Žaloba je správná. Prezident si nemůže z ústavy dělat podložku pro nohy. Co nám řekli kníže, Bělobrádek, Michálek a další...

25.07.2019 19:43

ANKETA Poslancům v září přistane Senátem schválená ústavní žaloba na prezidenta. Jak se k tomu postaví? ParlamentníListy.cz oslovily zákonodárce napříč politickým spektrem. Podle premiéra nemá žaloba šanci projít a senátoři se pouze chtěli zviditelnit. Naopak z opozičních lavic zaznělo, že prezident si nemůže z ústavy dělat podložku pro nohy u stolu.

Žaloba je správná. Prezident si nemůže z ústavy dělat podložku pro nohy. Co nám řekli kníže, Bělobrádek, Michálek a další...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Senát ve středu večer, jak známo, podpořil víc než třípětinovou většinou přítomných podání ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana podle návrhu Václava Lásky a jeho senátorského klubu.

Zelená, kterou žalobě proti Zemanovi vystavil Senát, však ještě nestačí k tomu, aby se případem zabývali ústavní soudci. Musela by to posvětit i Sněmovna, a to minimálně 120 hlasy. 

Přestože se všeobecně očekává, že v dolní komoře po skončení parlamentních prázdnin návrh narazí, zeptali jsme se poslanců, jak se k senátní žalobě postaví. 

Anketa

Chcete, aby byl prezident Zeman sesazen z funkce?

9%
91%
hlasovalo: 35105 lidí

Premiér Andrej Babiš ve své odpovědi redakci potvrdil, že žaloba nemá v Poslanecké sněmovně šanci na úspěch. „Je to jen snaha Senátu se zviditelnit. Já nemám rád tyhle konflikty a chci řešit věci konsenzuálně, dohodou. Snažím se tady vyřešit problém, který jsem nezpůsobil. Vím, že to otravuje lidi, že se tady dohadujeme o post ministra kultury, ale myslím si, že žaloba a konflikt s prezidentem by žádné řešení nepřinesly. Senátoři vědí, že jejich žaloba nemá šanci projít Sněmovnou, přesto to udělali, takže jak už jsem řekl, to vnímám jen jako jejich snahu se zviditelnit,“ řekl Babiš ParlamentnímListům.cz.

Naopak svůj souhlas s ústavní žalobou na prezidenta Zemana vyjádřil čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg. „Aspoň se vyjasní ústavní situace a pravomoci prezidenta,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz.

„Ústavní kroky pana prezidenta Zemana jsou často na hraně či za hranou ústavy. Proto je nutné to brát vážně. O našem stanovisku bude rozhodovat poslanecký klub po důkladném seznámení s usnesením Senátu. Obecně se domnívám, že je třeba řešit reálné věci pro občany a tomu by měli pomáhat všichni ústavní činitelé, nikoli ústavní procedury torpédovat a vyvolávat politické krize,“ sdělil redakci šéf poslanců Pirátské strany Jakub Michálek.

Plnou podporu má Miloš Zeman u hnutí SPD Tomia Okamury. „Respektujeme ústavní pravomoci prezidenta republiky při jmenování a odvolávání ministrů a odmítáme, aby prezidentu republiky byla v souvislosti s bojem o koryta v ČSSD kladena ultimáta. Nepodpoříme ústavní žalobu Senátu na prezidenta republiky. Prezident má naši plnou podporu,“ sdělil místopředseda Sněmovny Okamura.

S podáním ústavní žaloby plně souhlasí exšéf KDU-ČSL a poslanec Pavel Bělobrádek. „Samozřemě že ano. Prezident si z ústavy nemůže dělat podložku pod nohy u stolu,“ řekl.

„Ústavní žalobu považuji za špatný krok Senátu, který jen vede občany k většímu odporu k této parlamentní komoře. Síla mandátu všech senátorů, kteří žalobu podpořili, nedosahuje ani jedné desetiny síly mandátu prezidenta,“ má jasno první místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip.

Negativně se k věci staví i poslanec sociální demokracie a hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek. „Je to krok části poražených v prezidentské volbě a text žaloby neznám. Schválil-li to Senát potřebnou většinou, je na Poslanecké sněmovně, jak se k tomu postaví. Pochybuji, že se tam potřebný počet hlasů najde. Tvůrci žaloby v Senátu díky mým osobním zkušenostem s nimi nepožívají mé osobní důvěry,“ uvedl Běhounek.

Ani představitel liberálního křídla v KSČM a poslanec Jiří Dolejš se k žalobě nestaví kladně, byť uznává nárok senátorů takový krok podniknout.

„Je to legitimní rozhodnutí horní komory. Ale i když s mnohým, co dělá prezident, je problém souhlasit, ústavní žalobou se to nevyřeší. Rozlišujme politické různice a ústavnost. Odhaduji, že v dolní komoře návrh žaloby nenajde většinovou podporu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Dolejš.

„Nejprve bych se chtěl důkladně seznámit se zněním ústavní žaloby a se všemi podklady, uvedl  pro ParlamentníListy.cz poslanec ANO Patrik Nacher. Zaujalo jej například, že ve výčtu prezidentových hříchů jsou i věci, které se týkají předchozího volebního období. Stejně tak by Nachera zajímalo, proč senátoři o této věci jednali neveřejně. „Nemohu se ale zbavit dojmu, jakkoliv s řadou kroků, názorů a rozhodnutí prezidenta nesouhlasím, že se tu od samého počátku, tedy od roku 2013 vede permanentní prezidentská antikampaň těch, kteří nebyli a nejsou spokojeni s výsledky prezidentských voleb,“ říká poslanec ANO.

„Teď nevím, jestli ústavní žaloba je ještě výsledkem setrvačnosti z loňských voleb vzhledem k tomu, že nejaktivnější senátoři jsou ti, kteří v přímé volbě prohráli, a nebo už jde o přípravu na volby další,“ dodává Patrik Nacher.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…