Vládní koalice nedokázala najít dostatek hlasů pro vládní dluhopisy

23.01.2015 10:05

Poslanci dnes nedokázali schválit zákon o vydání státních dluhopisů v celkovém objemu 674 miliard korun. Pro schválení chyběly čtyři hlasy, proti přijetí zákona přitom nehlasoval nikdo.

Vládní koalice nedokázala najít dostatek hlasů pro vládní dluhopisy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Poslanci dnes poněkud podivně schvalovali vládní návrh na vydání státních dluhopisů za 674 miliard korun. Když se mělo o návrhu ve třetím čtení hlasovat poprvé, tak v jednací síni sněmovny nebyl přítomen ministr financí Andrej Babiš (ANO). Proto byl bod na žádost předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska přerušen do doby, než se Babiš do sněmovny dostaví.

Po deseti minutách Babiš sice přišel, ovšem když se o bodu hlasovalo, nedokázala koalice najít pro hlasování dostatek svých poslanců. Bod tak neprošel. Pro návrh hlasovalo 84 poslanců, ovšem bylo zapotřebí 88 hlasů.

Na to ale zareagovala místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO), která poslancům oznámila, že se mezitím o situaci radila s právníky o tom, jaký má být další postup. Jenže okamžitě poté si předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek vzal hodinovou přestávku na jednání svého poslaneckého klubu.

„Já chápu, že když neprojde vládní návrh, tak se musí předsedající okamžitě poradit s právníky. Zdá se, že to je ten nový politický styl," řekl k tomu Kalousek.

Nové hlasování?

Jednání sněmovny poté bylo přerušeno. Jak podotkla ČTK, není vyloučeno, že se o normě bude hlasovat znovu.

Dluhopisy mají sloužit k úhradě loňského a předloňského schodku státního rozpočtu a na úhradu dluhů, které bude nutné splatit v letošním a příštím roce.

Na úhradu schodků rozpočtu je v navrhovaném zákoně vyhrazeno přes 192 miliard Kč. Dalších více než 482 miliard Kč z dluhopisů chce ministerstvo využít na dluhy, které bude třeba splatit v letech 2015 a 2016. Navrhovaných 482 miliard korun má vláda využít na splacení jistin starších státních dluhopisů, které jsou v roce 2015 a 2016 splatné. Mezi ně patří například emise domácích dluhopisů z roku 2005 za 58,9 miliardy korun, emise z roku 2010 za 65 miliard korun nebo i dluhopisy v eurech vydané v roce 2009 s pohyblivou úrokovou sazbou za 300 milionů eur.

Sobotka: Nikdo negongoval a ani nepožádal o nové přihlášení

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) bude nyní další postup záležet na vedení sněmovny a na dohodě poslaneckých klubů. "Pokud nebude možné už se k projednávání návrhu zákona vrátit, tak bude potřeba, aby byl návrh zákona předložen znovu," uvedl Sobotka pro ČTK.

Postěžoval si také, že výsledek hlasování ovlivnilo mimo jiné to, že koaliční kluby nedodržely pravidlo pro úspěšné hlasování. To totiž praví, že je nutné před hlasováním zagongovat a požádat o nové přihlášení všech poslanců.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…