Veselo ve sněmovně: Pravice se hádala s komunisty kvůli zdravotnickým poplatkům

14.02.2014 11:01

Poslanci KSČM si zřejmě řekli, že když před lety tehdejší vláda Mirka Topolánka předložila do jiného zákona přílepek o zdravotnických poplatcích, že oni si nyní budou počínat podobně. Do normy o přeshraniční péči totiž komunisté přidali pozměňovací návrh na zrušení všech zdravotnických poplatků. Jenže ve sněmovně to prohlédli zejména poslanci TOP 09 a ODS. A tak, lidově řečeno, komunisté utřeli nos.

Veselo ve sněmovně: Pravice se hádala s komunisty kvůli zdravotnickým poplatkům
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Komunisté jsou zřejmě jako celek proti zákonu o církevních restitucích

Anketa

Jste spokojeni s prací Bradáčové a Ištvana?

90%
10%
hlasovalo: 13765 lidí

„Mnoho lidí tady možná ani neví, co řešíme,“ kroutili hlavou poslanci pravice, kteří nevěřili vlastním uším, co se stalo s normou o přeshraniční péči. Komunisté totiž k této normě přidali přílepek, na což ale ve sněmovně upozornili především Jiří Skalický z TOP 09 a Bohuslav Svoboda z ODS.

„Podle mého názoru se jedná o přílepek a není to meritem předkládaného zákona o přeshraniční péči,“ uvedl Skalický k návrhu KSČM přidat do předlohy i zrušení všech poplatků ve zdravotnictví. Podle Skalického ale neexistuje analýza, jak by se změna směrem k poplatkům projevila nyní v hospodaření pojišťoven.

„Je to třetí čtení a my jsme tady slyšeli jasný přílepek. Neprojednaly to ani výbory a navíc koalice o změně poplatků uvažuje až na příští rok, neboť se bude muset měnit úhradová vyhláška,“ bouřil za sněmovním pultíkem Bohuslav Svoboda.

„Já bych byl rád, aby tady populismus přestal. ODS pro toto rozhodně nezvedne ruku. To v žádném případě,“ zmínil Svoboda také.

Marková: To není přílepek!

„Ten můj pozměňovací návrh není přílepkem. Máme tady ale otevřen zákon o veřejném zdravotním pojištění a jeho součástí byly poplatky. Naopak přílepkem bylo zavedení poplatku, já jsem u toho byla a tak vím, jak poplatky byly zavedeny a že to bylo tehdy předloženo ze dne na den a nebyla možnost o tom jednat,“ zmínila emotivně směrem k poslancům komunistka Soňa Marková a omlouvala se za svůj emotivní hlas.

Podle ní se KSČM již dlouhou dobu snaží poplatky u lékařů změnit, neboť prý nejsou regulační a nic neregulují.

„Tehdy, když se o zavedení poplatků uvažovalo, tak byl rozdíl v hlasování jen o jediný hlas. Přestože byly Ústavním soudem zpochybňovány u těchto poplatků podmínky regulačnosti, tak nakonec Ústavní soud uvěřil (ministrovi) Julínkovi, že mají regulační funkci,“ dodala Marková.

Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ale slova Markové odmítl. Podle něj nemá pravdu poslankyně zejména v tom, že by poplatky byly pro lidi „rdousící“.

„Paní poslankyně Marková navíc tvrdí, že neexistuje žádná analýza, která by regulační efekt dokladovala. Ale ta analýza existuje a je v publikaci z roku 2013,“ zpochybňoval Heger všechna předchozí tvrzení Markové.

Kováčik: Tahali jste sem nejenom balíčky, ale i batohy

Debata mezi poslanci se pak následně přiostřila. Do toho se ale se svou poznámkou vmísil předseda klubu KSČM Pavel Kováčik s tím, že chce ukončit tuto rozjitřenou debatu.

„Nemluvte tu o něčem, co jste sami velmi silně používali,“ zahlaholil zpoza debatního pultíku Kováčik na poslance ODS a TOP 09. „To byly nejenom balíčky, ale i batohy různých reforem, co sem chodily tak, že je nebylo možné rozeznat - a to vše bez možnosti projednat je ve výborech. A navíc to byly přílepky,“ snažil se umlčet Kováčik nynější opoziční poslance.

Zákonodárci nakonec pozměňovací návrhy komunistů přidat do předlohy zrušení všech poplatků ve zdravotnictví odmítli. Novelu usnadňující takzvanou přeshraniční péči jako celek ale přijali. Předloha nyní zamíří do Senátu.

Norma stanoví, že čeští občané budou mít stejně jako jiní občané EU možnost podstoupit plánovanou operaci v cizině. Zdravotní pojišťovna by ji uhradila v českých cenách. O souhlas by pojišťovnu až na výjimky žádat nemuseli.

Takzvanou přeshraniční péči umožňuje už od konce října bruselská směrnice. Občané EU podle ní mají právo na péči mimo svoji zemi, pokud doma není, nebo by museli čekat nepřiměřeně dlouho. Informace o kvalitě a ceně péče mají mít kontaktní místa v jednotlivých zemích.

Jak uvedla ve svém zpravodajství ČTK, nyní musejí čeští pacienti žádat pojišťovnu o souhlas s plánovanou operací v jiné zemi EU, po přijetí novely ho potřebovat až na některé výjimky nebudou. Výjimky by mohla vymezit nařízením vláda. Už teď hradí pojišťovny neodkladnou péči, tam také souhlas není nutný.

Ministerstvo zdravotnictví očekává, že počty lidí, kteří pojedou na plánovanou operaci do ciziny, a cizinců, kteří se dají operovat v Česku, budou zhruba vyrovnané.

Koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL už nechce obnovit poplatky za hospitalizaci, které od ledna zrušil Ústavní soud. Další platby - u lékaře a za recept, chce vláda zrušit ale až od příštího roku. Zůstat by měly poplatky za pohotovost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…