Těším se na Babišovu vládu, bude to bezvadné. Zdroje jsou, utrhl se Kubera

13.12.2013 16:16

ANKETA Žádná z koaličních stran neměla v programu, že zaútočí na živnostníky a zvýší jim zdanění, ANO a lidovci dokonce měli explicitně napsáno, že jim daně zvyšovat nebudou, přesto je v již oficiální verzi koaliční smlouvy pasáž, která hovoří o omezení paušálů živnostníků, tím tedy fakticky povede k jejich vyššímu zdanění. Předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera už se na novou vládu těší.

Těším se na Babišovu vládu, bude to bezvadné. Zdroje jsou, utrhl se Kubera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

„Budeme usilovat o schválení změn následujících daňových zákonů, a to s účinností od 1. ledna 2015: o omezení výše paušálních nákladů pro OSVČ absolutní částkou a/nebo snížením procentní sazby paušálních nákladů, aby bylo dosaženo smyslu tohoto institutu (zjednodušení výpočtu daně, ne neodůvodněné snížení daňového základu). Vláda provede analýzu odvodů zaměstnanců a OSVČ do veřejných rozpočtů s cílem navrhnout opatření na spravedlivější rozložení nákladů na financování veřejných služeb,“ píše se v již oficiální verzi koaliční smlouvy.

Vláda reviduje paušální položky, které podle místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky ztratily původní význam nezatěžovat živnostníky daňovou agendou. „Místo toho jsou paušály zneužívány a řada podnikatelů se díky nim vyhýbá placení daní,“ dodal Jurečka. 

Lidé záhy zjistí, že volbou ANO hlasovali výlučně proti svojí peněžence

Přitom ANO a KDU-ČSL měly výslovně ve svých programech uvedeno, že se daňové zatížení živnostníkům zvyšovat nebude, a ČSSD o tom ve svém programu nic nepsala. Navíc stínový ministr ČSSD Jan Mládek před volbami v rozhovoru pro Aktuálně.cz slíbil, že se paušály snižovat nebudou a nezavede se ani minimální daň.

„Lidé záhy zjistí, že volbou ANO hlasovali výlučně proti svojí peněžence. Možná podpořili agropotravinářský komplex, pro který bude dotací dost, ale vlastně budou muset platit víc. A nevím, jestli si to přáli,“ prohlásil nedáno první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Zdroje tu jsou. V peněženkách lidí

„Teď, když je tu nová koaliční vláda, jsem úplně klidný, spokojený a o naši budoucnost se nebojím. Svět bude úplně jiný, protože teď bude všechno v pořádku a všechno bude bezvadné. Budeme se mít dobře, protože nám to nová koalice všechno zařídí. Jenom nevím, kde na to vezmou peníze, ale oni asi mají nějaké zdroje. Zdroje tu přece jsou, v peněženkách občanů. Na to se všichni podnikatelé volící Babiše jistě těšili,“ řekl ironicky ParlamentnímListům.cz předseda senátorského klubu Jaroslav Kubera.

„Je to jasný podvod a hon na živnostníky. U ČSSD se to dalo čekat, jelikož tato strana je má za parazity. Velké zklamání je to ale u strany ANO, kterou mnoho živnostníků volilo, a pan Babiš je teď hází přes palubu. Před volbami říkali, že na zemi leží 100 miliard korun a stačí jen lépe hospodařit. Teď je jasné, že to byly jen řečičky,“ řekl redakci europoslanec ODS Hynek Fajmon.

Snížení paušálu pro živnostníky je skryté zvyšování daní

Proti zvyšování daní je místopředseda rozpočtového výboru a předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala: „Snížení paušálu pro živnostníky je skryté zvyšování daní, které může ohrozit některé živnostníky a podnikatele. Hnutí Úsvit pro takové rozhodnutí nemůže a nebude hlasovat.“

Podle místopředsedy poslaneckého klubu TOP 09 Františka Laudáta je jasné, že ANO, ČSSD a KDU-ČSL rozkližují stávající konstrukci rozpočtu: „Na své pochybné nápady budou muset sehnat peníze. Pan Mládek přece už před volbami mluvil o živnostnících jako parazitech. Myslel to upřímně. Teď bude následovat zdanění. Ale lidé a podnikatelé si tyto strany zvolili, tak ať se nediví. Pan Babiš si své ´živnosti´ pohlídá sám. Ostatní budou solit.“

„Především připomínám, že to byla ODS, která obhájila paušály a jejich výši již v minulém období, protože si dlouhodobě váží samostatných aktivních lidí, kteří se o sebe starají jako OSVČ. Plán snížení paušálů, případně jejich zrušení, je v duchu dřívějších vyjádření představitele ČSSD o živnostnících jako parazitech a zapadá sem i vyjádření pana Babiše o tom, že ho malé a střední firmy nezajímají. Protože toto snížení v programech vznikající koalice nebylo, chápu tyto snahy opravdu jako podvod na voličích a podvod na drobných živnostnících,“ řekl redakci poslanec ODS Adolf Beznoska.

O snižování paušálu živnostníkům prý nebyla řeč...

Ještě včera se někteří politici koalice dušovali, že k omezování paušálů nejspíš nedojde. „Je to zatím v jednání,“ reagoval ve čtvrtek na dotaz redakce předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Jednání v této věci ještě neskončilo,“ uvedla včera podobně místopředsedkyně ANO Věra Jourová.

„Když jsem se zúčastnila expertního týmu v daňové oblasti, nebyla o snižování paušálu živnostníkům řeč,“ sdělila místopředsedkyně KDU-ČSL a ekonomická expertka Klára Liptáková. „Nevím, co řekl pan Kalousek, nevím, co bylo na serveru iDnes.cz. Vím ale bezpečně, že tak, jak to popisujete, to není,“ uvedl člen vyjednávacího týmu ANO a poslanec Martin Stropnický.

Mládek to myslel upřímně

Podle politologa Jana Kubáčka i ekonoma Lukáše Kovandy se ze strany koaličních partají jedná o jasný podvod na voličích.

„Zdá se tedy, že nakonec to v politice upřímně myslí jen Jan Mládek z ČSSD, jenž spílal živnostníkům do parazitů. Dokonce i Sobotka se za něj omlouval. Jenže to bylo před volbami. Nyní, po volbách, se už politici musí opravdu vážně zamyslet nad tím, kde na obří výdaje státu seženou peníze,“ řekl ParlamentnímListům.cz ekonom Lukáš Kovanda.

„Srovnávat OSVČ se zaměstnanci je ošemetné, je to tak trochu srovnávání hrušek s jablky, nicméně, pokud se přes to přeneseme, nejvýstižnější možný propočet odhalí, že zaměstnanci jsou vskutku zatíženi vyšší celkovou daňovou povinností než OSVČ. Proč však politici uvažují jen jedním směrem – směrem zvyšování daní? Co kdyby raději zauvažovali směrem opačným a daňovou povinnost OSVČ a zaměstnanců srovnali tak, že zredukují daně a platby zaměstnancům?“ dodal Kovanda.

ANO může přijít o voliče

Za podvod, podraz a zradu na voličích považuje opatření v koaliční smlouvě i politolog Jan Kubáček. Podle něho se to koaličním stranám ve volbách může dost vymstít.

„Je to z politického hlediska strategicky velmi nešťastné řešení, protože drobní podnikatelé a živnostníci a lidé, které zaměstnávají, znamenají obrovskou voličskou sílu. To byli, mimochodem, klíčoví podporovatelé ANO, částečně strany lidové a ČSSD. Tito lidé opustili ODS, částečně TOP 09 a dominantně podporovali především hnutí ANO. Je to velmi netaktické. Nakonec jim to přinese mnohem více škody než užitku, protože živnostníci už mají těchto hrátek dost a potrestali strany minulé vládní pravostředové koalice. Nynější budoucí koalice si koleduje o něco podobného. Je to cynická vypočítavá zrada, chcete-li podvod či podraz na voliče,“ varuje koaliční strany politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…