Žaloba na Bakalu: Slova Miloše Zemana, která slyšeli všichni, mají pondělní dohru

07.04.2014 14:53

Prezident Miloš Zeman se v Hovorech z Lán rozhovořil o Dole Paskov a aktivitách Zdeňka Bakaly. Prý poprosil někdejší ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, aby připravila podklady pro případnou žalobu na Bakalu, či jeho firmu. „Nechápu, proč to usnulo, nechápu, proč se v tom nepokračuje,“ sdělil v pořadu Zeman. Benešová se však hájí. „Nevím, co má pan prezident na mysli,“ řekla. V této věci prý udělala, co mohla.

Žaloba na Bakalu: Slova Miloše Zemana, která slyšeli všichni, mají pondělní dohru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marie Benešová

Anketa

Co soudíte o skandálu kolem privatizace OKD ve vztahu k premiéru Sobotkovi?

hlasovalo: 8046 lidí

Kolem společnosti OKD a Dolu Paskov je v poslední době nebývale rušno. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) chtěl totiž ve vládě prosadit více než miliardovou investici do Dolu Paskov, a to proto, aby důl zaměstnal zdejší horníky až do roku 2016. Polovina peněz, přesněji 495 milionů, by putovala na technickou likvidaci pro společnost, jejímž jedním z hlavních majitelů je Zdeněk Bakala.

To ale odmítá jak vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), tak i předseda další koaliční strany Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Babiš míní, že by Bakala měl na tuto technickou likvidaci přispět sám.

Jenže teď se na konto Bakaly rozhovořil i prezident Miloš Zeman, a to přímo v nedělních Hovorech z Lán.

„Dát panu Bakalovi další miliardu korun je v podstatě projev bezradnosti státu,“ řekl v Českém rozhlase prezident. Tím však neříká, že by chtěl peníze upřít zaměstnancům OKD.

Vše k záležitosti OKD.

„Stát až dosud platí čerpání důlní vody, a to nejenom v Dole Paskov, ale v dalších třech dolech OKD. Je otázkou, zda by stát neměl použít jako nátlaku tuto položku, která není ekonomicky nevýznamná, aby přinutil pana Bakalu vrátit část peněz, které z OKD vysál, do záchrany Dolu Paskov,“ řekl Zeman, podle něhož je rozhodně nyní na tahu majitel firmy Bakala.

Zeman: Ani korunu Bakalovi

„Panu Bakalovi bych nerad dával byť jen korunu, naopak bych od něj více než korunu vymáhal,“ pronesl prezident a připomněl, že minoritní podíl v OKD stát prodal za čtyři miliardy Karbon Investu a ten pak balík dále přeprodal – ale už za devět miliard - Zdeňkovi Bakalovi.

„Kdyby platil zákon o prokázání původu a příjmu majetku, tak se jednoduše podíváme na účty Karbon Investu, kam ´přiteklo´ oněch devět miliard. A tady vás pak bude zajímat i to, kam z těchto devíti miliard šly případné provize aktérům smlouvy,“ řekl k tomu Zeman s tím, že nikdo není tak naivní, aby si myslel, že peníze šly přímo na osobní účty aktérů, ale v tomto případě šly zřejmě do nějakých offshorových společností.

„No a kdyby existovala finanční policie, kterou, žel, zrušil Ivan Langer, měla by tato policie možnost se na tyto účty podívat, a zjistila by tak, co kdo komu zaplatil. Pak místo diskusí o tom, čí materiál šel na Evropskou komisi, bychom zde měli diskusi o tom, kdo dostal jaké peníze. A to už je daleko hrozivější,“ zdůraznil Zeman.

Benešová měla připravit podklady pro případnou žalobu

To ale není vše, co hlava státu v pořadu Hovory z Lán, jenž vysílá právě Český rozhlas, řekla. Zeman totiž prozradil i to, že se měly kauzou OKD již dávno zabývat orgány činné v trestním řízení.

„Já jsem tehdy poprosil tehdejší ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, aby připravila podklady pro případnou žalobu na pana Bakalu, respektive jeho firmu, ať už jde o nedodržení smlouvy z roku 2004, nebo o některé další aspekty. Nechápu, proč to usnulo, nechápu, proč se v tom nepokračuje,“ sdělil s otázkou Zeman.

Připomeňme, že privatizační smlouvy kolem OKD obsahují zákaz kupujícího uplatňovat nárok na vynaložení prostředků ze státního rozpočtu v případě útlumu těžby pod sankcí.

Má jen na stromky

„Pokud pan Bakala onu smlouvu poruší - a přitom má ve svém fondu na rekultivaci 25 milionů korun, což stačí jen na vysázení stromků kolem Dolu Paskov, ale rozhodně to nestačí na jeho rekultivaci. Navíc se kolem toho vedou docela zajímavé diskuze, zda rekultivace se týká jenom povrchu - to znamená těch stromků - anebo zda se týká celého objemu Dolu Paskov, včetně toho, co je v podzemí,“ dodal k tomu Zeman.

Nad zmínkou o sobě ale bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD) kroutí hlavou.

„Pan prezident si asi plete žalobu civilní a trestní oznámení,“ řekla ParlamentnímListům.cz Benešová.

„Nevím, co tady pan prezident měl na mysli, já jsem ony Hovory z Lán totiž neslyšela. My se ale s panem prezidentem vídáme na schůzkách poradců, tak se mne mohl kdykoliv na to zeptat,“ reagovala dále Benešová podrážděně.

Benešová: Řešili jsme to na podzim

„Pravda ale je, že OKD se řešily na Pražském hradě na podzim, když tam začaly ony první maléry, kdy se zjistilo, že by horníci mohli být bez práce. Pan prezident tam tehdy k tomu měl pozvané všechny regionální velkopodnikatele, takže se tomu věnovala pozornost. Co tam bylo sporného, tak já jsem v této věci oslovila pana nejvyššího státního zástupce. Napsala jsem mu výstupy ohledně výše zmíněných jednání, no a oni to zařadili zřejmě do toho celkového vyšetřování, jak jsem pochopila,“ uvedla Benešová.

Pokud si prý pamatuje, tak první trestní oznámení se zkoumalo dlouho, doplňovaly se v něm některé věci, takže to prý bylo v „běhu“.

„Bylo to dokonce asi na třech místech, takže by to mělo mít státní zastupitelství,“ vysvětlila.

S body vyplývajícími z výše zmiňované porady na Pražském hradě ale údajně Benešová neinformovala pouze nejvyššího státního zástupce, ale i tehdejšího premiéra, jemuž také prý zaslala dopis.

Udělala prý vše...

„Takže z mé strany jsem akcentovala to, co bylo důležité, a jestli to je trestná činnost, nebo není, to musí vyhodnotit už státní zástupci, kteří to dostali na stůl a potvrdili příjem tady těch informací. Víc vám k tomu říci nemůžu,“ doplnila.

Co se týče údajné pochybnosti o správných krocích premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který v roce 2004 ve Špidlově vládě jako ministr financí rozhodoval o prodeji OKD soukromému vlastníkovi, tak k tomu prý Benešová žádné informace nemá. Právě do Sobotky ale nyní kvůli tomuto prodeji kope ministr financí Andrej Babiš (ANO), jenž se dokonce nechal slyšet, že je to právě Sobotka, kdo za „velmi levný prodej akcií OKD“ nese zodpovědnost.

„To se také zkoumá a je to všechno v tom balíku různých otazníků, což měli rozluštit policejní vyšetřovatelé a příslušní dozoroví státní zástupci, kterým nemohu zasahovat jako ministryně do práce. Takže echa ode mne dostali, ovšem jak s tím naložili, to je druhá věc, takže se budete muset obrátit na Pavla Zemana, jak jsou s tím daleko a jestli se v tom něco koná,“ poznamenala Benešová.

Musí to prozkoumat odborníci

Že by ale minoritní balík OKD byl v roce 2004 prodán pod cenou, tak k tomu se prý rozhodně vyjadřovat nechce.

„Já nebudu vůbec o tomto spekulovat, nebyla jsem totiž u toho, tak jak to mám posoudit? Jestli to bylo pod cenou, nebo nebylo pod cenou, to musí posoudit odborníci a musí mít k tomu dostupné archivní materiály a dokumenty. Já o tom spekulovat nebudu, když o tom vím minimálně. To jsou ale informace, které běží z jedné strany, přičemž druhá strana se hájí. Takže proto to musí posoudit odborníci,“ uzavřela celou věc Benešová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…