V pražské ODS se šíří válka, rozvrat a panika. Objevily se výzvy nevolit Němcovou

22.10.2013 11:15

Jak ParlamentníListy.cz informovaly, v pražské ODS se rozhořela předvolební válka všech proti všem, protože volební štáb pražské ODS povolil, aby jednotliví kandidáti ODS do sněmovny (de facto proti sobě) vedli individuální kampaň. První následky tohoto v ODS nevídaného postupu jsou možná již zde.

V pražské ODS se šíří válka, rozvrat a  panika. Objevily se výzvy nevolit Němcovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Objevily se totiž letáčky, v nichž se vyzývá, aby voliči nekroužkovali lídryni Miroslavu Němcovou či obviněného exprimátora Bohuslava Svobodu. Naopak leták vyzývá volit populární exposlankyni Lenku Kohoutovou či starostku Prahy 6 Marii Kousalíkovou.

Němcová byla u všeho, co v posledních třech letech dělali Petr Nečas a Jana Nagyová

První na to upozornily Lidovky.cz, ParlamentníListy.cz letáčky také získaly. Na letáku se připomíná, že Němcová byla u všeho, co v posledních třech letech dělali Petr Nečas a Jana Nagyová. Jako předsedkyně sněmovny a místopředsedkyně ODS nese odpovědnost za propad ODS z 36 procent na práh volitelnosti. Že prý nese spoluodpovědnost za zadlužení země o 500 miliard a také za to, že Praha díky změně rozpočtového určení daní, pro které Němcová hlasovala, přijde ročně o sedm set milionů.

Na dalším letáku se Němcové připomíná, že z Vysočiny „utekla“ do Prahy. Podle volebního modelu CVVM by ODS měla 6,5 procent a za celou republiku 12 mandátů, v Praze tři křesla. Na Vysočině by ODS nezískala ani jednoho poslance. Na letáku se píše: „Žiju na Vysočině, proto nejlépe rozumím Pražanům“ a  „na Vysočině mě nechtějí, proto kandiduji v Praze“.

Dejte mi čtyři minuty, ať nedostanu čtyři roky

Svobodovi leták připomíná jeho obvinění v kauze Opencard, kdy mu hrozí dva až osm let. Na dalším letáku je asi proto Svoboda s nápisem „Dejte mi čtyři minuty, ať nedostanu čtyři roky“. Patrně se tím naráží na možnost získat poslaneckou imunitu.

A další leták vychází z karikatury Reflexu, kde domina Jana Nagyová v latexovém oblečku bičuje svázaného Petra Nečase, který doporučuje: „Když mě žena řídí doma, budu volit premiérku. Volte ODS. Petr Nečas.“ Už vcelku otevřeně se totiž šíří různé historky, že sexuální hrátky Nečase a Nagyové s příměsí sadomasochismu probíhaly v Hrzánském paláci patřícím pod Úřad vlády. Pravdivost těchto zvěstí se ale nepodařilo potvrdit.

Je to provokace? Vedení ODS se od letáků distancuje

Není jisté a je prakticky nezjistitelné, zda letáky jsou provokací vně ODS, nebo vznikly u kandidátů ODS, kteří bojují o tři křesla v Praze. ODS se oficiálně od letáků distancovala. ParlamentníListy.cz mají k dispozici prohlášení místopředsedy pražské ODS a člena volebního štábu pražské ODS Zdeňka Zajíčka, kde autorství od někoho z ODS popírá. Tento vzkaz měl být rozeslán členům pražské ODS:

„Vážení členové pražské ODS, tak jak už bývá bohužel zvykem ve volební kampani, objevily se klamavé letáky, které nabádají voliče, aby kroužkovali naše kandidáty M. Kousalíkovou, J. Janků, J. Jarolíma a L. Kohoutovou a nekroužkovali kandidáty M. Němcovou, B. Svobodu, J. Černochovou a K. Hanzlíka. Nikdo ze jmenovaných tuto akci nevyvolal, ani ji nepodporuje a všichni se od ní důrazně distancují. Naše kandidátka je natolik kvalitní, že dáváme na svobodné zvážení voličů výběr nejlepších kandidátů. Podobné akce, vyvolané našimi odpůrci a zjevně některými bývalými členy ODS, mají jen voliče zmást a naši férovou kampaň zdiskreditovat. Prosím o tlumočení tohoto stanoviska nejen členům ODS, ale především voličům. Vydržme! S úctou Z. Zajíček, RVŠ.“

Pobídka individuální kroužkovací kampaně

Pražská ODS svým rozhodnutím o individuálních kroužkovacích kampaních ale k podobným antikampaním, ať už pocházejí, či nepocházejí od členů ODS, prakticky dala podle politologa Jana Kubáčka, který se sám podílel na přípravě kampaní pro některé zahraniční i české politické subjekty a připravuje knihu o politickém marketingu, dala pobídku.

Nyní v pražské ODS totiž proběhla revoluce, kdy volební štáb pražské ODS do voleb do Poslanecké sněmovny, jehož členy jsou například Bohuslav Svoboda, Tomáš Portlík, Zdeněk Zajíček či Aleksandra Udženija, podle informací ParlamentníchListů.cz povolil jednotlivým kandidátům individuální kampaň. Kampaň je tak fragmentovaná a jednotliví kandidáti i z nižších míst, za nimiž stojí „jen“ jejich oblasti, mají vlastní billboardy, plakáty, internetové bannery či „placky“.

ODS nepotřebuje soupeře: Válčí sama se sebou

„Povolit v takové míře individuální kampaně je sebevražedné. Vysílá to signál, že si ODS vůbec není jista sama sebou, že není jednotná, že není týmem a teď už si každý z ní jede sám na svoje triko, aby zachránil sám pro sebe, co se dá. Důležité sdělení voleb se rozpadá do sdělení jednotlivých kandidátů. Jednota a týmovost je pro voliče důležitá. Tohle je nejen podraz na voliče, ale i na celou ODS. Volič není hloupý a toto chápe. Je vidět, že ODS nepotřebuje ve volební kampani soupeře z TOP 09 či ČSSD, ale vystačí si válčit sama se sebou a pro pražskou ODS to platí dvojnásob. Vzkaz ODS voliči zní: vnitřní válka, rozvrat a panika,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Jan Kubáček.

„Výzva voličům, aby kroužkovali, koho chtějí, lze přeložit: My jsme vám tady nabídli jedničku kandidátky Němcovou, dvojku Svobodu, ale klidně kroužkujte kohokoli jiného. My tolik za svým lídrem nestojíme. Navíc tyto individuální kampaně jistě naruší mezilidské vztahy, protože když se někdo do sněmovny dostane, tak na úkor někoho jiného a ten mu to asi nezapomene. Prostě mnohdy platí, že člověk sám sobě je největším nepřítelem a tady platí, že ODS je sama sobě největším nepřítelem. Myslím si, že kdyby měla ODS uvnitř agenty ČSSD a TOP 09, kteří by měli zajistit propadák ODS, tak ti by to neudělali lépe, než na tom nyní sama ODS pracuje,“ dodal Kubáček.  

Boj o tři záchranné čluny z potápějícího se Titaniku

V minulosti platilo, že jednotliví kandidáti víceméně respektovali pořadí na kandidátce, působili jako tým a preferenční hlasy se snažili získat maximálně tím, že se dobře prezentovali v médiích či v komunikaci s občany.

„Je to tak, že z potápějícího se Titaniku ODS se teď každý sám na vlastní pěst snaží dostat do záchranného člunu poslaneckého křesla. Zdá se ale, že na záchranném člunu budou maximálně tři místa, takže kdo se chce zachránit, musí logicky jiného nechat utopit nebo mu k utopení pomoci. Je to válka všech proti všem a situace je naprosto nepřehledná. Stačí mít pět procent preferenčních hlasů z celé kandidátky a začíná se skákat. Když například jedna oblast říká: Volte naše dva kandidáty, de facto říká: Volte naše kandidáty, aby přeskákali Němcovou a Svobodu. Čili nakonec se může stát, že při takovém přístupu se kapitánka Titaniku Němcová, ani první důstojník Titaniku Svoboda, nedostanou do záchranného člunu a utopí se,“ řekl ParlamentnímListům.cz minulý týden zdroj velmi dobře obeznámený s děním v pražské ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…