Válka všech proti všem v pražské ODS: Němcová se nemusí dostat do Parlamentu. A Benda...

16.10.2013 12:56

V pražské ODS se rozhořel tvrdý boj mezi jednotlivými kandidáty do Poslanecké sněmovny o to, aby od voličů získali „kroužek“. To může nepředvídatelné zamíchat s tím, kdo se do sněmovny dostane, či nedostane. I s lídry.

Válka všech proti všem v pražské ODS: Němcová se nemusí dostat do Parlamentu. A Benda...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rčením pátek je malá sobota se řídí zřejmě i poslanci. Konec zasedání sněmovny je před druhou hodinou odpolední

V minulosti platilo, že jednotliví kandidáti víceméně respektovali pořadí na kandidátce, působili jako tým a preferenční hlasy se snažili získat maximálně tím, že se dobře prezentovali v médiích či v komunikaci s občany.

Volební štáb povolil individuální boj o preferenční hlasy

Nyní v pražské ODS proběhla revoluce, kdy volební štáb pražské ODS do voleb do Poslanecké sněmovny, jehož členy jsou například Bohuslav Svoboda, Tomáš Portlík, Zdeněk Zajíček či Aleksandra Udženija, podle informací ParlamentníchListů.cz povolil jednotlivým kandidátům individuální kampaň.

Kampaň je tak fragmentovaná a jednotliví kandidáti i z nižších míst, za nimiž stojí „jen“ jejich oblasti, mají vlastní billboardy, plakáty, internetové bannery či „placky“. Jak ParlamentníListy.cz informovaly, například Marek Benda zase rozesílal lidem esemesky, aby ho volili a přesvědčili o tom i své okolí.

„Přátelé, kamarádi, rozhodl jsem se kandidovat až na 10. místě, abych zjistil, zda mám ve svém boji proti levici stále důvěru lidí. Budu vděčný za každé slovo podpory ve vašem okolí. Děkuji, Marek,“ poslal. Benda kandidoval v roce 2010 ze sedmnáctého místa, v preferenčních hlasech přeskočil na šesté místo a do sněmovny se dostal. Letos mu ale šesté místo v preferencích stačit nebude.

Volte lidi, které znáte. Nebojte se kroužkovat!

Stačí se také podívat například na stránky oblastního sdružení ODS Praha 9. Tam běží banner, kdy je na něm nejprve exposlankyně Lenka Kohoutová, až za ní pražská lídryně Miroslava Němcová. Praha 1 má sice na banneru Němcovou, ale pak jen kandidáty z ODS Praha 1. Na stránkách ODS Prahy 2 se přímo vyzývá ke kroužkování. To ale popírá princip primárních voleb a vnitrostranické demokracie, kdy strana garantuje kandidátku jako celek a nese za složení a pořadí odpovědnost.

Na stránkách ODS Praha 3 Němcová pro změnu ani není a z webu se na vás dívá kandidát Daniel Vlček. Web ODS Praha 11 podporuje Jana Gabriela a Němcová tam zobrazena také není. ODS Praha 14 má přímo leták: „Bydlíme tu s vámi. Volte lidi, které znáte. Nebojte se kroužkovat!“ Konkrétně Ferdinanda Poláka z 12. místa kandidátky (Volte doktora Ferdu!) a Kateřinu Pavlíčkovou z 25. místa. I ti mohou přeskočit Němcovou a Svobodu.

Na záchranném člunu jen tři místa

„Je to tak, že z potápějícího se Titanicu ODS se teď každý sám na vlastní pěst snaží dostat do záchranného člunu poslaneckého křesla. Zdá se ale, že na záchranném člunu budou maximálně tři místa, takže kdo se chce zachránit, musí logicky jiného nechat utopit nebo mu k utopení pomoci. Je to válka všech proti všem a situace je naprosto nepřehledná. Stačí mít pět procent preferenčních hlasů z celé kandidátky a začíná se skákat. Když například jedna oblast říká: Volte naše dva kandidáty, de facto říká: Volte naše kandidáty, aby přeskákali Němcovou a Svobodu. Čili nakonec se může stát, že při takovém přístupu se kapitánka Titanicu Němcová, ani první důstojník Titanicu Svoboda, nedostanou do záchranného člunu a utopí se,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj velmi dobře obeznámený s děním v pražské ODS.

Jde totiž o to, že v minulých sněmovních volbách v roce 2010 bylo za Prahu zvoleno osm poslanců a v roce 2006 dokonce 14 poslanců. Nyní je ale ODS v obrovském propadu podpory. V roce 2010 měly například Věci veřejné v Praze výsledek 10,31 procenta hlasů a na základě toho tři poslance.

Pokud by ODS získala ve volbách v Praze 10 procent, je tedy velmi pravděpodobné, že by měla zhruba stejný počet, tedy tři. Dokonce ale i možná méně, neboť se předpokládá, že se do sněmovny dostane více subjektů než v minulých volbách. Podle středečního průzkumu Médea Research navíc ODS balancuje na samé hraně vstupu do sněmovny s 5,5 procenty preferencí.

Kdo bude skokanem ODS? Němcová utekla z Vysočiny, přijmou ji Pražané?

Anketa

Koho si nejvíce přejete ve sněmovně z vybraných tváří ODS?

hlasovalo: 6200 lidí
Volební systém nahrává stranám s velkým počtem hlasů a ODS se začíná řadit mezi strany s relativně malým počtem hlasů. Navíc význam preferenčních hlasů s poklesem hlasů pro stranu jako celek stoupá, neboť stačí získat relativně menší počet hlasů ze zmenšující se základny pro získání pěti procent pro možnost skákání na kandidátce. Výsledek voleb tedy může být naprosto nepředvídatelný, zvláště, když si každý kandidát jede svou vlastní kampaň na své triko bez ohledu na komplexní kandidátku a její sestavení.

Hodně se hovoří o tom, že místo ve sněmovně má jisté exposlankyně Lenka Kohoutová, která je populární díky své práci se zdravotně postiženými a obecně zájmem o sociální politiku. Je otázka, jestli Pražané přijmou lídryni a stínovou premiérku ODS Miroslavu Němcovou, o níž zlé jazyky říkají, že utekla ze své domovské Vysočiny, protože tam by se nemusel dostat do sněmovny ani jeden kandidát ODS. Navíc když pražská oblastní sdružení ODS vyzývají voliče, aby volili lidi, které znají přímo ze svého okolí...

Rovněž se všichni shodují, že pro dvojku kandidátky, exprimátora Bohuslava Svobodu, je obvinění v kauze Opencard velkým handicapem a jeho klip s Wiliamem Wallacem a nahými mužskými zadnicemi se moc nepovedl a stal se spíše předmětem vtipů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…