Vladimír Železný o tom, co zkazil Klaus, Schwarzenberg a Babiš

14.11.2013 14:16

Václav Klaus je jeden z nejvýznamnějších konzervativních myslitelů, ačkoliv zklamal svou podporou volebního bloku Hlavu vzhůru!. Alespoň to si myslí zakladatel TV NOVA, bývalý politik a dnes nový ředitel TV Barrandov Vladimír Železný. Řekl to v rozhovoru pro časopis Parlamentní listy. Kromě toho také zhodnotil, kdo měl jakou předvolební kampaň. Výsledek voleb považuje za zlomový.

Vladimír Železný o tom, co zkazil Klaus, Schwarzenberg a Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ředitel TV Nova Vladimír Železný

Výsledky předčasných voleb jsou podle Železného nejen překvapivé, ale dokonce zlomové. Ukázaly dramatický ústup klasických politických stran a do popředí vsunuly hnutí ANO, o kterém nikdo nic nevěděl, a jehož program je prý zatím nezřetelný z hlediska pozice na pravolevé stupnici. Jak dále Železný v rozhovoru pro příští číslo časopisu Parlamentní listy uvedl, volby pustily do Parlamentu také stranu, která prosazuje přímou demokracii, což vnímá jako „nejnebezpečnější nebo nejvážnější moment".

Největší politická katastrofa

Za největší politickou katastrofu považuje zisk 0,42 procenta hlasů volebního bloku Hlavu vzhůru! ve spojení s Václavem Klausem. Podle Železného byla chyba, že Klaus podpořil projekt nedůvěryhodné Jany Bobošíkové, která prošla úplně celým politickým spektrem zleva doprava. „My těch myšlenek na politickém poli moc nemáme, protože strany, které zvítězily, šly bez myšlenky. A ten jeden z mála, který byl schopný tu myšlenku vtisknout, ji investoval zcela chybně a naopak se podílel na dramatické porážce ODS. V momentě, kdy zakladatel utopí vlastní dítě, tak se to dítě velmi špatně resuscituje," řekl časopisu Parlamentní listy, kde také výjde celý rozhovor, Vladimír Železný.

Klaus - jeden z nejvýznamnějších konzervativních myslitelů

Klause však stále považuje bývalý senátor a europoslanec za našeho nejzřetelnějšího a nejvýznamnějšího konzervativního myslitele, a to nejen v Česku, ale i v Evropě a ve světě.  

Koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL je podle Železného pravděpodobná, ale nebezpečná pro Andreje Babiše. Méně nebezpečná pak pro jeho politickou strukturu, protože Stropnickému a dalším lidem v okolí Babiše jde prý spíše o to být v Parlamentu, než že by reprezentovali nejaký vyhraněný postoj. „Druhá koalice, která je potenciálně možná, je ANO, KDU-ČSL, TOP 09 a ODS. To by byla výrazně středopravá koalice, která by mohla znamenat potvrzení určitých očekávání na straně voliče od ANO," míní Železný.

Nejhorší kampaň měli zemanovci

Poté zhodnotil předvolební kampaň. „Myslím si, že nejhorší kampaň měli zemanovci, protože začínala slovem „já". Úplně zásadní a hrubá chyba. Tam stál člověk, kterého já neznám, který mi vůbec nic neříká, prázdná tvář, a on říkal: ‚Já volím zemanovce.‘ Ano, fajn, kdyby to byla osobnost Lucie Bílé nebo někoho jiného, jehož tvář je tak vtištěna, že vytváří autoritu, tak si řeknu: možná ano. Ale i tak bych použil slovo volím bez já. Jakmile začnete kampaň slovem já, tak se odsuzujete do relativně úzkého tunelu. To se každý ošívá a automaticky dá oči pryč z toho billboardu. Co je mi do toho, že ty volíš, tak si vol...," říká v rozhovoru Železný.

Velmi špatnou kampaň měli ale prý také sociální demokraté. „Vsadit na silný stát v momentě, kdy občan má pocit, že stát ho šidí, že mu škodí, zatěžuje ho daněmi, je prokvetlý korupcí, že už neví co by, byla absolutně hrubá chyba," myslí si Železný. 

Nejlepší byl Babiš, překvapila Fischerová

Naopak nejlepší kampaň měl podle něj Andrej Babiš. „Vydržel s ní, aniž ji dramaticky měnil, až do konce. Měl skvělé fotky, výrazné tváře, byl vždy přítomen, bylo to úměrné a bylo to osobní. Zvolte mne a já nebudu ani lhát, ani krást a pomalu vám zprofesionalizuji tuto zemi. To byla message. Jasná, jednoduchá. Neříkala nic o politickém postoji, už vůbec nic neříkala o ideologii, ale postavila se do této pozice a trefila se. Byla o tom, co lidé chtěli slyšet," uvedl.

Překvapením pro něj bylo, že absence kampaně u Táni Fischerové dokázala udělat lepší výsledek než v případě Bobošíkové. „Neměla kampaň, nebyla vidět, přesto porazila kampaň Václava Klause. To je docela zajímavý prvek, který poukazuje na limity kampaně."

Schwarzenberg si zavařil Benešem na dlouho dopředu

Kampaň TOP 09 byla dle Železného až příliš inteligentní. Nikdo si totiž neztotožnil billboard  s 007 Jamesem Bondem. Reminiscence na 007 měly ukázat sílu Karla Schwarzenberga. „Samozřejmě Schwarzenberg, který nahrazuje v Praze odešlou ikonu Václava Havla a naplňuje Topku od zhrzených, lehce pravicových voličů až po pravdolásku, to je tak ten segment, udělal svoji práci, a to zejména v Praze. On nikdy nebude, zejména poté, co zpochybnil Benešovy dekrety, a dokonce chtěl našeho prezidenta poslat na soud pro válečné zločince, brán všude. To působilo tehdy mimořádně a on de facto zvolil Zemana. Tím to prohrál a posunul Zemana do prezidentského křesla. To se s ním potáhne ještě nějaký čas," předpokládá Železný.

Všechny televize žijí z modelu Novy

Řeč byla také o médiích. Železný uvedl, že veškeré televizní stanice u nás dnes žijí z modelu Novy, tak jak byl ustaven zhruba v letech 1995 až 1998. „Tento model je dnes závazným modelem všech českých plnoformátových televizí, včetně veřejnoprávní televize, což je smutné," uvedl zakladatel a někdejší ředitel TV NOVA, dnes ředitel TV Barrandov.

V závěru rozhovoru pro časopis se Železný vyjádřil i k nedávnému prohlášení prezidenta Zemana o přestěhování našeho velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. „Myslím, že už tam dávno mělo být. Nemůžeme popírat, že Izrael vždycky - i podle rozhodnutí OSN z roku 1948 -  měl nárok, aby minimálně část Jeruzaléma byla na území nově vzniklého státu," uzavírá s tím, že vzrušení, které z toho vzniká, je komické, protože nerespektuje historické souvislosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Bohumil Brejžek, kup

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…