Výsměch rodičům znásilněných a zavražděných dětí. Politici se děsí, že soudce pustil úchylné sexuální „zrůdy“. A Babiš...

07.03.2014 14:22

Kvůli chybě plzeňského soudce Luboše Patzenhauera byl z výkonu trestu propuštěn mimo ústavní léčbu sadistický pedofilní vrah, který není pod žádným dohledem. Kvůli Patzenhauerovi byla také ukončena léčba dalších 16 společensky nebezpečných deviantů a jsou též bez dohledu.

Výsměch rodičům znásilněných a zavražděných dětí. Politici se děsí, že soudce pustil úchylné sexuální „zrůdy“. A Babiš...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Želízka, ilustrační foto

Právo informovalo o případu sadistického pedofila ze západních Čech, který v polovině 90. let sexuálně zneužíval malé chlapce a jednoho z nich brutálně zavraždil. Plzeňský soudce Luboš Patzenhauer opomněl rozhodnout o prodloužení ochranné sexuologické léčby. Ta tím automaticky zanikla a nařídit ji znovu lze jen v případě, že by se dotyčný dopustil dalšího zločinu.

Propuštěný sadistický pedofil

Kvůli chybě soudce je propuštěný sadistický pedofil mimo kontrolu lékařů. Znalci v rozsudku uvedli, že úchylka pachatele je nevyléčitelná a může být pouze tlumena léky, avšak úchyl léčbu nařízenou nemá. Zmiňovaný deviant ale není zdaleka jediným, který se kvůli pochybení soudce Patzenhauera vymkl lékařské kontrole. V dalších šestnácti případech, které měl na starosti, museli lékaři předčasně ukončit ochrannou léčbu zločinců, z nichž většina byla od společnosti izolována v ústavech. Teď jsou předčasně na svobodě.

Anketa

Uvažujete o tom, že byste do Evropského parlamentu zvolili Jiřího Paroubka (NS-LEV21) ?

24%
76%
hlasovalo: 5326 lidí

Kárný senát Nejvyššího správního soudu v Brně potrestal Patzenhauera snížením platu o 10 procent na pět měsíců. Sám soudce se hájil tím, že se nedopustil ničeho špatného. „Měl jsem za to, že v některých případech nebylo nutno vůbec rozhodovat,“ tvrdil.

Propuštění úchylové představují samozřejmě velké reálné nebezpečí

Sexuolog Radim Uzel pro ParlamentníListy.cz upozornil, že pokud se sexuální agresoři nepodrobují ochranné léčbě, představují pro společnost velké reálné nebezpečí.  „Pokud se nepodrobují ochranné léčbě a znaleckým posudkem u nich bylo konstatováno nebezpečí sexuálního zločinu, což znamená, že to jsou sexuální agresoři, tak v takovém případě představují samozřejmě velké reálné nebezpečí. A každý z nich může spáchat trestný čin, takové nebezpečí tady je,“ přiznává sexuolog Radim Uzel.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky s dotazy, zda považují trest pro Patzenhauera za dostatečný, zda by měl takový člověk vůbec zůstat soudcem a zda by se nemělo legislativně upravit, aby se deviantům nařizovala ústavní léčba automaticky, aby byli občané a děti chráněni před devianty. Mnohým politikům vadí, že si soudci mohou prý dělat, co chtějí, mají zájem jen na zvyšování svých platů a nenesou žádnou odpovědnost. Z hnutí ANO a TOP 09 se k problematice nebezpečných deviantů nevyjádřil vůbec nikdo.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková z ANO na dotaz ParlamentníchListů.cz neodpověděla. Nicméně Ministerstvo spravedlnosti již dříve uvedlo, že udělá prověrku některých soudů, která se zaměří na využívání institutu ochranného léčení. Kromě prověření vybraných soudů chce Ministerstvo spravedlnosti také vytvořit skupinu, která se bude zabývat problematikou duševně nemocných osob a jejich ochranného léčení. Zastoupena by tam měla být ministerstva spravedlnosti, zdravotnictví, kancelář ombudsmana a ministr pro lidská práva.

Pospíšil: Lidi typu sexuálních deviantů je nutné zkrátka izolovat

Bývalý ministr spravedlnosti a nezávislý poslanec Jiří Pospíšil, který nyní kandiduje do Evropského parlamentu za TOP, 09 uvedl, že sice případ nezná, ale dle uvedených informací se jedná o jednoznačné pochybení soudce, který by měl přestat soudit. Nebrání se ani možnému zpřísnění legislativy, kdy by mohla být deviantům zákonem léčba přikázána automaticky a propuštěný vězeň by nemusel na léčení v případě, že by prokázal, že je již zdráv, léčbu nepotřebuje a svým pohybem na svobodě neohrožuje své spoluobčany.

„Tu kauzu neznám, ale pokud opravdu došlo k tomu, že byl na svobodu propuštěný nebezpečný deviant, aniž by po výkonu trestu bylo nařízeno jeho další setrvání v detenčním zařízení, tak to považuji za hrubé pochybení soudce a snížení platu o pět či deset procent považuji za nedostatečné. A pokud je pravda, že on takto pochybil opakovaně, tak to je velmi závažné. Při opakovaném pochybení by měl kárný senát uvažovat o tom, že soudci sebere talár,“ řekl ParlamentnímListům.cz Pospíšil.

Úsvit chce hájit občany před nebezpečnými úchyly

Pospíšil míní, že hlavní je chyba soudce, ne zákona, ale zpřísnění samotného zákona, aby se předešlo takovému selhání jednotlivce, by se nebránil.

„Právní úprava s detenčními ústavy je skoro stejná jako v Německu. Soudce by podle zákona v takových případech léčbu měl uložit. Pokud ji neuložil, jasně pochybil. Určitě se můžeme podívat na to, zda by to šlo zpřísnit. Neříkám, že ne. Ale určitě lze zvážit, zda by se neměla taková léčba stanovit naprosto automaticky, jak říkáte. Dnes je také problém, že tato země nemá kvalitní detenční ústavy, protože v tomto směru můj nástupce nepokračoval. A pak máte spoustu deviantů, kteří si odpykají trest, ale nejsou trvale izolováni od společnosti. Ta detence není o trestu, ale o izolaci člověka, který má nevyléčitelnou duševní poruchu a pod vlivem této poruchy páchá trestné činy. Lidi typu sexuálních deviantů je nutné zkrátka izolovat. O tom jsem hluboce přesvědčen. Když se bude ministryně zabývat změnou legislativy a zpřísnění podmínek, tak já to jedině podpořím,“ vysvětlil právník Pospíšil.

Se zpřísněním zákona souhlasí i předseda Úsvitu Tomio Okamura. „Ochranu a prevenci před osobami postiženými deviacemi navrhujeme už dlouhodobě – bohužel bez kladné odezvy. A jako jediní také otevřeně dlouhodobě prosazujeme daleko vyšší osobní odpovědnost soudců, bohužel opět bez odezvy ostatních stran. Řešením je stanovit jasnou osobní, hmotnou a trestní odpovědnost soudců a jejich mandát omezit na dobu určitou, kdy by ho museli obhajovat. Nikoli jako nyní, kdy jsou do smrti neodvolatelní. Výsledkem jsou pak tato pochybení a směšné kárné tresty,“ řekl redakci Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Babiš, Sobotka, Bělobrádek, kníže ani Fiala na volně pohybující se devianty nereagovali

Případ asi nejvíce rozzlobil poslance ČSSD. Řadu politiků ale problém sexuálních deviantů na svobodě a zavražděných a zneužitých dětí patrně nezajímá. Premiér Bohuslav Sobotka ani ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier neodpověděli. Ani předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Na dotaz nereagoval ani nikdo z ANO. Redakce oslovila například předsedu ANO Andreje Babiše, místopředsedkyni sněmovny Jaroslavu Jermanovou, ministra obrany Martin Stropnického či ministryni Věru Jourovou.

Podobně na dotaz nereagoval ani nikdo z vedení ODS, i když redakce kontaktovala například předsedu strany Petra Fialu, prvního místopředsedu Jana Zahradila, místopředsedu Martina Novotného či poslankyni Janu Černochovou.

Za TOP 09 a Starosty nereagoval ani předseda strany Karel Schwarzenberg, ani první místopředseda Miroslav Kalousek či místopředseda sněmovny Petr Gazdík, místopředsedové poslaneckého klubu František Laudát či Jitka Chalánková.

Gajdůšková je rozhořčena z ohrožení dětí devianty

Předseda KSČM Vojtěch Filip se zpřísněním legislativy vůči deviantům nesouhlasí. „Legislativně nelze odstranit chyby jednotlivců a navíc každý případ je jiný a musí se individuálně zkoumat,“ vysvětlil.

„Jsem rozhořčena tím, že soudy nevnímají nebezpečnost lidí, kteří mohou bez dohledu a léčby ohrožovat děti. Pokud by se pachatel, kterému neuložili ochrannou léčbu, dopustil dalšího násilí na dětech, měl by být volán k odpovědnosti i soudce, který tak rozhodl,“ zlobí se první místopředsedkyně Senátu a místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková.

„Jestli je to tak, jak píšete, pak by takový soudce měl přijít o místo. Zákon se musí opravit,“ reagoval poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Zkorumpovaní soudci bez odpovědnosti

„Chyba není v zákoně, ale v konkrétním soudci. Neznám podrobnosti jeho provinění a jeho obhajobu. Ale na první pohled jsem přesvědčen, že trest je nepřiměřeně nízký,“ reagoval předseda ústavně-právního výboru sněmovny Jeroným Tejc.

Senátor Vladimír Dryml se se soudci vůbec nemaže. Systém je podle něho špatný celkově: „Jasně se ukazuje, že takzvaná soudcovská unie a samospráva je v současné době zcela špatná. Jasné chyby soudců jsou netrestány, soudci nenesou žádnou hmotnou odpovědnost za svá i zřejmá pochybení. Vše za ně zaplatí všichni občané ze svých daní. Jediné, co je zajímá, je zvyšování jejich platů s falešnou argumentací, že jedině tak budou nezávislí. Dlouhé soudní procesy, svévolný výklad zcela jasných zákonů, zmatky i narůstající korupce (zpráva BIS), spolu s podivnou prací státních zástupců vytváří velmi nelichotivý obraz o současném stavu celé české, zatím nepostižitelné a stále více chybující justice u našich občanů a v zahraničí. Pověstný český absurdistán a těžká a zdlouhavá vymahatelnost práva – někdy i trvající dlouhé roky – je výsledek i našich soudců, kteří jsou nedotknutelní, hrají si na bohy a jediní v Česku jsou neomylní. Přiznat chybu a zjednat okamžitě nápravu ve svých řadách? Na takový postup nemají odst odvahy a občané nemohou přece za takové platy od nich chtít tak mnoho,“ dodal Dryml.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Asi by pan soudce rozhodoval jinak, pokud by obětí deviantů byl někdo z jeho rodiny

„Rozhodně podpořím legislativní úpravu, která by to zpřísnila. Problém je i v nedostatečné kontrole vlastních rozhodnutí soudců. Co se týká vlastního postihu soudce, tak ten je spíše směšný z pohledu nebezpečnosti jeho pochybení. Proto by měla být možnost dovolání ke kárnému senátu,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Podle europoslance ODS Hynka Fajmona tento případ ukazuje, že celé současné pojetí výkonu spravedlnosti je neúčinné. „Za takováto pochybení by soudci měli být zbavováni funkce,“ dodal Fajmon.

„Pro soudce je to naprosto směšný trest. Asi by pan soudce rozhodoval jinak, pokud by obětí těchto deviantů byl někdo z jeho rodiny či blízkých. Určitě je třeba společnost před takovými devianty chránit a ústavní léčbu nařizovat automaticky,“ zlobí se místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Pan soudce je mdlého rozumu či z jakýchkoli důvodů fandí deviantům. Možná by mu bylo lépe mezi nimi a rozuměli by si. Nejlépe však za mřížemi,“ uvedl senátor Miroslav Krejča.

Výsměch rodičům, jejichž děti byly oběti takových zrůd

„Pan soudce jedná v souladu s fundamentalistickými lidskoprávnicemi v Radě Evropy, dbalých zejména práv delikventů. Problémy s pedofilními sadisty a vrahy je oblast střetu mne a naší delegace s hysterickými ochránci práv ilegálů, delikventů a problémových osob. Představitelkou takových ochránců je madam Pasquier. Potrestání pana soudce je výsměchem zdrceným rodičům, jejichž děti byly oběti takových zrůd, i rodičům, kteří budou žít ve strachu o své děti. Kromě podstatně tvrdšího trestu pro pana soudce by se nabízela i trestní spoluzodpovědnost v případě recidivy některého z propuštěných deviantů. Nejsa právník, nevím, zda je to vůbec možné,“ říká senátor za ČSSD a lékař Pavel Lebeda.

Senátor za ODS Zdeněk Schwarz nesouhlasí s beztrestností soudců za špatnou práci: „Soudce, jako každého člověka, by měla být možnost potrestat a soudit. Uvedený trest je směšný a je výsměchem občanům. Po pracovní stránce by měl být okamžitě propuštěn a mělo by být prošetřeno, zda nebyl spáchán trestný čin, například korupce, obecné ohrožení nebo jiný nedbalostní či úmyslný čin, za který by měl případně stát před soudem. Dohled nad devianty by měl být podroben analýze i odborné diskusi a přehodnocen, zda je dostatečný. Určitě by se měl zpřísnit, aby se nebezpečný deviant nemohl dostat na veřejnost. Hodnocení deviantů by ale nemělo být paušální a automatické, ale přísně individuální a závislé na několika odbornících.“

„Určitě by soudci měli podléhat větší kontrole a nést větší odpovědnost za špatnou práci. Řidič, který udělá nechtěně chybu, je také často souzen a odsouzen. Někdy verdikty soudců připomínají verdikty ´vyhlášených´ fotbalových sudích,“ myslí si senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Trest je směšný. Legislativní úprava je potřeba,“ reagoval poslanec Stanislav Huml.

Nic tak strašného se prý vlastně ani nestalo...

Soudce Patzenhauer argumentoval také tím, že objektivně nemohl vyřídit víc věcí, než stihl. Podle jeho obhájce se navíc nestalo nic tak strašného. „Ti pacienti buď splňovali podmínky propuštění, nebo o své vůli dál chodili na léčení,“ prohlásil advokát.

Ochranné léčení se dle ČTK ukládá podle povahy nemoci a léčebných možností jako ústavní nebo ambulantní. Soudy o ambulantní péči nebo umístění pachatele do zdravotnického ústavu většinou rozhodují na základě znaleckého posudku o duševním stavu obviněného.

Hlavními cíli ochranného léčení je léčení duševní poruchy, kterou pachatel trpí a na jejímž základě spáchal trestný čin. Dále pak izolace společensky nebezpečného pachatele trestného činu, prevence opakování trestného činu v důsledku duševní poruchy nebo resocializace a zařazení pacienta do běžného života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…