To jsou věci: Zadlužený "poslanec" dál napíná Babiše a už má nabídku na přestup do jiné partaje

27.11.2013 11:40

Šéf krajského hnutí ANO na Vysočině Jan Sobotka ve čtvrtek řekne, zda přijme, nebo odmítne poslanecký mandát. Uvedla to mluvčí strany Radka Burketová. Klub ANO Sobotku v úterý vyzval, aby mandát nepřijímal kvůli dluhu na daních a zdravotním pojištění. Podnikatel Sobotka je náhradníkem za Miloslava Bačiaka, který se mandátu minulý týden vzdal.

To jsou věci: Zadlužený "poslanec" dál napíná Babiše a už má nabídku na přestup do jiné partaje
Foto: Daniela Černá
Popisek: Z Poruby se pak poslanci hnutí ANO přemístili do Domu kultury, kde proběhla další beseda

Sobotka podle Burketové vzal výzvu klubu na vědomí a vzal si čas na rozmyšlenou. Ve čtvrtek dopoledne by se měl sejít s předsedou poslaneckého klubu Jaroslavem Faltýnkem a své rozhodnutí mu oznámit.

"My jsme hnutí, které od začátku jasně říká, že je potřeba nelhat. A my jsme to vyhodnotili tak, že pan Sobotka prohlásil, že nemá žádné závazky vůči státu, prohlašoval bezdlužnost a nebyla to pravda. Takže poslanecký klub hlasoval o návrhu usnesení, že vyzývá pana Sobotku, aby nepřijímal mandát," uvedla už v úterý místopředsedkyně hnutí Věra Jourová.

Sobotka má dluhy. Prý za ně nemůže

Podle deníku Právo nemá Sobotka doplacené daně za minulý rok a navíc splácí desítky tisíc Všeobecné zdravotní pojišťovně. Sobotka tyto informace deníku potvrdil s tím, že chybu ohledně daní udělala jeho účetní a že dluh u pojišťovny hradí pomocí splátkového kalendáře.

Jiří Janeček, který zakládá Občanskou konzervativní stranu (O.K. stranu), nabídl Sobotkovi v tomto uskupení angažmá. "Myslím si, že každý, kdo začíná podnikat a není typickým zaměstnancem, nese kůži na trh a riskuje vždy mnohem více než řadový zaměstnanec," zastává se Sobotky ve svém vyjádření, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

"Pro mě jako živnostníka  a politika není důležité, jaký má tento člověk dluhy, ale jak se k těmto dluhům staví a jestli je splácí. Mluvil jsem s panem Sobotkou a sdělil mi, že dluh je řešen splátkovým kalendářem. Jestliže budeme odsuzovat neúspěšné podnikatele, kteří se férově staví ke svým dluhům, nebude nakonec nikdo podnikat. Nabídl jsem panu Janu Sobotkovi plnou podporu a vstup do Občanské konzervativní strany," uvedl Janeček.

(Celé vyjádření Janečka ZDE)

Sobotka kandidoval jako třetí na kandidátce ANO na Vysočině. Druhý Bačiak složil mandát, protože se už před volbami ukázalo, že zamlčel svou minulost politruka a údajně i titul RSDr., udělovaný komunisty. Pokud by Sobotka poslanecký mandát přijal, zůstal by podle zástupců ANO mimo poslanecký klub a hnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…