Vážné varování: Církve mohou dostat mnohem, mnohem více než nyní

14.08.2012 4:15

Poslanec ODS Jaroslav Plachý ze Zlínského kraje se zlobí na kampaň ČSSD proti církevním restitucím. Podle něho jde o populismus, protože ČSSD by musela na vyrovnání s církvemi přistoupit také, neboť to požaduje Ústavní soud. Pokud nebude současný zákon schválen, církve podle Plachého mohou vysoudit mnohem větší částky a majetek. Sociální demokraté podle něho vyvolávají nenávist ve společnosti.

Vážné varování: Církve mohou dostat mnohem, mnohem více než nyní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Poslanec Plachý si myslí, že naštvanost katolické církve, protestantů i Židů na ČSSD kvůli kampani sociální demokracie proti zákonu o vyrovnání s církvemi je oprávněná. Stát 23 let po revoluci nekonal.

Soudní cestou by církve získaly astronomické částky

„Žádný prostor pro kličkování, které předvádí ČSSD, už nezbývá. Tu situaci řešit musíme a po nálezu Ústavního soudu nám ani nic jiného nezbývá. Pokud by církve postupovaly soudní cestou, tak vysoudí veškerý svůj majetek, tedy vše, co vlastnily, a nejenom část, jak je to dohodnuto nyní, a navíc budou muset nárokovat i náhradu škod, protože jinak by nepostupovaly s péčí řádného hospodáře. Každý, kdo ví, co je složená úroková míra za 60 let doby, kdy jejich majetek vlastnil stát, tak si umí představit, k jakým astronomickým číslům bychom se dostali, pokud by se šlo soudní cestou,“ varuje ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz poslanec Plachý. 

Tvrzení ČSSD, že částka je příliš vysoká, podle Plachého tedy neobstojí, protože pokud by církve postupovaly již nyní samy bez speciálního zákona, musel by stát nejen vydat veškerý majetek, ale musel by je i odškodnit a to by ho mohlo přivést do neřešitelné situace.

„Proto považuji tu dohodu mezi církvemi a státem za velmi slušnou a velmi solidní a jsem přesvědčen, že by se to mělo odhlasovat, protože jinak by nás to mohlo stát mnohem, mnohem víc. Je to ale i věcí spravedlnosti. Více než dvacet let tady stát opomíjel jedno z nejzákladnějších práv, a to je právo vlastnické,“ říká Plachý.

Předvolební populismus

Podle něho je kampaň ČSSD pouze populismus. V minulých krajských volbách použila jako lákadlo poplatek u lékaře. „Tu už by těžko zabralo, protože opakovaný vtip není vtipem. Navíc většina krajských hejtmanů ČSSD to proplácení zrušila. A tak zjistili, že velká část populace nesouhlasí s restitucemi a tak populisticky využívají toto téma a udělali si z toho leitmotiv. Je jim jedno, že to vyřešeno být musí a že by se mohlo platit mnohem více. Jim je to fuk. Populismus převážil a hlavně, když vyhrají volby, i kdyby to nakonec stálo státní kasu mnohem víc než nynější rozumné řešení. Když to nevyřeší tato vláda, padne to na ně a bude to pro ně znamenat obrovský problém, protože proti tomu brojili, přesto se tomu vyhnout nemohou,“ říká Plachý.

Problém je totiž podle něho v tom, že pokud restituce neupravuje speciální zákon, záleží na vůli soudu. Takže pokud církevní restituce neupraví speciální zákon jako v případě ostatních polistopadových restitucí, budou se moci církve soudit nejen o majetek, ale i o náhradu škody způsobenou tím, že nemohly majetek užívat. V polistopadovém zákonu o zmírnění následků některých majetkových křivd byly povinnosti státu omezeny, nemusel odškodnit vše a vše bylo přesně specifikováno.

Výlohy za prohrané spory

„Církve by pak daly určovací žalobu: určit, zda je tento majetek církevní. To by bylo ale velmi jednoduché a zvládl by to i průměrný právník při prvním stání, protože o tom mají listy vlastnictví, kde jsou vedeni jako majitelé. A v okamžiku, kdy zjistím, že jsem měl neprávem zabaven majetek, tak jako správce majetku jsem povinen nárokovat náhradu škody. Tady to máme za 60 let. A těch škod je tam požehnaně. Za 60 let měl z půdy, lesů, budov profit stát, nikoli majitelé. To je pak obrovská astronomická suma,“ říká Plachý ParlamentnímListům.cz.   

Ten upozorňuje pouze na to, že jen soudní výlohy, které by musel zaplatit stát za prohrané procesy, by mohly jít do milionů, možná i stamilionů a více. „Stát by vše prohrál. Ústavní soud již dal zelenou soudním procesům a církve už se mohou soudit. Je jen jejich dobrá vůle, že tak neučinily. A pokud by nerozhodly české soudy, tak určitě by se církví zastal soud ve Štrasburku,“ říká Plachý.

Nenávistná, štvavá kampaň

Plachému se nelíbí ani forma kampaně: „To už je štvavá kampaň. Pokud jde o vyvolávání nenávisti vůči církvím, tak v tom jsou si opravdu socialisté s nacisty, tedy národními socialisty, a komunisty, internacionálními socialisty velmi podobni.“   

Senátor KDU-ČSL Jiří Čunek si myslí, že se u ČSSD jedná pouze o populismus. „Ukazuje se, že jim nejde o samotnou věc, ale o to, aby na tom získali body. To dokazuje i to, že ve Zlínském kraji a kraji Vysočina nebudou proticírkevní kampaň dělat, protože tam je hodně věřících.“ 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…