Tvrdé jádro komunistů je teď ještě tvrdší, Babiš jede nahoru. Pohled do hlavy českého voliče

19.09.2013 13:11

Nejčerstvější průzkum agentury STEM zjistil výrazný úbytek volebních preferencí u ČSSD, ODS i TOP 09. Hlasy zavedených stran s výjimkou KSČM se přemísťují do menších subjektů nebo mezi nerozhodnuté. Ředitel STEMu Jan Hartl upozorňuje, že pro výsledek předčasných voleb bude klíčové, jak se složí emocionální nálada a zda voliče zaujme dostatečně idea změny.

Tvrdé jádro komunistů je teď ještě tvrdší, Babiš jede nahoru. Pohled do hlavy českého voliče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič ve volební místnosti

Výrazný pokles preferencí tří zavedených stran prokázal záříjový výzkum renomované agentury STEM. Proti poslednímu výzkumu z června ztratila ODS 5,1, ČSSD 4,4 a TOP 09 3,9 procenta. „Stabilita voličských obcí těch zavedených stran je velmi slabá. Pevnost i motivace je nízká, voliči tak trochu bezradně těkají. Hlasy zavedených stran se přemísťují do menších subjektů nebo mezi nerozhodnuté. Konkrétně ANO je v současné době schopno získávat hlasy jak z pravice, tak z levice,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jan Hartl, ředitel agentury STEM.

Nedá se ale vyloučit, že se těmto stranám do termínu předčasných voleb podaří voliče získat zpět nebo oslovit nové. „Byli jsme svědky obdobné situace jak v těch posledních volbách 2010, tak i v roce 2006, kdy mnoho lidí koketovalo s malými subjekty. Záleží na tom, jak se v koncovce kampaně složí emocionální nálada, jestli příslib nových subjektů nebo snaha potrestat zavedené subjekty bude dostatečně pevná na to, aby u voleb idea té změny voliče zaujala,“ vysvětluje šéf STEMu.

Průzkum, o kterém je řeč, najdete ZDE

Jde o aktivizaci vlažných příznivců

„V roce 2010 tomu tak skutečně bylo, podpora TOP 09 navíc akcelerovala přímo v posledních dnech. Naopak v roce 2006 naštvanost na velké strany skončila tak, že lidé nakonec usoudili, že ta alternativa není věrohodná, takže stoupenci těch menších subjektů zůstali doma. Zavedené strany proto získaly ještě více, než by bývalo odpovídalo předvolebním výzkumům. Nejdůležitější je, aby vágní ochota ty subjekty volit se skutečně promítla do toho, že vhodí svůj volební lístek. To je úkol stran pro toto období, aby aktivizovaly své vlažné příznivce,“ upozorňuje Jan Hartl.

Zatímco při předchozím výzkumu v červnu získaly podle preferencí ČSSD 26,3, TOP 09 13 a ODS 12,7 procenta, v září už to bylo jen 21,9 procenta, 9,1 a 7,6. Tyto výrazné propady se ale v modelovém volebním výsledku kupodivu takřka nedotkly sociálních demokratů, kteří klesli jen ze 79 na 76 mandátů. To TOP 09 se propadla ze 40 na 31 mandátů a až neuvěřitelný sešup skoro až na polovinu zaznamenala pádem z 38 na 22 mandátů ODS.

Negativní motiv bývá poměrně silný

„To je dáno tím, že ČSSD má mnoho takové – řeknu to srozumitelně – řídké podpory, ale má zároveň dost voličů, kteří už jsou rozhodnuti svůj hlas ČSSD dát. A většinou to tak bývá s tím protestním hlasem. Ta motivace ´volte proti pravici, která nás přivedla do současných potíží´, to je vlastně takový negativní motiv, a ten bývá poměrně silný. A protože těchto lidí je na volební adrese ČSSD hodně, tak ona sice ztratila na té vlažné podpoře, ale tahle skupina protestně motivovaných voličů tam zůstává,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jan Hartl.

STEM sestavuje volební model na skupině lidí, kteří nevylučují svou volební účast a zároveň mají k té své straně alespoň trošku pevnější vztah, což je zhruba 50-60 procent lidí. Svou roli sehrává i náš volební systém. „Vysvětlení, proč TOP 09 a ODS mají tak různé mandáty, ačkoli jejich čísla nejsou až tak odlišná, spočívá v tom, že přepočet na mandáty je dán podle toho, jak velký podíl hlasů utrhnou ve velkých krajích. A protože TOP 09 je silnější v Praze než ODS a Praha je velký kraj, tak tam do značné míry vzniká ten rozdíl mezi nimi,“ poznamenává sociolog.

Komunisté jsou znovu jedničkou ve stabilitě voličů

Opačnou cestou než zavedené strany zamířily menší subjekty. Platí to především pro ANO Andreje Babiše, které mělo v červnu podle preferencí 0,5 procenta, ale v září už 5,2. „Nástup ANO není tak úplně bleskový, my jsme si přes léto dělali ještě nějaké výzkumy a na konci srpna bylo ANO na třech procentech. Není to tak, že by získalo z ničeho, nebo že by to byla chyba měření. Dramaticky to vypadá i proto, že po červnovém přišel až zářijový výzkum. Navíc jim přála náhoda v tom, že v době vyhlášení předčasných voleb už měli své billboardy venku,“ míní ředitel agentury STEM.

Z parlamentních stran jen KSČM nečelila úbytku voličské přízně i díky nejpevnějšímu elektorátu. „Dokonce ho v poslední době ještě upevnili. Zatímco stabilita voličské základny u ostatních zavedených stran je modelově kolem 70 procent, tak u komunistů je to asi 85 procent. V tuto chvíli jsou znovu jedničkou ve stabilitě své voličské základny. Tak tomu bývalo kdysi v minulosti, ale už ne v posledních měsících, teď se znovu upevnili. Jejich voliči zjistili, že nemusejí váhat a že jejich vidění světa nejlépe obslouží volební adresa KSČM,“ konstatuje Jan Hartl.

Volným dnům a počasí přisuzují důležitost především žurnalisté

Spekuluje se o tom, jaký vliv na výsledek předčasných voleb může mít jejich termín. Budou se konat v pátek 25. a v sobotu 26. října. Po víkendu však pokračuje volno pondělním svátkem 28. října a ve školách na to naváží podzimní prázdniny 29. a 30. října. „Vliv volných dnů a počasí, kdy se traduje, že hezké počasí nahrává levici, tak to je odvozeno z anglických příkladů, kdy to s Labour Party opravdu mnohdy tak fungovalo,“ připomíná sociolog, ale vzápětí dodává, že v našich podmínkách tyto vlivy zdaleka tak důležité nejsou.

„Když jsme to sledovali, tak nám vyšlo, že to s těmi víkendy tak hrozné není. Když někdo volit chce, tak ty bohatší vrstvy, které někam odjíždějí, volí v pátek odpoledne. Náš systém, kdy se volí takhle přes dva dny odpoledne a dopoledne tuhle záležitost ošetřuje. Pondělní svátek může hrát nějakou roli, ale ne tak podstatnou, aby to stálo za vážnější spekulaci. Počasí zpravidla účast neovlivní, protože volit se dá v pátek cestou z práce. Když jsme to výzkumně sledovali, tak se nám ukazovalo, že tyhle věci jsou méně závažné, než jakou důležitost jim přisuzují žurnalisté,“ dodává Jan Hartl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…