V roce 2006 jsem selhal. Ale neměl jsem na vybranou, řekl Kalousek

15.05.2010 14:32

Předseda strany TOP 09 Karel Schwarzenberg a jeho místopředseda Miroslav Kalousek prozradili, jak si představují povolební koalici a jaké to je mít v rukou moc.

V roce 2006 jsem selhal. Ale neměl jsem na vybranou, řekl Kalousek

Podle šéfů TOP 09 Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska je nejpravděpodobnějším povolebním scénářem velká koalice. Proč? „Pro ty, kterým Topolánek říkal kmotři a já jim říkám privatizátoři veřejné moci, je mocenský kartel neskonale důležitější, než odvrácení cesty do Řecka. A podle mě to stojí a padá s dalším vývojem v ODS. Nezbývá než si přát, aby byla zase z tohoto hlediska dobře čitelná," uvedl Kalousek v rozhovoru Aktuálně.cz.

Je to neomluvitelné ale neměl jsem na vybranou

Svoje selhání, když v roce 2006 nabídl koalici se socialisty a komunisty, Schwarzenbergovi vysvětlil. „Udělal jsem něco, co omluvit nelze. Neměl jsem na vybranou. Mohl jsem tiše chcípnout v křoví. Byla to provokace, byla to hra. Kdybych neudělal nic, tak další vývoj byl neskonale dramatičtější", prohlásil Kalousek.

Tentokrát však prý TOP 09 své ideje neopustí. „Neopustí. Můžete se mě ještě třikrát nebo dvanáctkrát na to zeptat, já se budu držet toho, co jsem řekl," uvedl kníže.

Kdo stojí za Věcmi veřejnými?

Z povolební koalice s Věcmi veřejnými má prý Schwarzenberg noční můry. „Není jasné, kdo vlastně ten podnik je. Očividně pan John je řízený, nemá ani podpisové právo ve vlastní straně, očividně je tam pan Bárta, Škárka hraje rozhodující roli. Takže bych si nejdřív musel objasnit, s kým vlastně člověk tu koalici uzavírá," řekl šéf TOP 09 a dodal, že mu přijde, jako by šlo spíše o zachování koryt na pražském magistrátu.

Karel Schwarzenberg zdůraznil, že projekt TOP 09 není jen krátkodobý projekt. „Vloni před předčasnými volbami jsme na sebe prostě museli upozornit. Ano, ten název byl marketingový tah. Ale zdůrazňuji: nejsme projekt na jedno použití. Chystáme se na komunální volby, na senátní volby," přesvědčoval Kalousek.

Někdo říká, že jsme ujetí mocí

Předseda TOP 09 by byl rád zase ministrem zahraniční, ale dodává, že v jeho věku už to zas tak důležité není. Nepopírá, že mít auto s řidičem je komfortní. Dělat ministra zahraničí v době předsednictví bylo prý fascinující.

„Lidé jako Jiří Paroubek říkají, že to vnímají jako službu veřejnosti. A někdo zase říká, že jsme magoři ujetí mocí. Těmito dvěma definicemi můžete pojmenovat totéž. Máte vůli, snahu, láká vás, je to pro vás svým způsobem droga, abyste ovlivňoval chod veřejného dění podle těch vizí, kterým věříte. Jde jen o to, jak moc ušlechtile nebo méně ušlechtile si pojmenujete ten motiv. Bylo by velmi hloupé, kdyby ten motiv byl jen to, že chcete mít tu moc," prohlásil místopředseda Kalousek.

Čtěte také:
Kalousek nebyl nadšen, když Moravec připomněl jeho minulost

Foto: Hans Stembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…