Vladimir Putin se omluvil. Ne, neděláme si srandu. A toto pravili Jan Keller, Schwarzenberg, Gazdík a mnozí další

20.04.2015 15:51

ANKETA Ruský prezident Vladimir Putin se minulý týden v několikahodinové debatě s občany s názvem Přímá linka vyjádřil i k chování Sovětského svazu vůči východoevropským zemím po druhé světové válce a přirovnal to k současnému chování USA ve světě.

Vladimir Putin se omluvil. Ne, neděláme si srandu. A toto pravili Jan Keller, Schwarzenberg, Gazdík a mnozí další
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

„Po druhé světové válce jsme se pokoušeli četným východoevropským zemím vnutit svůj model rozvoje a musíme si přiznat, že jsme jednali násilně. Nic dobrého v tom není a nyní se nám to vrací. Mimochodem, přibližně stejně se v současné době chovají Američané, když se pokoušejí vnutit svůj model vývoje fakticky celému světu. Také je čeká fiasko,“ řekl Vladimir Putin během debaty.

Amerika prosazovala svobodu

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tomto názoru ruského prezidenta Putina myslí. Někteří oceňují Putinovu sebekritiku, někteří říkají, že jeho přirovnání kulhá, někteří s Putinem ale souhlasí s tím, že kvůli invazím a vměšování USA po světě jsou po skončení studené války statisíce mrtvých a rozvrácené státy.

„Jediné správné na tom, co Putin řekl, je, že obě velmoci svého času prosazovali svůj systém. Rozdíl byl ovšem v metodách. Amerika nikoho, kdo tomu odporoval, nezavřela, neposlala na Sibiř, neperzekvovala ho pomocí tajné policie. Systém tržního kapitalismu je založen na lidské svobodě, kterou musí mít tudíž i v politickém systému. K prosazení přísně státem řízeného hospodářství potřebujete jisté násilí, protože lidi se neradi nechají srovnat do jedné latě. Problém komunistického systému prosazovaného Sovětským svazem je jako ten příběh z řecké mytologie: kdo měl příliš dlouhé nohy, tomu se usekly, kdo je měl krátké, toho natáhli na skřipec. Podle toho jednal sovětský systém. Takže je pravda, že obě velmoci prosazovaly svůj systém. Jenže jeden byl nutně spjatý se svobodou, druhý byl nutně z podstaty svého systému spojen s násilím,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Myslím, že při prosazování hodnot a modelů jde do značné míry o formu. Pokud jsou tyto hodnoty prosazovány násilím, není to ani správné, ani udržitelné,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny a zastupující předseda STAN Petr Gazdík.

„Na Varšavskou smlouvu i RVHP si ještě pořád pamatuji. Prezident Putin možná záměrně porovnává neporovnatelné. Mezi ‚musíš‘ a ‚můžeš‘ je totiž zásadní rozdíl, který prezidentu Putinovi uniká. Nicméně vítám přiznání prezidenta Putina k tomu, že nám byl totalitní sovětský model vnucován,“ uvedl místopředseda ODS a senátor Miloš Vystrčil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa zdůrazňuje, že je nutné se z historie poučit, protože v řadě případů se historie opakuje. „Události před sedmdesáti lety za fašistické okupace, poválečný vývoj, události z roku 1968 a období vlády jedné strany ukazují, že svoboda a demokracie jsou pro každého člověka i pro každý národ důležité. A že snahou velkých a silných národů je přinejmenším ovlivňovat politické a ekonomické dění u menších států. Problém je, když se toto ovlivňování děje nedemokratickými metodami či dokonce vojenskou agresí. Takže v tomto případě a z pohledu historických událostí je přece jen rozdíl v metodách prosazování celosvětového vlivu. Je věcí naší země a českých politiků, zda si nechají cokoli vnucovat či jestli budou hájit české národní zájmy,“ vysvětluje Seďa.

Putin má pravdu, je mi líto

„Má pravdu, souhlasím s ním. Je mi to líto, ale opravdu musím souhlasit,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Pokud je Vladimir Putin schopen takové národní sebereflexe, je to jedině dobře. A dobré by bylo, abychom něčeho podobného byli schopni i my a také naši západní spojenci. Přiznat si věci a události, které byly špatné, je jediná věc, která může kohokoli přimět k tomu, aby takové věci již neopakoval. Naivně si myslet, že to negativní dělali pouze Rusové a naopak Západ byl vždy jen tím spravedlivým a dobrým, pro mě není cesta. Na minulost je třeba nahlížet kriticky. Kéž by to byl první pozitivní krok do 21. století a konečně jsme se všichni společně mohli zaměřit na budování pozitivních základů a společně čelili novým hrozbám,“ říká místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu Petr Adam.

„Putin je moudrý muž,“ reagovala lakonicky poslankyně KSČM Zuzka Bebarová Rujbrová.

„Je třeba se ptát, nakolik je podobná Putinova sebereflexe skutečně upřímná. Podle mě moc ne. Jinak jsem si nevšiml, že by nám Američané cokoli vnucovali na rozdíl od Ruska. Američané drží své hodnoty,“ domnívá se europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Putin má pravdu v hodnocení minulé politiky tehdejšího Sovětského svazu a je dobře, že to uznal. Stejně tak si myslím, že přesně předvídá i budoucnost současné politiky USA. Nikdy jsem si nemyslel, že se tohoto dožiji. Zvláště ne po éře průlomové dohody Reagana s Gorbačovem,“ říká senátor a předseda SPO Jan Veleba.

Chovají se jako praví gangsteři, kteří si skutečně chtějí podmanit celý svět

„Putin neřekl nic nového. Problémem vývoje po válce byl stalinismus, jeho představa o socialismu. Svou představu se snažil vnutit části Evropy. Jak to dopadlo, víme. Ano, Putin i v tomto má pravdu. Krutější pravdu má s tím druhým příkladem. Američané se nechovají ani přibližně stejně v současné době. Svou představu státům vnucují i za cenu tisíců, spíše deseti a statisíců usmrcených lidí, možná i milionů. Rozpoutávají války, převraty, chaos i krveprolití po celém světě. Myslím, že nemusím chodit pro příklady daleko. Korea, Vietnam, Jugoslávie, Irák, Libye, Sýrie a tak dále až po Ukrajinu. Nikdo jim právo k tomu nedal, nikdo se je neprosil. Chovají se jako praví gangsteři, kteří si skutečně chtějí podmanit celý svět za použití jakýchkoli prostředků. Obávám se, že i za cenu rozpoutání dalšího válečného konfliktu. Pevně věřím, že skončí fiaskem, že si národy uvědomí, kdo se o nadvládu nad nimi snaží! Mimochodem, tisíce uprchlíků přes Středozemní moře k nám míří kvůli Američanům. Islámský stát je fakticky jejich dítě. Skutečnou Říši zla hledejme směrem na západ za oceánem," řekl pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Doubrava.

„Je to snaha o umělé vyvolání pocitu, že tu jsou dva modely jako za studené války. Ten západní a pak ruský. Tak to ale není. Jednak země ČR si vybrala svůj model po roce 1989 dobrovolně a potom Rusko dnes není mocnost v tom pravém smyslu slova. Je to země s jadernou zbraní, ale mocnost, byť by si to Putin přál, rozhodně není a jeho model vládnutí adorují akorát tak v Podněstří, Abcházii či Jižní Osetii,“ uvedl místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

„Myslím, že je to hodně zjednodušující pohled. Sověti vnucovali svým takzvaným spojencům svůj model. Američané jsou mnohem demokratičtější a klidně za spojence považují i země feudální, teokratické či s nepřehlédnutelnými prvky fašismu. Mám na mysli pochopitelně Chile,“ reagoval europoslanec za ČSSD Jan Keller.

„Je dobře, že Rusko přiznává chyby Sovětského svazu – zažili jsme to na vlastní kůži. A na té paralele v současnosti něco bude, vycházíme-li z faktů,“ míní poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Putin je prezidentem jedné z velmocí a je dobře, když dokáže takový prezident přiznat chybu a omluvit se. Vnucovat svůj model druhým vyvolává jen další napětí a vzdor. Ať to dělá kdokoli,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Putin srovnává naprosto nesrovnatelné! Sovětský ‚model‘, který k nám přinesli, zdevastoval tehdejší vyspělé Československo na dřeň! Zabíjel, zavíral lidi za jejich přesvědčení a nelidsky je mučil. Bral lidem majetky, zničil všechny demokratické hodnoty, na kterých naše země stála! Dodnes jsme se z této sovětským komunistickým režimem importované morální devastace nedostali,“ vyjádřil se důrazně poslanec ODS Petr Bendl.

Co se stane, až Obamu nahradí jestřáb…

„Projev Vladimira Putina jsem detailně nesledovala. Lze však konstatovat, že žádná velmoc na světě nemá právo vnucovat svůj styl politiky či model vývoje žádnému ze států světa. Tím méně státům Evropy. Proto si myslím, že pokud toto Vladimir Putin řekl tak, jak deklarujete, lze s ním za určitých okolností souhlasit,“ říká europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Pan Putin je vedle Michaila Gorbačova druhým nejvyšším představitelem Kremlu, který takto veřejně popsal někdejší politiku Moskvy. Tento sebekritický postoj mu dává i právo vyjádřit názor na dění ve světě,“ míní poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Podle poslance ANO Jiřího Zlatušky je Putinovo srovnání zcela demagogické. „Lítost nad ruskými výpady nesedí ani věcně. Vůči svým sousedům, kde okupuje území nebo se na okupaci podílí, používá násilí dodnes. Je hezké, že se jakoby vzdal exportu komunismu silou (ostatně když už v Rusku sami komunismus asi nebudují, bylo by trochu divné pokračovat v jeho vývozu), na destruktivním dopadu uplatňování imperiálních ambic ruských vládců to ale nic moc nemění. V Česku většinově nechceme ani psát azbukou, ani zavádět pravoslaví jako polostátní instituci. Někteří se sice se svatojiřskými stuhami nebo ruskými trikolórami promenují, jsou to ale jen snahy zalíbit se extremistům, většinovou podporu bohudík nezískávají,“ vysvětlil poslanec.

„Nikdo nikdy nikomu nedal právo vnucovat jakýkoli model, jestli východní nebo západní. A už vůbec ne proamerický. Amerika ať si žije svým demokratickým životem a nám ať nechá ten náš. Všude je něco dobrého i zlého,“ uvedl senátor Jozef Regec.

„Nedělám si iluze o politice i záměrech žádné ze skutečných světových velmocí. Podle toho mnohdy vypadají i prohlášení jejich vladařů. Ne vždy proto s nimi souhlasím. Navíc jsou zhusta pod tlakem určitých zájmových skupin, kterým jistě nejde o nás, obyčejné lidi. Jsme jenom pěšáci na jejich šachovnicích. Ale s tímto výrokem pana prezidenta Putina zcela souhlasím. Je-li míněn vážně. Proto přemýšlím, co nastane, nebude-li v USA vládnout pan prezident Obama. Nahradí-li ho nějaký jestřáb. Na věčné války ‚někde tam daleko‘ jsme si jaksi rychle zvykli. Nestojím o to, abychom my či naše děti něco podobného zažívali na vlastní kůži. Není o co stát. Je mi líto,“ varuje poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„S tím, co řekl Putin, by se dalo souhlasit. Částečně. Nemyslím si totiž, že by šlo o rozvoj nebo vývoj. Podle mě šlo hlavně o moc a peníze. A to platí i dnes,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Úsvitu Martin Lank.

Vladimir Putin řekl naprostou pravdu

„Lépe to už říct ani nelze. Vladimir Putin řekl naprostou pravdu,“ soudí poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Každá etapa světových dějin je detailně posuzována historiky, je určitě zajímavé srovnávat s názory politiků. Určitě platí, že ‚kdo nezná svoji minulost, nemá budoucnost‘. Zkušenosti potvrzují, že násilí plodí zase jenom násilí,“ říká poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„Jsem velmi rád, že pan prezident Putin vyjádřil určitý stupeň sebekritiky poválečného vývoje. Snad v tom bude pokračovat s cílem maximálního snížení napětí,“ odpověděl poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„A je správně. B nesouhlasím,“ reagoval stručně senátor ODS Tomáš Jirsa.

„To je pragmatické zhodnocení,“ reagoval na Putinova slova poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Myslím, že s tímto vyjádřením se dá souhlasit. Škoda, že Američané nemají stejnou sebereflexi, ale popravdě řečeno tehdy ji neměli ani Rusové,“ míní poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

Někomu to zakazují ve Washingtonu…

Přes milion otázek dorazilo do Kremlu před čtvrteční debatou obyvatel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Putin během přímé linky, která trvala 3 hodiny 57 minut, odpověděl na 74 otázek. Ruský prezident hovořil o sankcích, vztazích s USA a Evropou, o situaci na Ukrajině, o dohodě s Íránem a také reagoval na několik neobyčejných dotazů. Poprosili ho například, aby přesvědčil slečnu přijmout požádání o ruku.

Putin se vyjádřil i k tomu, kdo pojede či nepojede do Moskvy na oslavy vítězství nad nacismem: „Je to volba každého konkrétního politika, volba země, kterou představuje. Připouštím, že někdo nechce, někomu to zakazují ve Washingtonu, ale mnozí chtějí. Je to ale volba a budeme ji vždycky respektovat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…