Víme, jak si vedou politici před volbami na sociálních sítích. Vede tam Okamura i Kalousek

22.10.2013 14:13

Už v pátek vypuknou předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Jak už ParlamentníListy.cz prostřednictvím politologů upozorňovaly, letošní předvolební kampaně mají oproti těm minulým však celou řadu specifik. Jedním z nich je komunikace na sociálních sítích, a to jak jednotlivých stran, tak jejich předsedů. Zjišťovali jsme, jak si vedou aktuálně jednotliví lídři stran.

Víme, jak si vedou politici před volbami na sociálních sítích. Vede tam Okamura i Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Na facebookové stránky politických stran a jejich lídrů se detailně v minulých týdnech zaměřila agentura Performics prostřednictvím patentovaného nástroje nazvaného SocialTools. Ukázalo se, že nejvíce fanoušků má Tomio Okamura (Úsvit přímé demokracie) a Miroslav Kalousek (TOP 09).

A jak k těmto v úterý zveřejněným výsledkům agentura došla? Ve svém průzkumu se zaměřila na facebookové stránky Přemysla Sobotky, Jany Bobošíkové, Andreje Babiše, Miroslava Kalouska a Tomia Okamury.

„Největší počet fanoušků má Tomio Okamura, a to více než 74 tisíc. Jeho fanoušci jsou zároveň nejvíce aktivní a na jeho stránkách se ve většině případů objevují pozitivní příspěvky,“ uvedla Olga Szélesová, Social Media Manager z agentury Performics. „Naopak negativní komentáře se poměrně často objevují na stránkách Miroslava Kalouska, jež si v posledních 17 dnech připsaly více než 5000 nových fanoušků,“ doplnila.

Více než 12 tisíc fanoušků mají aktuálně také facebookové stránky Přemysla Sobotky (ODS). Nejméně fanoušků mají ze sledovaných Andrej Babiš - ANO (necelých 5500) a Jana Bobošíková – blok Hlavu vzhůru! (cca 2000).

Nejvíce fanoušků v těchto dnech přibylo Kalouskovi a Okamurovi

V období, ve kterém jsou stránky sledovány (tedy od 4. do 20. října) získal největší počet fanoušků Miroslav Kalousek (více než 5100), na druhém místě skončil Tomio Okamura (více než 4400). Žně měl i Andrej Babiš, jelikož i k němu se přihlásilo v těchto dnech více než 1400 nových fanoušků. Janě Bobošíkové přibylo pouze 16 nových lidí - sympatizantů a Přemysl Sobotka dokonce 29 fanoušků ztratil.

Co je SocialTools a jak funguje?

SocialTools je patentovaná softwarová aplikace agentury Performics, která sleduje výkonnost a efektivitu vybraných stránek na Facebooku. SocialTools zpracovává jak základní metriky, jako je počet fanoušků, likes („líbí se mi“), komentářů či sociodemografický profil, tak metriky mapující aktivitu fanoušků a administrátorů FB stránek. Konkrétně tedy to, jak jsou aktivní na stránkách, o čem píší, jak často píší, co sdílejí apod. To vše ukazuje pro každou značku zvlášť nebo jako konkurenční srovnání mezi různými brandy.

Agentura Performics je největší výkonostní agentura na světě. V České republice působí od června 2012.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…