Velká K9 porodila malou myš, poznamel k reformě daní Dolejš

04.11.2011 20:11

O podobě vládní daňové reformy, která by měla zrušit superhrubou mzdu, zvýšit zdanění hazardu nebo také umožnit lidem přispívat na penzi rodičů, rozhodne sněmovna až v příštím týdnu. Na žádost předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury přerušila vládní koalice projednávání zákona o jednotném inkasním místu (JIM) do středy. Před tím ale probíhala bouřlivá debata, v níž opozice vyjadřovala jednoznačný nesouhlas s předloženým zákonem.

Velká K9 porodila malou myš, poznamel k reformě daní Dolejš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Opozice v pátek v tříhodinové rozpravě reformu zkritizovala, poslanci, včetně vládních k ní navíc navrhli desítky úprav. Daňové změny jsou součástí návrhu zákona o zřízení jednoho inkasního místa (JIM), kam budou poplatníci odvádět všechny platby státu.

Úplná shoda zatím nepanuje ani ve vládní koalici, například na způsobu zdanění loterijních společností nebo na zachování daňového zvýhodnění stravenek a zvýšení firemní daně o jeden procentní bod na 20 procent, což chtějí VV a opozice. Proti vůli TOP 09 podpořili poslanci ODS a VV ve sněmovním hospodářském výboru snížení spotřební daně z nafty o 2,50 Kč na litr.

Daňová reforma se odloží o rok na rok 2014, hazard se ale bude danit už příští rok

Premiér Petr Nečas (ODS) připustil roční odklad daňové reformy na leden 2014 s výjimkou nových pravidel zdanění hazardu, které by měly platit od příštího roku. Odložení, které navrhly VV, souvisí s nutností spustit o rok později jednotné inkasní místo, a to vzhledem k vazbám na dosud neschválený nový občanský zákoník. Předmětem úvah je podle premiéra i to, zda neposunout na rok 2014 i začátek důchodové reformy. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) rozhodnutí zatím ještě nepadlo.

O kritiky opět nebyla nouze. Podle Jiřího Paroubka (NS-LEV21) dělá vláda řadu protichůdných kroků. Zavedení jednotného inkasního místa pode něj pojala takovým způsobem, že pohřbívá své další priority. Upozornil, že způsob zavedení jednoho inkasního místa zvyšuje deficit veřejných financí, zvyšuje daně ekonomicky aktivním zaměstnancům a zhoršuje sociální situaci mladých rodin s dětmi.

Jsme světový unikát, to nedělá žádná vláda na světě, říká Paroubek

„Myslím, že vláda je v tom originální," posmíval se Nečasovu kabinetu Paroubek. On osobně by prý dával přednost pouze uvážlivému zvyšování některých daní k dosažení udržitelných veřejných financí pro rozvoj moderního a dynamického sociálního státu. Česká pravicová vláda však podle Paroubka zvyšuje daňové zatížení ekonomicky aktivním zaměstnancům, aby naopak prohloubila schodek veřejných financí. „To je světový unikát, to nedělá žádná vláda na světě, ani levicová, ani pravicová," kritizoval Paroubek.

Odcitoval z důvodové zprávy k vládnímu zákonu část o „Celkových mírně negativních rozpočtových dopadech souvisejících s opatřeními", které by měly být navíc vládou kompenzované na výdajové straně veřejných rozpočtů. „Tak si řekněme nahlas, co vláda v tabulkách uvádí jako mírně negativní rozpočtové dopady," pokračoval Paroubek.

Související: Paroubek: Další koaliční facka těm, kteří žijí od výplaty k výplatě


Schodek zaplatí zaměstnanci, jen na zdravotním pojištění 24 miliard

Podle jeho shrnutí se v dokumentu hovoří o schodku -13,6 mld. korun v roce 2014 pro veřejné rozpočty, z toho osvobození daně z dividend činí -7 mld., u osob samostatně výdělečně činných změna základů a sazby sociálního pojištění -5,8 mld. korun pro veřejné rozpočty. „Koho naopak vláda zatěžuje vyššími daněmi a odvody?" ptá se Paroubek. Podle něj to jsou jedině a pouze zaměstnanci, kteří odvedou na zdravotním pojištění o neuvěřitelných 24 mld. korun ročně víc, a to již v roce 2013. „To nejsou čísla odborů nebo levicových ekonomů, to jsou čísla z důvodové zprávy schválené Nečasovou vládou," poznamenal ironicky Jiří Paroubek.

Mohutná koaliční hora porodila podle komunisty Dolejše daňovou myš

Neméně kriticky a neméně intenzivně si „podával" vládu i K9 komunistický ekonom Jiří Dolejš. „Zdá se, že K9, tedy koaliční setkání, které v podstatě dnes rozhoduje o všem, ani k tomu nepotřebuje sněmovnu, tak K9 - to je něco, jako pyšná devítitisícovka, která se pyšní nad námi, obyčejnými poslanci," zaryl si Jiří Dolejš. „A zdá se, že tato mohutná hora porodila v tomto případě myš," přešel k aforismům.

Podle něj se nepodařilo vydiskutovat, natož navrhnout rozumnější přerozdělení daňového břemena, které by jak naplnilo erár, tak motivovalo k hospodářskému růstu, i k ekonomičtějšímu chování. „A dokonce, jak se proslýchá, tak tato důležitá norma pravděpodobně bude odložena až na rok 2014," připomněl Dolejš. „Tedy chtělo by se říci lidově „na svatého Dyndy," směje se Dolejš, protože by prý ty dva roky, které by mezitím uběhly, tak tyto „krásné širé plodné lány vládní reformy" budou přeorané těmi událostmi, které pravděpodobně přijdou a udělají z těchto „lánů" měsíční krajinu, dodává komunista. 

Stravenky nejsou jen grálem odborářů, ale prospívají i podnikatelům

„Zdá se, že mě nepotěšíte, pokud jde o debatu na téma naplnění státního rozpočtu větší solidaritou korporací, tedy korporátních daní, i když jakási vlaštovička tady byla z kruhů Věcí veřejných, aspoň symbolický jeden procentní bod, kolegové, bravo! - prostřednictvím samozřejmě paní předsedající," pokračoval na adresu vládní koalice Dolejš. Vyjádřil ale zároveň nejistotu, zda koalice toto svoje hrdinství dotáhne do konce. „Obávám se, že to bude jako vždycky. Tedy tato novela se zredukuje na debatu o posvátném grálu odborářů, zaměstnanců, a to jsou stravenky," konstatoval Dolejš.

Jiří Dolejš také velmi zřetelně vysvětlil, proč jsou napříč spektrem stravenky tak důležité. Připomněl situaci z roku 2007, kdy aby prošla reforma veřejných financí, byly právě stravenky klíčovou podmínkou pro průchodnost zákona, a to napříč spektrem. „I když jsou stravenky posvátným grálem odborářů, zdaleka nejde jenom o ty zaměstnance," připomínal Jiří Dolejš. Upozornil přítomné poslance, že z těch stravenek mají hospodští i stravenkové firmy.

  • Více ke sněmovním obstrukcím ZDE


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…