Trabant mezi politology, zúčtoval Kubera s expertem. Koskuba pohovořil o polistopadových hyenách

16.11.2013 11:35

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spaktra opět proti sobě v aréně ParlamentníchListů.cz se svými komentáři uplynulých dnů. Tentokrát na téma: Co nejhoršího podle nich přineslo Česku období 17. listopadu roku 1989? A zda bude mít naše země do konce tohoto roku skutečně novou vládu.

Trabant mezi politology, zúčtoval Kubera s expertem. Koskuba pohovořil o polistopadových hyenách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Jelikož se aktuálně blíží výročí sametové revoluce, často zaznívají otázky na to, co vše se po 17. listopadu 1989 změnilo k lepšímu. ParlamentníListy.cz se tentokrát zeptaly obou politiků obráceně - tedy na to, co si myslí, že se Čechům stalo po tomto datu nejhoršího?

"Raději bych si lámal hlavu s odpovědí na opačnou otázku. Ono nějak to negativní kolem nás dost zastiňuje i pozitiva, která listopad 1989 bezesporu přinesl. Bylo by dost nefér si to nepřiznat – byť my Češi jsme mistři Evropy v nadávání na poměry. Tím však netvrdím, že mnohdy neoprávněně.

Ale k otázce. Ono, bohužel, i toho špatného zrovna málo není. Ale vy se ptáte na to nejhorší, že? Podle mého to byly opakované povodně. Počínaje těmi moravskými v roce 1997, následovanými dalšími a dalšími. Zatím letošními konče. Proč zrovna povodně? Protože za ně si bezprostředně nemůžeme. V drtivé většině pak už vůbec ne ti, které přímo postihly. Dokonce mnohde několikrát," začal nejprve Jiří Koskuba, poslanec ČSSD.

Pravda a láska nad lží a nenávistí nezvítězila - nevypadá to ani na remízu

Pak doplnil, že možná také to, že pravda a láska dosud nezvítězila nad lží a nenávistí. "Obávám se, že v tomto zápase dokonce obě prvně jmenované dosahují ještě horších výsledků než naše fotbalová reprezentace. Bohužel, ani na remízu to zatím nevypadá. Ale tohle už naše chyba je. Svobodu jsme v listopadu 1989 opravdu získali. Bohužel, trochu to pak s námi dopadlo jako se zvířátky chovanými dlouhodobě v zoologické zahradě. Nečekaně vypuštěnými zpět do přírody. I když slovo divočina by sem asi sedlo lépe. Není pak divu, že se v ní těžko orientujeme. Neumíme se vyhýbat, natož bránit mnohým šelmám připraveným nás obrat o cokoliv. Hyenám pak už vůbec ne. Ty nešetří ani ty nejslabší zpět 'u krmítek'," poukázal dále sociální demokrat.

Připomněl pak, že evoluce je zkrátka evoluce. Bude zřejmě ještě chvíli trvat, než se podle něj naučíme v kapitalismu žít. "Natož v tom našem předpotopním. Když ne my, tak naše děti. Nebo až ty jejich. Snad to přece bude dříve, než si pod zadkem necháme naprosto celou zem rozprodat a rozkrást. Mezi námi, v tomto ohledu nám zase až tak moc času nezbývá. Stejně jako té země. Bohužel. Budvar to již rozhodně nezachrání," uzavřel první téma komentáře pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

DALŚÍ KOMENTÁŘE TÝDNŮ ČTĚTE ZDE

17. listopad 1989 nám vzal čas i jistoty, upozorňuje Kubera

Podle senátora ODS Jaroslava Kubery se dá říci, že 17. listopad 1989 vzal Čechům zejména čas. "Ten se natolik zrychlil, že to považuji za jeden asi z nejdůležitějších faktorů, které mě napadnou jako první.  Vzal nám též jistotu takové té obecné chudoby. I když ty rozdíly mezi chudými a bohatými u nás stále nejsou tak markantní jako v jiných zemích - nicméně nebyli jsme na to zvyklí. Proto se nyní stále ještě těžce smiřujeme s tím, že nic není jisté," řekl ParlamentnímListům.cz Kubera.

Připomněl pak v této souvislosti i to, že nyní některé skupiny lidí opravdu vydělávají výrazně více. "Jenže zatímco třeba manažerům se ty jejich platy závidí, u umělců či sportovců to veřejnost tak nevnímá, i pohádkové příjmy jim odpouští. I to se nám stalo. Ovšem vždy si 17. listopadu připomínám tu atmosféru, již bezmála před 24 lety, kdy nás lidé ze Západu upozorňovali na to, že změna režimu je možná během několika měsíců, ale změnit myšlení lidí bude trvat desetiletí. A tak to je. Sny o tom, jak rychle budeme na úrovni Švýcarska, u mnohých nabraly trhlinu. Stále zkoumám, jestli není také kus pravdy na tom klišé, které slýcháme, že na našem národu je totiž znát téměř 300 let poroby," uvedl dál senátor ODS. 

Bude v Česku do Vánoc nová vláda?

To, co veřejnost asi v tomto období zajímá z politiky nejvíce, je to, zda budeme mít  - třeba do Vánoc - novou vládu. A pokud ano, v jakém složení? Co na to Jiří Koskuba a Jaroslav Kubera?

"Já věřím, že nová vláda do Vánoc bude. Zázraky se přeci dějí. Zvláště o Vánocích, jak pěje božský Kája. Ono nám taky nic jiného nezbývá. Nové volby by byly dalším zbytečným vyhazováním nemalých peněz z kapsy daňových poplatníků. Mimochodem, příští rok nás i tak čekají troje. Komunální, senátní a ty nejhlavnější – vybírání elitních českých rytířů pro bruselského unijní kolbiště. Budeme to opět chtít EU osladit? Jenže nějak se tu zrušily cukrovary. Místo řepy máme pole plná žlutých kvítků. Těch, co více a více pod vlajkou ochrany zeměkoule zdražují a kazí benzín. I léčbu neustále stoupajícího počtu alergiků. Nicméně, dá se prý na nich zbohatnout. Stejně, jako na solárních panelech. Ale to je jiná kapitola…" konstatoval Jiří Koskuba.

Připomněl, že díky vůli voličů je nyní sněmovna hodně pestrobarevná. "Na můj vkus až moc, trošku připomíná jarmark. Ostatně, ono to tam mnohdy taky tak vypadá. Nu a podobná bude zřejmě i nová vláda. Pochopitelně co se týče barevnosti. Jinak bych si nedovolil…Po všech nedávných zmatcích doufejme, že nový oranžový 'All-Star Team' v nelehkých jednáních uspěje. Stačí, že díky minimálně rozporuplným aktivitám pana gubernátora ČNB a jeho pacholků nás zřejmě čekají chudší Vánoce. Byť po ohlášeném zdražování, a to prý v zájmu udržení hodnoty našich úspor (????), paradoxně vyzývá prostý lid k utrácení," pokračoval dál poslanec sociální demokracie v komentáři na toto téma.

"Nu, nerozumím tomu. Nejsem jeho lékař. Ale třeba tedy pod stromeček dostaneme alespoň tu novou vládu. Já vím, nic moc. Ale berme to jako trest za to, že Ježíška furt něčím nahrazujeme. Dědou Mrázem nebo Santou. Poslepovat ji lze. Předvolební sliby k tomu přímo vybízí. Prosadit fungující stát možno jistě tak, že místo politických balíků jej budeme řídit jako firmu. Tím jistě dáme zemi do pořádku. Třeba i pokusnou cestou přímé demokracie. V záloze s lidmi pro lidi. Poté, co přední představitelé TOP 09 ve čtvrtek marně hledali v Parlamentu otevřené dveře, lze, bohužel, zpochybnit to, že ví, kam jdou. Přitom taky volí pravici. Takže v čem je problém, ne? Stačí jenom maličkost - uzdravení pana prezidenta, rozdělit si bratrsky ta významná křesílka a označit je vhodnými jmenovkami. No a pak to už třeba bude jako ve filmových 'Básnících' – samá pozitiva," nastínil vize Koskuba.

Zatím se neobjevilo žádné špatné znamení. I zvon Zikmund je O.K....Tak snad..?

Potom ale přiznal, že jak to opravdu dopadne, neví. "Na to jsem hodně malý pán. Spíše kmán. Co mne však utěšuje, je fakt, že se zatím neobjevilo žádné špatné znamení. Výše zmíněné povodně v srpnu 2002 se třeba spojovaly dle pověsti s prasklým srdcem svatovítského zvonu Zikmund. Má to být známka blížícího se neštěstí pro národ český. To však prý puklo 15. června 2002. Tedy v den, kdy jsme my oranžoví pod vedením pana Špidly vyhráli 30,2 % volby. Což je jasný důkaz, že pověst je jenom pověst. Ani těch našich nynějších 20% není žádné neštěstí. Tudíž pro uklidnění nejen pana pre-premiéra Slávka, puč nepuč - zatím je zvon Zikmund O.K. A pak že nejsou i dobré zprávy…" uzavřel komentář tohoto týdne poslanec.

Kubera: Jsou dvě varianty: A k nim ta, že po Novém roce bude ta vláda zase jiná

Jaroslav Kubera lakonicky upozornil na to, že jsou dvě varianty. Buď ta vláda bude, nebo nebude. "A pokud bude, je klidně možné, že po Novém roce už to zase platit nemusí. Prezident totiž stále ještě může mít poslední slovo a zamíchat kartami," řekl ParlamentnímListům.cz. 

Pak však vážně dodal, že si to opravdu odhadovat netroufá. "To by nevěděl snad ani 'trabant mezi politology' Lukáš Jelínek - a to i přesto, že mě nazval kabaretiérem. Tím mě naštval. Já i jako kabaretiér vyhrál pětkrát volby, zatímco pan Jelínek se může chlubit možná tím, že vyhrál hrnečky v tombole někde na plese," uzavřel svůj komentář ostrou narážkou směrem k politologovi Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…