To je neobolševismus! Koskuba zuří kvůli chystaným změnám ve sněmovně

24.11.2012 9:06

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Poslanec ČSSD a primář Jiří Koskuba a senátor za ODS Jaroslav Kubera v aréně názorů na události posledních dnů. Tématem jejich pravidelných komentářů je vyřazení tří prezidentských kandidátů, to, zda se stává chudoba dobrým byznysem pro různé podnikatele a také akce skupiny Ztohoven, při níž zveřejnila telefonní čísla řady předních politiků.

To je neobolševismus! Koskuba zuří kvůli chystaným změnám ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ČSSD Jiří Koskuba

V pátek ministerstvo vnitra oznámilo, že z přímé volby prezidenta vypadli kvůli nesplněnému počtu podpisů Tomio Okamura, Jana Bobošíková a Vladimír Dlouhý. Znamená to, že může být volba prezidenta ohrožena?

„Když se ten zákon navrhoval a schvaloval, upozorňoval jsem na podobné lapálie a říkal jsem, že by podpisy měly být notářsky ověřené. Tento akt by vyšel na milion a půl, takhle to bude stát podstatně víc. To, že se někteří prezidentší kandidáti odvolají, je samozřejmě logické a dle mého to volbu prodraží a také zřejmě zpozdí. Já vím, že to prostě tak nějak v tom lednu logicky vychází, ale udělat volby v lednu, kdy je běžná ledová kalamita a pro mnohé staré lidi by byl problém se k urnám dostavit, nepovažuji osobně za zcela rozumné. Každopádně volba a tudíž i nový prezident zcela nepochybně nakonec bude, protože zákon, dle mého, v ničem protiústavní není,“ řekl v pravidelném komentáři pro ParlamentníListy.cz senátor Jaroslav Kubera.

Koskuba: Kandidátů zůstane dost

Podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby i po tomto kroku ministerstva vnitra kandidátů na Hrad zbyde víc než dost. „S veškerou úctou k vyjmenovaným, nemyslím si, že právě na těchto jménech vše stojí a padá. Požadavek přímé volby hlavně ze strany médií a následně i veřejnosti byl vyslyšen. Parlament populisticky ustoupil. Tradiční volba jeho oběma komorami byla zesměšňována. Nelze, bohužel, říci, že zcela neprávem. Uvidíme, zda ta přímá volba bude jiná. Bojím se, že nikoliv. Je vlastně jenom další daň za demokracii. Mám ale takový pocit, že je jich už nějak moc,“ reagoval Koskuba.

A v souvislosti s hlavou státu si neodpustil výtku čtvrtečního přístupu současného pana prezidenta k církevním restitucím. Tedy nepodepsat, ale ani nevetovat.

„To je postup nehodný státníka. Mimochodem další ukázka děravosti Ústavy ČR. Smutné konstatování, že? Jak vidno, ani krásné historické standardy, kterými se tak rád obklopuje, ani plamenná slova o tradicích, národu atd., náhle nic neznamenaly při hrozbě prolomení Benešových dekretů. Jeho postoj ve stylu „ani nahý, ani oblečený“ lze z mého pohledu vyjádřit třemi „Z“: zklamání, zbabělost, zrada. Je mi to líto. A čekal jsem více. Nu přiznejme si konečně, že jak vládu, tak stát řídí prostě ten nejdůvěryhodnější ministr financí zeměkoule. Jako lékař však soudím, že páni redaktoři Financial Times neprochází povinnými lékařskými prohlídkami. Asi by měli. Jenže by pak museli skončit na nejbližší uzavřené psychiatrické klinice,“ pokračoval dále Koskuba v komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Chudoba – zdroj výdělků řady podnikatelů?

Organizace Člověk v tísni v tomto týdnu uvedla, že chudoba je zdrojem výdělků mnohých podnikatelů. Pokud ano, je šance to nějak brzy napravit?

„No záleží na tom, jaký způsob měla ta organizace na mysli. Ale pokud se jedná například o zneužívání sociálních dávek v souvislosti s bydlením, pak to je pravda a velký problém, který se však rychle řešit nedaří. Víme, že ceny nájemného v některých domech po republice jsou přímo závratné, zatímco ty domy jsou mnohdy vybydlené už v okamžiku, kdy se do nich ti lidé stěhují,“ uvedl Jaroslav Kubera. Podle něj je největší problém v tom, že se rozhodlo, aby ti příjemci dávek na bydlení peníze nepropili či neprohráli v automatech, že se budou peníze odesílat přímo těm majitelům objektů. A ti tím pádem mají zisk skutečně z těch chudých, i když k domům mnohdy přišli podivnými způsoby.

„Uvažovalo se proto v těchto souvislostech alespoň o tom, že by se ty nájmy zastropovaly maximální výší – ale to bohužel neprošlo,“ připomněl ještě senátor.  

Současný kapitalismus k chudobě vede…

Podle poslance Koskuby se na chudobě jiných vydělává už dávno. „Bohužel, takový je současný kapitalismus a jde asi o jeden z nejvýznamnějších důkazů o tom, že minimálně morálně je tento systém zastaralý, překonaný. Potřebuje změnu, náhradu. Ale čím? Smutnější je, že mimo jiné stále rostoucí astronomické výdělky majitelů i managementů gigantických společností, pro život civilizované společnosti 21. století zatím nezbytných, k chudobě přímo vedou. Pohleďme třeba na energetiku, vodovody a kanalizace, naftaře, banky.  Což nám nediktují ceny všeho, co nezbytně potřebujeme pro život? A co je nejsmutnější, že se mezi ně díky současné vládě a vládnoucí koalici přidal i sám stát. Ožebračování zaměstnanců, seniorů, handicapovaných je ostudné. Ostudné za situace, kdy rozkrádání a korupce je řešeno toliko hubou, nikoliv činy. Tady v ČR i celé slavné EU,“ konstatoval Jiří Koskuba pro ParlamentníListy.cz.

Ztohoven a telefonní čísla na české politiky

Umělecká skupina Ztohoven zveřejnila telefonní čísla předních českých politiků. Co na to Jiří Koskuba a Jaroslav Kubera? Je to dobrý tah nebo akt zoufalství, hodný odsouzení?

„My jsme za Nečasovy vlády dospěli do situace takové arogance moci, že se mi ani moc nechce toto odsuzovat. Byť jde, možná, o zásah do jistého soukromí. Ale což právě tato vláda opakovaně nezasahuje do soukromí nás všech? A tvrdě, necitlivě, s pochybnými cíly. Zda-li jde o akt zoufalství, to se musíte zeptat pachatelů. Já se prostě nedivím, že toho má veřejnost už plné zuby. Mimochodem, připravované změny Jednacího řádu Poslanecké sněmovny koalicí, což je zákon, jsou jen dalším důkazem již zmíněné arogance až neobolševismu. Oni prostě chtějí po zbytek volebního období opozici uzavřít i to jediné, co jí zbývá … ústa. Budou si prostě dělat, co chtějí, kdy chtějí a jak chtějí. To je tristní signál. Nezbývá, než poděkovat voličům za poslední volby. Obávám se totiž, že mít tato koalice ústavní většinu, tak by klidně změnili Ústavu ČR v tom duchu, že nějaký její článek by opět zněl: Vedoucí silou ve společnosti i státě je trojkoalice, dobrovolný reformní svazek nejschopnějších, nejúspěšnějších, nejaktivnějších a nejuvědomělejších občanů ČR…,“ připomněl Koskuba s tím, že to už tady bylo, mimo jiné v článku č. 4. a 6. Ústavy ČSSR z roku 1960. „Dnes tomu, jistě právem, říkáme období totality.  Nemyslím si, že to je podobnost čistě náhodná,“ uzavřel dotazem Koskuba události minulých dnů.

Kubera: Na hraně recese…

Podle senátora Kubery je celá událost někde na hraně recese. A poněvadž on má recesi rád, příliš tím aktem znepokojený není. „Nevím, kolik lidí mi třeba napsalo právě proto, že by dostalo číslo díky této akci, ale jsem zvyklý, že mi denně telefonují a píší desítky různých občanů. Těm slušným odpovídám, těm neslušným někdy taky – mé telefonní číslo nepovažuji za tajné. A věřím, že skoro všichni politici by stejně, i bez přispění Ztohoven, na sebe ty kontakty měli mít veřejně na internetu,“ uvedl senátor pro ParlamentníListy.cz.

Dodal však, že zveřejnění čísel nahraje zřejmě různým úchylům, stanou se jim inspirací k tomu, aby mohli anonymně škodit. A to už potíž je. „Navíc, například premiér nemůže strávit řady hodin telefonováním či vyřizováním sms zpráv, které v posledních dnech prý na jeho telefon přicházely – to skutečně není v jeho silách. Riziko pak je v tom, že v případě, kdy se mu bude potřebovat dovolat někdo z vážných důvodů, nebude to možné,“ řekl ještě Kubera. Uvedl pak příklad krizových situací, kdy je v různých seznamech uvedeno zavedené telefonní číslo na důležité osoby. Pokud ho ta dotyčná osoba pak v důsledku podobných událostí vypne nebo má zahlcené, nemusí se jí důležitá informace dostat v čas. „A v takovém případě samozřejmě už recese končí,“ podotkl na závěr senátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…