Za zavřenými dveřmi klubu ČSSD: Zaorálek to za řeči o Rusku pěkně schytal

05.03.2014 17:53

Během úterního jednání poslaneckého klubu ČSSD bylo poměrně živo. Není tajemstvím, že tam řada sociálnědemokratických zákonodárců dala ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi najevo razantní nesouhlas s jeho ostrým vystupováním k ukrajinské krizi. Redakce ParlamentníchListů.cz zjistila další podrobnosti.

Za zavřenými dveřmi klubu ČSSD: Zaorálek to za řeči o Rusku pěkně schytal
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

„Způsob, jakým Ruská federace eskaluje situaci na Ukrajině, mi bohužel připomíná rok 1968 a narušení suverenity Československa. Postup Ruské federace jednoznačně odmítám a odsuzuji. Neshody v Evropě již neřešíme a nemůžeme řešit silou. Všichni včetně Ruska musí respektovat mezinárodní právo a závazky z něho plynoucí. Je nepřijatelné, aby Ruská federace nebrala vážně ani svá vlastní slova, ani své závazky. Takové chování by nemohlo zůstat bez odezvy,“ komentoval ostrým jazykem ministr Zaorálek situaci kolem Krymu, kdy ruský senát posvětil prezidentu Putinovi případnou vojenskou intervenci.

Anketa

Schvalujete ruskou okupaci Krymu?

81%
16%
hlasovalo: 31817 lidí

Ministr Zaorálek byl prý velmi aktivní a „nediplomatický“

Ještě před tím Lubomír Zaorálek opakovaně vyjádřil podporu nové ukrajinské vládě, čímž se jednoznačně postavil na stranu sil, které po měsících demonstrací dosáhly revoluční cestou změny režimu. Český ministr zahraničních věcí rovněž hlasitě lobboval za uvalení sankcí na Rusko a zastavení procesu o možném bezvízovém styku s EU.

Ministr Zaorálek se za to sice dočkal pochvaly od svého předchůdce v úřadu Karla Schwazenberga z TOP 09, straničtí kolegové s ním ale mnohdy zásadně nesouhlasí. Veřejně o tom například už v úterý mluvil pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

„Ministr zahraničí Zaorálek sklidil na poslaneckém klubu kritiku. Možná je to jeho chování dáno i tím, že je ve své funkci příliš krátce, byl bych tolerantní k tomu, že někdo dělá v prvních dnech v jakékoli funkci nějaké chyby. Lubomír Zaorálek byl příliš akční, mohl být umírněnější,“ vyjádřil se v úterý Huml, který za ministrovým chováním spatřoval spíše nezkušenost.

Takhle se diplomacie nedělá, přijdeme o zakázky

Jak se ale ukázalo, úterní jednání oranžového poslaneckého klubu bylo podle informací ParlamentníchListů.cz ještě živější a ministru zahraničních věcí během jednání příjemně nebylo.

„Touhle politikou Česká republika přichází o zakázky a peníze. Nikdo netvrdí, že to, jak se zachovalo Rusko, je výborné a skvělé, ale je nutné nalézat určitou rovnováhu. O tom je přece diplomacie, ne o plamenných projevech, které škodí naší zemi a tím i lidem,“ podělil se s redakcí ParlamentníchListů.cz jeden z poslanců ČSSD. Nepřál si ale být jmenován.

Podle informací, které o průběhu jednání klubu redakce zjistila, se nedá přímo říci, že by proti Zaorálkovi vystoupila většina klubu. Prý se spíše jednalo o tu část, která se zajímá o zahraniční politiku.

Kdo řídí ministerstvo, Člověk v tísni?

Lubomír Zaorálek si prý dokonce vyslechl posměšné poznámky, že to v poslední době vypadá, jako by ministerstvo zahraničních věcí řídila organizace Člověk v tísni.

Jak už bylo zmíněno, Lubomíra Zaorálka za jeho vystupování a kroky vůči Ukrajině možná trochu paradoxně velmi vřele pochválil předák jedné z opozičních stran, šéf TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Velice si jeho postoje vážím. Myslím, že jako ministr zahraničí řekl ty správné věci,“ řekl současný předseda zahraničního výboru sněmovny v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Od svých poslanců se naopak dostalo uznání premiéru Bohuslavu Sobotkovi, který byl chválen za nekonfliktní přístup. „Slávek Sobotka byl oceňován, že nemínil stát v první linii těch, kteří horečně vykřikovali, jak je nutné okamžitě uvalit co nejtvrdší sankce na Rusko. Byl vyzdvižen Sobotkův postoj, že Ruská federace je naším důležitým partnerem. Protože jinak by to fungovalo tak, že by všichni okolo nás s Rusy čile obchodovali a my bychom zase byli ti ‚strážci morálky‘, kteří nemají nic,“ řekl dále zdroj z poslaneckého klubu ParlamentnímListům.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…