ŽIVĚ ze Sněmovny: Přestřelky a obstrukce. Obranná smlouva s USA je na stole

27.06.2023 23:12

JEDNÁNÍ SNĚMOVNY Až po téměř devíti hodinách od začátku jednání schválila dnes Sněmovna program schůze, jejímž prvním bodem je česko-americká smlouva o obranné spolupráci. Její projednání oddalovali obstrukčními vystoupeními k programu poslanci opozičního hnutí SPD, kteří neúspěšně požadovali hlavně přednostní projednání vlastních předloh. Úpravy programu navrhovali zástupci opozičního hnutí ANO, ale Sněmovna ani jejich požadavky nevyslyšela. Už odpoledne hlasy koalice rozhodla o tom, že bude moci jednat nejen do standardních 19:00, ale i přes noc na středu.

ŽIVĚ ze Sněmovny: Přestřelky a obstrukce. Obranná smlouva s USA je na stole
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Předseda ANO Andrej Babiš ve svém skoro hodinovém vystoupení zdůvodňoval zejména svůj návrh, aby se poslanci přednostně zabývali návrhem reformy migračních pravidel Evropské unie, jak se na něm dohodli ministři vnitra členských států. „Je to pozvání nelegálních migrantů do Evropy," prohlásil. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) by měl podle Babiše odvolat na nadcházející Evropské radě český souhlas. „Pan premiér musí být agresivní, musí bojovat za naše zájmy," uvedl někdejší premiér Babiš.

Samotnou smlouvu o obranné spolupráci označil předseda ANO za triviální. „Žádné základny, žádní vojáci tady nebudou," řekl v reakci na předchozí vystoupení lídra SPD Tomia Okamury, jenž obsadil řečniště asi na 3,5 hodiny. Okamura se ve svém projevu netajil tím, že je jeho úmyslem zabránit schválení česko-americké smlouvy, která je v dolní komoře před prvním čtením. Okamura tvrdí, že Fialova vláda chce prosadit smlouvu o americké vojenské přítomnosti v Česku, a hnutí SPD cizí základny a vojáky na českém území nechce.

Anketa

Jste pro schválení česko-americké obranné dohody DCA?

4%
95%
hlasovalo: 35821 lidí
Přednostní projednání navrhovaných změn v migračních pravidlech chtěl vedle Babiše také předseda poslanců SPD Radim Fiala. „Jestli bude SPD jednou ve vládě, tak jednou z prvních věcí, kterou tato vláda udělá, bude odstoupení od migračního paktu," uvedl. Fiala v téměř hodinovém vystoupení navrhoval prodebatovat i ceny energií, za jejich výší vidí zejména zelenou unijní politiku.

Obrannou smlouvu by měl ve Sněmovně po skončení úvodního kola projednávání, které by mohlo podle koaličních plánů pokračovat v případě potřeby i ve středu odpoledne a v noci na čtvrtek, posoudit branný a zahraniční výbor. Teprve následně dolní komora rozhodne, zda souhlas k ratifikaci smlouvy v podobě prezidentova podpisu dá. Senátní plénum rozhodne o souhlasu horní komory s ratifikací dohody na schůzi, která je plánována na 13. července. Senátní výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost už schválení smlouvy doporučil.

Z Poslanecké sněmovny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…