Tlučhuba a hlupák Zaorálek. Přišel protiúder za útok na majetek církve

15.04.2013 15:02

ANKETA Místopředseda sněmovny a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se silně opřel do pražského arcibiskupa, kardinála Dominika Duky, a do české katolické církve, která podle Zaorálka nenásleduje poselství papeže Františka. Vyvolal tím ostrou polemiku zprava i zleva.

Tlučhuba a hlupák Zaorálek. Přišel protiúder za útok na majetek církve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha panenky Marie

Zaorálek říká, že katolická církev v ČR jde proti poselství nového papeže, který si přeje „církev chudých pro chudé“. Podle Zaorálka přijal arcibiskup Duka bohaté dary z rukou vládní pravice a nyní nehájí chudé, nýbrž vládní establishment.

Celé vyjádření Lubomíra Zaorálka, které je předmětem zájmu, ZDE

„Vypadá to, že současný nový papež František v Římě marně volá po církvi skromné, která se stará hlavně o chudé, marně sám osobně myje nohy mladistvým delikventům v káznici. My máme naopak v Česku pana Duku, který přijal bohaté dary z rukou vládní pravice a nyní se ostře staví ne za chudé, ale za  vládní establishment,“ uvedl Zaorálek.

„František z Assisi byl člověkem chudoby, člověkem míru, člověkem, který miluje a ochraňuje stvoření. V tuto chvíli nemáme nejlepší vztahy s těmito pojmy,“ poznamenal již před časem nový papež František. „Přál bych si, aby i celá církev byla církví chudých, církví pro chudé,“ zdůraznil.

Tlučhuba, který si nevidí do pusy

Kolem Zaorálkova výpadu proti Dukovi se rozpoutala ostrá polemika. Levicoví politici se ve vyjádřeních pro ParlamentníListy.cz stavějí na Zaorálkovu stranu, pravicoví Zaorávka nazývají stalinistou, demagogem, tlučhubou či hlupákem.

„Lubomír Zaorálek je pro mě tlučhuba, který si nevidí do pusy. Nikdy nic nedokázal – jen mlátit prázdnou slámou. Vzpomenu si vždycky na jeho hodnocení od Miloše Zemana. Svými stanovisky k čemukoli a kdykoli mě už unavuje natolik, že nemá smysl se k němu jakkoli vyjadřovat,“ řekl redakci místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bureš.

První místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek uvedl, že celou kauzu církevních restitucí v pojetí ODS, TOP 09 a Karolíny Peake považuje za mimořádně nešťastnou v kontextu hospodářské krize a velmi napnutých rozpočtů v ČR.

„Od církví bych nyní očekával humanitární gesto, například nabídku státu, krajům a obcím na vytvoření společné nadace či fondu, který by financoval sociální, zdravotnické či vzdělávací projekty typu hospiců, azylových domů či domovů pro seniory. To by, myslím, česká veřejnost ze strany církví ocenila,“ dodal Hašek.

Neostalinista obdivující padesátá léta a zplundrované kláštery

Nezařazený poslanec Josef Dobeš přiznal, že ho Zaorálkovo prohlášení nadzvedlo. „Zaorálka považuji za neostalinistu v ČSSD. Jemu by vyhovovala chudá církev padesátých let: rozbité kostely, zavřené kláštery a kněží v kriminálech. Restituce jsou jenom splacením dluhu, který stát nedokázal 20 let vyřešit. Církev majetek a zázemí naopak potřebuje, aby se mohla věnovat sociálně slabým a pomáhat jim. Aby mohla provozovat sociální, zdravotní či vzdělávací zařízení a plnila tak přání papeže Františka. Neostalinismus Lubomíra Zaorálka se projevil v plné nahotě. Byl by dobrým komunistickým církevním tajemníkem,“ řekl ParlamentnímListům.cz Dobeš. 

„Zaorálek je hlupák. Myslím, že rozumí myšlenkám papeže Františka asi tak, jako my pavědě, kterou kdysi tloukl studentům do hlavy,“ reagoval poslanec Michal Doktor.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka církevní restituce s výzvou papeže nesouvisí. „Ať si církev s majetkem, který jí patří, dělá, co chce. O tom, co má, či nemá dělat církev, naštěstí nerozhodují politici. Zaorálek asi zapomněl, v jaké době žijeme a že církev není součástí Národní fronty,“ dodal Gazdík.

„Tam kde chybí argumenty, přichází demagogie. A Zaorálek je příkladem,“ míní místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

"My jsme od počátku byli proti zákonu o vyrovnání s církvemi v nynější podobě a požadovali jsme k němu referendum. Spor pana Zaorálka s panem arcibiskupem Dukou považuji za zástupný," uvedl předseda SPOZ Zdeněk Štengl.

Církev majetek využije pro chudé

„Pan kardinál Duka rozhodně není typ člověka, který by hájil establishment. A církevní restituce ve stávající podobě nepovažuji za dar – když už, tak danajský. Katolíci prodělávají hned několikrát – části majetku se vzdali ve prospěch církví, které nic neměly, a u veřejnosti je nepromyšlený a zřejmě špatný zákon silně poškodil. Ale věřím, že část majetku využije katolická církev právě ve prospěch chudých, přestárlých a bezmocných lidí, o které už teď církev pečuje, aby měl radost papež František i pan Zaorálek,“ uvedl senátor Tomio Okamura.

"Církev stejně jako každý křesťan má být chudá v duchu. To znamená, že má spravovat -jako každý z nás- svěřený majetek tak, aby přinesl co nejvíc prospěchu těm, kteří to nejvíce potřebují. Zejména chudým a slabým. Pokud jde o dohodu státu a církví o majetkovém vyrovnání, tak kdyby došlo na oprávněné soudní spory, byla by hodnota navráceného majektu mnohem vyšší. Také šlo o čas - jednak odblokování pozemků kolem obcí a jednak vzhledem k církvím, které budou nově registrovány," uvedla místopředsdkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

Podle poslance ODS Waltera Bartoše si Zaorálek zásadně plete pojmy: „Katolická církev nepřijala žádné dary od pravice, nýbrž se jí pouze vrací majetek, který jí komunisté sebrali. A co se týče odkazů papeže Františka a především otázky chudoby, ať si pan Zaorálek dostuduje některé záležitosti církevní historie. Možná, že papež Jan XXII., který řešil otázku majetku u řehole františkánů počátkem 14. století, by mohl být pro něj zajímavým čtením. Mimochodem františkánské heslo zní Pax et bonum, nebo-li pokoj a dobro. Snad i to by mohlo být pro Lubomíra Zaorálka inspirací pro jeho budoucí politickou cestu. Momentálně se totiž vydal jiným směrem.“

Mně už se dělá špatně jen při vyslovení slova ´církev´

Velice ostře se proti samotné církvi postavil místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka: „Mně už se dělá špatně jen při vyslovení slova ´církev´. Organizace obelhávající lidi se podílí na obrovské lumpárně, zatímco svým ovečkám – ovcím vymývá mozky kázáním o poctivosti a skromnosti. ´Vrácení´ majetku církvím podle pochybně schváleného zákona je špinavý byznys několika dobráků a já doufám, že Ústavní soud podle toho rozhodne. Všechno ostatní, všechny řeči a emoce jsou teď zbytečné. Hledám další možnosti, jak tento podvod zablokovat nebo alespoň zmírnit.“

Podle první místopředsedkyně LIDEM  Dagmar Navrátilové Zaorálek používá s gustem slovník proticírkevní propagandy padesátých let, čímž ji ani nepřekvapuje. „Jako správný demagog vrší jeden výkřik za druhým. Dovolávání se papeže Františka je z tohoto pohledu ryze účelové, neupřímné a falešné. Ale budiž, nechť tedy začne pan místopředseda Zaorálek u sebe a jde příkladem v čistém životě v chudobě. Pro začátek by mohl zpětně ze svého uhradit své pověstné lety státním vrtulníkem z Prahy do Ostravy a zpět, které podnikal v době, kdy byl předsedou Poslanecké sněmovny,“ řekla poslankyně. 

„Katolická církev je dnes megafirma. S chudobou starých křesťanů to má málo společného,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

O chudých toho ví pan Zaorálek asi tak tolik, jako kardinál Duka o ženách

Podle poslankyně ODS Jany Černochové znějí z úst Lubomíra Zorálka uvedené věty opravdu velmi úsměvně. „Když to hodně odlehčím, tak si myslím, že o chudých toho ví pan Zaorálek asi tak tolik, jako kardinál Duka o ženách, a měl by se namísto silných výroků na adresu církve dobrovolně odebrat minimálně na rok do nějakého kláštera, nemluvit, kát se a věnovat se modlitbám,“ dodala Černochová.

„Zaorálek studoval obor marxisticko-leninská filozofie a tomu odpovídají jeho názory. V kombinaci s jeho politickým zaměřením říká ne, co je správné, ale co se chce právě slyšet. Je to populismus zhoubný,“ uvedl senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

„Z úst pana poslance Zaorálka už naši občané slyšeli mnoho košatých myšlenek. Například jak ´dlouho a vášnivě s plamennými projevy ve sněmovně hájil´ svého premiéra Stanislava Grosse a dlouho jako jediný v této zemi ´věřil tomu nepovedenému vtipu´ o jeho zázračném zbohatnutí. To jsou právě ta falešná a prázdná slova, která se mu již dlouho daří ´umně´ skrývat pod maskou ideologických klišé, kdy sám se pasuje do role zastánce ´obyčejných lidí´, legitimizujíc tak krádeže, ke kterým po roce 1948 v naší zemi prokazatelně došlo,“ říká místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

Podle senátora SPOZ Vladimíra Drymla jsou restituce v současné podobě nemravné a protiústavní: "Církve jsou úmyslně upřednosťnovány před ostatními občany současnou trojkoalicí a lidovci, především však TOP 09 a starosty, která podlézá Vatikánu. Zároveň se otevírá s pomocí církve cesta k prolomení Benešových dekretů. Církve s pomocí obrovských nových finančních zdrojů začínají zasahovat silně do politiky, myšlení hlavně mládeže a začíná především nová a nebezpečná rekatolizace země. Slova o skromnosti a chudobě církve jsou jen pro prosťáčky. Boj o moc a mamon spojené s propracovaným vymýváním mozků provádí celé dějiny církví, tak ani účelové chování církví u nás není nic překvapivého."

Je blbej

„Nemá cenu říct nic jiného, než že to jsou zaorálkovské plky,“ reagoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „O tom, co řekl Zaorálek, si nemyslím nic. Naopak o Zaorálkovi si myslím, že je blbej,“ uvedl senátor ODS Tomáš Jirsa. „Jsou to stalinské bláboly,“ reagoval podobně senátor ODS Jiří Oberfalzer.

„Církev přebírá dar, který jí nepatří, na který nemá nárok. Proti tomu se postavila většina občanů ČR, ale Nečasovu vládu to nezajímalo. Rozhodla bez referenda proti zájmům lidí, ve prospěch církve, v prvé řadě katolické. Ta opět prokázala, jako už v historii tolikrát, že ji nezajímají problémy chudých, ale hromadění bohatství,“ myslí si poslankyně KSČM Marta Semelová.

Podle senátora ODS Jaroslava Zemana by se měl Zaorálek nejdříve podívat na svou vlastní ČSSD: „Také jim nevadilo, že dostali zpět Lidový dům. ČSSD chce prý chránit sociálně slabé, a přitom zplodila Ratha a další.“

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava dává za pravdu Zaorálkovi, že se katolická církev vůbec nechová podle poselství papeže Františka: „Zdaleka není tou církví skromnou, nepídící se po majetku. Myslím, že by se i kardinál Tomášek za současné představitele styděl. On to byl, kdo počátkem devadesátých let řekl, že církev nebude klást další majetkové nároky. A to říkám jako věřící člověk, byť nepraktikující.“

Postmoderní neomarxista

„To snad není možné, že tak inteligentní Lubomír Zaorálek řekl tak neskonale velkou hloupost. Zdá se mi, že z dávných hlubin se opět začíná probouzet už zapomenutá rétorika komunistických papalášů: třídní boj, zaprodaní imperialisté a chudý lid. Nebo se snad z Lubomíra Zaorálka stal postmoderní neomarxista? Náboženství je přece ´opium lidstva´,“ reagoval poslanec ODS Pavel Bém.

„Myslela jsem si, že doba, kdy mocní politici říkali církevním hodnostářům, co mají dělat, už minula. Ale na to naše demokracie ještě nedospěla,“ řekla europoslankyně KDU-ČSL Zuzana Roithová.

„Česká katolická církev, na rozdíl od Německa, Itálie a ostatních si s sebou nese ducha, proti kterému již bojoval Jan Hus. Češi tedy věří v Boha, ale Římskokatolickou církev k tomu nepotřebují, ona zase nepotřebuje věřící, ale mamon,“ myslí si poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Vůbec mě něco takového od pana Zaorálka nepřekvapuje. Divím se, že s tím přišel až dnes. Hned po slovech nového papeže jsem si říkala, kdo toto vyjádření z levice použije manipulativně. Pan Zaorálek je v tom mistr,“ míní poslankyně ODS Jaroslava Wenigerová.

Názor v církvi není jednotný

„Je mi líto, ale musím vyjádřit stejný názor, jako má pan místopředseda Zaorálek. Jen chci upozornit, že v rámci Římskokatolické církve není názor v ČR jednotný. A to jak u duchovních, tak zejména u věřících. Jsem přesvědčen, že cesta, kterou prosazuje papež František, má značnou podporu i u nás. Uvidíme, jak se to časem projeví i v praxi,“ řekl poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Vždy je nebezpečné a vždy je zcela zavádějící, když se přesvědčený marxista rozhodne pasovat do role vykladače nějakých dějů, které souvisí s životem uvnitř Církve Boží. Skutečné konečné cíle marxistů a katolíků jsou tak diametrálně vzdálené, že vůbec nelze pochybovat o účelovosti takového vykladačství. Výroky pana Zaorálka jsou pro mě proto jen dalším projevem trvalého nepřátelství mezi vyznavači Marxe a katolickou církví,“ uvedl poslanec ODS Aleš Rádl.

„Pan místopředseda Zaorálek využívá velmi demagogicky postoje papeže Františka k dalšímu z celé řady výpadů proti církevním restitucím a myslím, že mu je jedno, koho tím očerňuje. Bohužel žádná změna v chování,“ říká poslanec TOP 09 Václav Kubata.

Zaorálek má své plodné dny

„Pan místopředseda Lubomír má ´plodné´ dny a ani já nestačím sledovat všechna jeho prohlášení. O proklamované chudobě katolické si dovolím pochybovat. Papež mi snad promine. Nu a vzpomene-li náš pan kardinál na vládu modlitbou, v tom jej chápu. Stále snad platí: budiž blahoslavení chudí duchem,“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Nic si o tom nemyslím. Pana Zaorálka neposlouchám, ať si dál povídá, co chce. A církev by měla jít cestou nového papeže. To znamená skromnost, a ne hromadění majetku. A ten co má, tak rozdat chudým,“ reagoval senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

"Když se podíváte, jak se většina těch ´svatých´ mužů včetně Duky vykrmila, tak se nemůžeme divit, že jim jsou slova papeže Františka z duše protivná. Ano, souhlasím se Zaorálkem. Těm tlouštíkům o žádné chudé nejde. Těm jde jen a jen o svůj blahobyt," myslí si senátor Jaroslav Doubrava.

„Já si myslím, že některé výroky není třeba komentovat. Pan Zaorálek by měl vždy počítat do deseti a pak začít mluvit. Prospělo by to všem, i jeho vlastní straně,“ domnívá se poslankyně STAN Ludmila Bubeníková.

„Neznám lepší odpověď, než pondělní článek Karla Steigerwalda v pondělní MF Dnes,“ reagoval senátor ODS Petr Bratský.

Poslanec ČSSD Stanislav Huml uvedl, že se Zaorálkem souhlasí.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…