

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna říká, že návrh není oficiální pozicí ČSSD. „Osobně si myslím, že některé návrhy jsou úsměvné. Ale jsou tam i důležité prvky, kterými je třeba se zabývat,“ dodal poslanec.

„Je to nesmysl. Zřejmě už ČSSD docházejí témata,“ uvedla poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

„Z pohledu konzervativní strany, kterou je TOP 09, považuji návrh z dílny ČSSD za nesprávný. Rodiče mají mít možnost si sami určit, jaký způsob péče o dítě zvolí. Stát má pomáhat k tomu, aby měli možnost volby. Zároveň je třeba vždy na prvním místě hledat zájem dítěte – ale tak, aby výchova rodičů byla zodpovědná. Ve Švédsku mají nárokově pro každé dítě od jednoho roku místo v kolektivních zařízeních. Nárokově pro každého seniora místo v domovech pro seniory. A také nejvyšší počet sebevražd v Evropě. Proč?“ uvádí místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

„Je to skandinávský model. Já osobně preferuji dohodu mezi rodiči. Problémem zůstane neplacení výživného jedním z rodičů. Tady by mělo být uzákoněno zálohování výživného ze strany státu,“ míní poslanec ČSSD Antonín Seďa.

Od socialistů lze podobné hloupé nápady očekávat

„Povinné to být nemůže. Již dnes může na rodičovskou muž. Smysl zavést to povinně vůbec nechápu. I za cenu nižších příjmů pro rodinu včetně dítěte? Svobodní lidé mají právo rozhodnout sami, kdo bude doma s děckem a kdo půjde do práce,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Podle poslankyně ODS Lenky Kohoutové by měl stát nechat rodiče svobodně myslet, uvažovat a starat se o své děti: „Od socialistů lze podobné hloupé nápady očekávat. Rádi dělají z lidí nesamostatně uvažující a závislé občany. Je to pro ně pohodlné a lidmi se lépe manipuluje. O tom, jak se mají rodiče starat o své děti mají rozhodovat oni sami, ne hloupé nápady politiků.“

„Takových a jiných návrhů od ČSSD před volbami padne. Vstupovat takto brutálně do fungování rodiny je pro mě nepřijatelné,“ reagovala poslankyně Jaroslava Wenigerová.

Další opatření

Návrh dále počítá například se zákonným nárokem na umístění v mateřské škole pro každé dítě od tří let nebo zavedení certifikovaných chův a vychovatelů pro děti do tří let. Apeluje se také na snižování rozdílů v platovém ohodnocení pro muže a ženy.

Další opatření se vztahuje k péči o stárnoucí rodiče, které podle ČSSD často vytíží potomka natolik, že musí opustit zaměstnání. Navrhují proto zavést státem podporované zkrácené pracovní úvazky, které by usnadnily souběh pracovního života s péčí o blízkou osobu.

„Firmy, které toto svým zaměstnancům umožní, obdrží daňové úlevy,“ stojí v návrhu. Podle autorů by měl mít navíc zaměstnavatel zákonnou povinnost v takovémto případě „pohlídat“ zaměstnanci po časově omezenou dobu jeho místo, jako je tomu u rodičovských dovolených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…