Za komunistů to byl americký brouk, za ekoteroristů změna klimatu, teď se vytáhlo Rusko... Václav Klaus varoval před novou studenou válkou a toto se strhlo

07.04.2018 20:06

ANKETA Ve čtvrteční MF Dnes vyšel velký rozhovor s bývalým prezidentem Václavem Klausem pod dramatickým titulkem Jsme na prahu nové studené války. ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, zda je tomu skutečně tak, či co si o tom myslí.

Za komunistů to byl americký brouk, za ekoteroristů změna klimatu, teď se vytáhlo Rusko... Václav Klaus varoval před novou studenou válkou a toto se strhlo
Foto: TOP 09
Popisek: Vítání amerického vojenského konvoje

Klaus k tomu ve zmiňovaném rozhovoru uvedl: „Když už je tento termín zaveden, jsem pro ho dále udržovat. A je jasné, že to vytváří evidentní atmosféru nepřátelství, a je naprosto jasné, že ta atmosféra je vytvářena z důvodu domácích motivů. Jedna země potřebuje odvést pozornost od nákladů a zdařilého či nezdařilého si vyjednávání podmínek brexitu, druhá země zase řeší svoje vnitroamerické spory. Jde mi zejména o to, proč se do toho tak intenzivně zaplétáme my.“ 
 
 
„Na prahu studené války už dle mého názoru jsme. Nepřátelské hackerské útoky, faktická hybridní válka – o tom mluvíme přece už řadu let. Někdy už přeroste v horký střet, například na Krymu. Asi se s Václavem Klausem lišíme v tom, kdo za to může. STAN prosazuje jasnou orientaci na EU a NATO, rozhodně ne orientaci na Východ,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík, předseda Starostů a nezávislých.
 
 
Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek byl velmi stručný. „Články a rozhovory Václava Klause nečtu,“ prozradil.
 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec
 
„Naše zpravodajské služby už několik let upozorňují na nepřátelskou činnost Ruska v ČR i na fakt, že velký počet ruských špionů u nás slouží jako základna pro podobnou činnost i mimo území naší vlasti. Pokud tedy věříme informacím od našich vlastních zpravodajských služeb, tak názor pana Klause může mít racionální základ,“ vysvětlil místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík
 
 
Za KDU-ČSL byl do Senátu zvolen Zdeněk Brož. „Titulek jsem stihl přečíst, článek nikoliv. Musím přiznat, že cítím růst napětí ve světě i v Evropě. Události posledních let rozhodně klidu nepřispívají. Mám na mysli Krym, Donbas, Sýrii a Koreu,“ sdělil místopředseda senátní výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. „Světové velmoci se emancipují a snaží se ukázat svoji sílu. K tradičním USA, Rusku a Číně se přidaly Turecko a Írán. Také dle rostoucích výdajů na zbrojení lze dovodit, jak tyto země uvažují. Co je ale pozitivní, na rozdíl od dob studené války, je ekonomické propojení světa, kdy investice velmocí jsou rozprostřeny po celém světě. Faktem ale je, že některé rysy odpovídající období studené války můžeme ve světě vidět,“ vypozoroval.  
 
 
„Pana Klause se mi komentovat nechce. Jinak, po letech, kdy opravdu mezi dnešními velmocemi – EU, USA, Čínou a do jisté míry Ruskem – panovala v mnoha oblastech spolupráce, či alespoň tam nebylo velké napětí, jsme dnes opravdu v méně klidných vodách. Termín studená válka se mi ale zdá příliš silný. V každém případě tato situace vyžaduje klid a rozvahu a kompetenci. A samozřejmě vědomí toho, kdo je náš spojenec a kdo ne,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).
 
 
„Je to působivý titulek, ale nevěřím mu. Evropa nemá na studené válce zájem. Svět dávno není bipolárně uspořádaný. Je nepochybně složitější a nevejde se do jednoduché zkratky. Musíme pečlivě rozlišovat, komu a čemu věřit,“ sdělil místopředseda ODS Martin Kupka. „Jasným lakmusovým papírkem je třeba svoboda slova a médií v té které zemi. Reálný prostor pro férový politický souboj vládních a opozičních sil. Nebo třeba to, jestli se místní prezident srdnatě nedistancuje od separatistických sil v bojích na hranici sousední země a pár týdnů poté se k nim sám přihlásí jako ke svým vojákům. To je přece nepřehlédnutelná dávka důvěryhodnosti,“ domnívá se.
 
 
„Na Klause se mi moc reagovat nechce. O studené válce mluví hlavně ti, kteří si ji přejí,“ konstatoval člen republikového vedení Pirátů Martin Šmída.
 
 
„Nemyslím si, že by se něco jako studená válka mohlo opakovat a závody ve zbrojení dnes už čeká málokdo. V dnešní době se válka v civilizované společnosti vede jinak, než jsme z historie zvyklí. S jednadvacátým stoletím jsme se posunuli do doby informační a tomu odpovídá i způsob vedení boje. Vede se pomocí sofistikovaných informačních kampaní,“ vysvětlil Lukáš Kolářík, poslanec Pirátů, místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost. „Dnes nechcete lidi zabíjet, jsou totiž zdrojem finančních prostředků. Pro vás je daleko lepší ty lidi přemluvit a dostat na svoji stranu. I za cenu toho, že jim nebudete říkat pravdu. Takovou válku už v tuto chvíli zažíváme a s metodami takzvaných fake news se běžně setkáváme, a to jak na Východě, tak na Západě,“ upozornil. 
 

Za komunistů to byl americký brouk, teď se jako nepřítel vytáhlo Rusko   

„Nevím, jestli studená válka, ale boj velmocí o nové mocenské dělení světa probíhá již několik let,“ sdělil bývalý sociálnědemokratický ministr, místopředseda vlády i Senátu Zdeněk Škromach
 
 
„Jak Američané, jak Rusové, jak eurosocialisté, jak národní socialisté, všichni jako jeden muž chtějí mít nepřítele. Ideální nepřítel je takový, se kterým se dá válčit věčně, moc lidí neumírá, ale dá se v tom utopit dost peněz. Za komunistů americký brouk a počasí. Za ekoteroristů změna klimatu. Ta ale už tolik nestraší, tak se vytáhlo Rusko a naopak,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Tomáš Pajonk, předseda Svobodných. „Žádnou skutečnou válku tedy nechce ani Trump, ani Putin, ani Donald Tusk. Všichni chtějí ale dát lidem nepřítele a pocit ohrožení, aby se mohli ovládat. Jsou hrozby, které neradno podceňovat – ty ale státy dlouhodobě opomíjí, takže jim tohle harašení zbraněmi vůbec nevěřím,“ prozradil.
 
 
„Nejsme na prahu, ale – bohužel – už za prahem. A pokud to takhle půjde dál, je jen otázkou, kdy a kde se studená válka změní v horkou,“ obává se Petr Štěpánek, zakládající člen ODS a Alternativy pro Českou republiku. 
 
 
„Jakási nová studená válka začala obsazením Krymu. Tehdy v roce 2014 jsem o tom psal v článku Jednotní v bezradnosti. Západní strana čehosi podobného nové železné oponě dodnes neví, jak na to reagovat. Přitom zejména politikou vůči bývalé Jugoslávii svět přivedla právě do této situace, promeškala příležitost vytvořit smysluplný model světové rovnováhy. To, co nyní zažíváme, je jenom logickým vyústěním studené války, která již čtyři roky trvá,“ konstatoval europoslanec Jiří Payne. „Stabilita evropského kontinentu byla od Vídeňského kongresu založena právě na rovnováze. Rovnováha, mnohem primitivnější, pouze bilaterální, byla rovněž podstatou studené války. Jenže v období devadesátých let, kdy bylo možné vytvořit nějaký nový systém, se věnovaly evropské státy prohlubování evropské integrace a vlastně tím daly najevo, že východní Evropu nikdy nebraly vážně. Veškerou energii spotřebovaly na Maastrichtskou smlouvu, místo aby se věnovaly podstatnějším záležitostem,“ upozornil místopředseda Svobodných (Strany svobodných občanů). „A přitom Evropská unie je právě největším problémem v nalezení nové rovnováhy. Má-li střední Evropa nyní dojem, že železná opona ve vědomí západních politiků nadále existuje, jak by nemělo mít stejný pocit i Rusko? Studená válka je vlastně náhradní podobou rovnováhy – mrazivé rovnováhy – která bude trvat tak dlouho, dokud se nenajdou odvážní politikové, kteří přijdou s novou koncepcí, která obnoví přirozenější rovnováhu. Máme-li novou studenou válku, možná by ji jednou mohl ukončit nějaký nový Vídeňský kongres?“ otázal se na závěr.  
 
 
„Já sám jsem se téměř shodně vyjádřil už několikrát, a to i na kamery ČT i jiných stanic. Repríza studené války podle všeho už začala. U nás z ní může profitovat jen pár nicotných kariér. Zato naší zemi z ní poplynou jen samé škody a rizika. Tím víc chci ocenit, že věci neváhá nazvat pravým jménem i exprezident Václav Klaus. A podobně jako on se k rusofobním křečím a fantasmagoriím v cizím zájmu jasně vymezila i stávající hlava státu. Osobně vykonám vše pro to, aby tato koalice zdravého rozumu dál rostla a nacházela společnou řeč,“ sdělil místopředseda  KSČM Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Václav Klaus velice rád využívá silné a burcující výrazy, které bohužel někdy nemají plné opodstatnění. Co se ale týče jeho prognózy o počátku studené války, tak musím bohužel uznat, že se nejen nemýlí, ale také ani nikterak nepřehání. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že studená válka již dávno pokračuje, a s trvale narůstající vehemencí. Ostatně ona vlastně ani nezmizela, jen v rámci jakési ‚polistopadové euforie‘ se stala dočasně latentní. A není se co divit, agresivní pakt NATO se stále přibližuje k ruským hranicím, jedna provokace následuje druhou, probíhají také oboustranné mediální a internetové verze studené války,“ popsal místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Jiří Valenta (KSČM). „Rozumně uvažujícímu člověku to může připadat jako příprava na konflikt skutečný, v konečných důsledcích nejspíše i jaderný. Domnívám se, že by bylo namístě zvolnit, a to z obou určujících velmocenských stran. To by mělo sekundárně dopad i na jejich tzv. spojence či vydobytá geopolitická dominia. Naše malá země je nyní v plném područí Spojených států, a tak bychom se měli alespoň snažit, a to i svým slabým hlasem, přimět ‚exportéry specifického druhu demokracie‘ z USA alespoň k částečnému rozumu a věřím, že i Rusko by na smírné kroky určitě slyšelo,“ domnívá se. 

„Shodou okolností jsem v těchto dnech začal pracovat na knize nazvané ‚Studená válka 2.0‘. Chtěl bych ji vydat letos na podzim. Je to bohužel smutně aktuální téma. USA nemůžou jít do konfrontace s Čínou, protože ekonomicky jsou USA již nepřímo čínskou kolonií. Pokusí se alespoň trošku přibrzdit další čínskou rozpínavost. Jiné ambice USA již mít nemohou. USA se mohou vymezit již jenom vůči Rusku jako přirozenému protivníkovi – konkurentovi. Proto je agenda USA (a v souvislosti s tím i EU jako jejich vazal) povinně protiruská. Čína je tím postupem západních států velmi potěšena, protože se snaží oslabovat potenciál Ruské federace. Protože Čína je také konkurentem Ruska. Zároveň konfrontací s Ruskou federací dochází i k oslabování USA a EU,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz).

„Konfrontačním cílem USA je destabilizovat vztahy států sousedících s Ruskem. Rusko může o svůj vliv přijít výhledově též ve státech, kde vzrůstá vliv Turecka. Turecko je v blízké budoucnosti pro Rusko nebezpečným nepřítelem. Dnes je mezi Ruskou federací a Tureckem jakési ne-spojenectví na zcela pragmatické bázi. S rozkladem Varšavské smlouvy a SSSR pro USA je NATO prostředkem pro rozšiřování amerického vlivu ve východní Evropě a na Balkánu. Vyvrcholením byla dlouhodobá i finanční podpora revizionistických sil na Ukrajině, která vedla v roce 2014 k puči a převzetí moci aktéry tzv. Majdanu. Vzpomeňte, že americká senátorka přiznala, že převrat na Ukrajině je stál pět miliard dolarů. Od tohoto okamžiku nejpozději lze hovořit o Studené válce 2.0., protože protiruské aktivity USA byly již zcela zjevné," domnívá se Doubrava.

„NATO má pro USA cenu jenom pokud bude akceschopné ve východním protiruském směru. NATO jako poslušný sluha musí za samotné USA vytvářet tlak vůči Rusku a poškozovat Rusko i obchodně embargem a sabotáží ruských investic. Mentálně jsou představitelé států EU podprůměrnými politiky, v podstatě jenom mluvčími nadnárodních korporací ovlivňující evropský prostor pomocí EU. Evropská část NATO je kromě vymezování se proti Rusku v podstatě nepoužitelná. Jižní část NATO prakticky neexistuje. Turecko je dnes součástí NATO spíše jako predátor, kterého nelze bez problémů odstřihnout od dosavadního systému NATO. Další jižní státy NATO jako Albánie či Černá Hora jsou v podstatě v područí Turecka či obecněji řečeno islámské skupiny antiNATO v rámci NATO,“ uvádí Doubrava.

„Státy NATO nebyly schopny a ochotny tvrdě zastavit nelegální invazi migrantů do EU, ani nejsou schopny nelegální migranty vyhostit. To je v podstatě veřejný signál kapitulace před islámským vlivem a Tureckem. USA tato situace nevadí. I kdyby islámský živel pod vedením Turecka okupoval státy EU, pro USA je důležité, aby byl zachován tlak evropské části NATO na Rusko. K tomu začíná přistupovat i snaha o alespoň částečné omezení investic Číny do zemí EU. Ale to se zatím emisarům USA v EU až na výjimky nedaří. Shrnu-li to, pak musím Václavu Klausovi dát plně za pravdu. Opět prokázal svůj pragmatický pohled, a co důležitějšího, nebojí se to veřejně říci! Zkrátka, vítejte ve Studené válce 2.0,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…