Velezkušený Petránek se vysmál lustračnímu zákonu: Celý svět se mu diví. Je to jako, když...

27.11.2013 15:23

V posledních dnech se v Česku otevírají úvahy na téma: lustrační zákon – ano, či ne? Otevřely se hlavně poté, co se do Poslanecké sněmovny dostala strana ANO Andreje Babiše a začalo se vyjednávat o tom, že Babiš usedne možná do vlády jako eventuální ministr.

Velezkušený Petránek se vysmál lustračnímu zákonu: Celý svět se mu diví. Je to jako, když...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jan Petránek, novinář a publicista

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Babiš coby ministr financí byl prokazatelný spolupracovník StB?

29%
71%
hlasovalo: 31511 lidí

I proto Parlamentnílisty.cz oslovily zkušeného komentátora a dlouholetého novináře Jana Petránka, aby se zeptaly, jak na lustrační zákon pohlíží.

„Celý svět se diví, že 24 let po sametové revoluci u nás stále někdo něco takového požaduje. Mělo by to totiž smysl, kdyby po pádu režimu bylo alespoň 100 nejvýše postavených lidí ze Státní bezpečnosti potrestáno. Ale to se nestalo, celé to vedení StB uniklo, nikdo neměl zájem je ve skutečnosti potrestat. Dá se na to pohlížet jako na důkaz toho, jak špatně je lustrační zákon koncipován,“ řekl pro ParlamentníListy.cz dvaaosmdesátiletý zpravodaj Jan Petránek.

Ty nebezpečné pustil zákon do ekonomiky, kariéru poškodil malým rybám

Podle něj je problémem to, že lustrační zákon měl za úkol zabránit starým strukturám vstup do politiky, jenže ony to neměly zapotřebí. „Ty na tom byly z té doby velmi dobře ekonomicky, takže po tom ani neprahly. A tak se místo politiky vrhly na svět ekonomiky, čímž v reálu měly možnost škodit ještě více. Na lustrační zákon pak doplatily hlavně malé, většinou neškodné rybky, kterým byla šance uplatnit se upřena. To, že se vše rozplizlo nikoli do několika set viníků vyloženě nahoře, ale do desetitisíců různých domovních důvěrnic, potvrzuje, že vše bylo vytvářeno chaoticky, takzvaně `pro kočku`. Podobně jako jiné zákony, z nichž asi jako nejdůležitější lze zmínit zákon o veřejné státní službě,“ konstatoval dále Petránek. Podle něj totiž uvedený zákon o státní službě byl v Česku dlouhá léta úmyslně zdržován těmi, co politiku ovládají ze zákulisí a potřebují, aby tam měli vliv i nadále.  

Jak dodal, ve světě je naopak lustrační zákon velmi nepochopitelný.

„Když si i minimálně informovaný člověk o tajných službách dá dohromady několik informací, ví, že ty velké ryby prostě i kvůli lustračnímu zákonu, jak byl zkoncipován, unikly a vede se jim patrně dobře. Pranýřovaní byli totiž ti malí – a to je nesmyslné. Něco jako kdybychom po válce chtěli trestat obyčejné vojáky nahnané na frontu a nechali utéct generály. I proto jsou výkřiky ohledně Andreje Babiše a jeho lustračního osvědčení již mimo,“ uvedl ještě Jan Petránek.

Co je lustrační zákon?

Lustrační zákon poslanci odhlasovali v říjnu 1991. Uvedením v platnost pak zastavil skutečně kariéru řadě lidí. A i když ho původně poslanci Federálního shromáždění schválili na pět let, platí dodnes. Přitom na sousedním Slovensku přestal platit už koncem roku 1996.

A jak jej lidé vnímají dnes? Problém lustrací podle průzkumů veřejného mínění víc než mladé daleko víc zajímá generaci nad 39 let. Mladší Čechy většinou nechávají lustrace v klidu, dokonce 48 procent dotázaných do 38 let o lustračních zákonech vůbec nic netuší a ani je to nezajímá. Jak jeden z průzkumů ukázal, navíc naprostou většinu mladší generace (86 procent) vůbec netrápí, zda někdo patřil, či nepatřil k StB.

Pravdou je, že samotné lustrace vyvolaly v minulosti i řadu soudních sporů. Mnohé z nich skončily rozsudkem, že lidé se v seznamech ocitli neoprávněně – Jiřina Bohdalová, Jan Kanyza, Jan Skopeček či Soňa Červená. Spojení se Státní bezpečností se nelíbí ani Andreji Babišovi, a tak i on vyvolal na Slovensku soudní spor.

Přinesl zvrat svědectví expříslušníka, co měl na starosti Babišův spis?

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš totiž opravdu stále čelí nařčení ze spolupráce se Státní bezpečností. Ovšem obrat v kauze by mohlo přinést svědectví bývalého příslušníka tajné služby Andreje Kulhy, který měl v 80. letech na starosti Babišův spis. V exkluzivním rozhovoru pro týdeník Euro nedávno uvedl, že podnikatel a majitel holdingu Agrofert nebyl vědomým agentem StB. Kolegové prý spis zfalšovali, aby si ulehčili práci.

„O tom fakt nic nevím, s StB jsem nespolupracoval,“ reagoval na následný dotaz médií Babiš. „Tato pseudokauza týkající se doby před třiceti lety byla ODS a TOP 09 zneužita proti mně v předvolebním boji,“ tvrdí.

Za aférou podle něj stojí některá média, ze Slovenska i ČR. „Ředitel Ústavu paměti národa od vyhlášení parlamentních voleb vystupoval velice nestandardně. Rok a sedm měsíců před tím mou žalobu vůbec neřešil, mlčel a byl pasivní,“ doplnil pak ještě ve svém vyjádření Babiš.

Kapitán ekonomické kontrarozvědky, který žije v Bratislavě, má ale jasno: Babiš na 98 procent nebyl agent. Z manipulace se spisem totiž obvinil bývalé kolegy, s nimiž se dostal před sametovou revolucí do konfliktu. Svoje tvrzení je však připraven zopakovat i před soudem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…