Zcela výjimečná situace ve Sněmovně. Lidovec Výborný lhal o hlasování. Usvědčil ho kamerový záznam. Máme důkaz

14.07.2021 19:48 | Bleskově

EXKLUZIVNĚ Při jednom z mnoha hlasování při schvalování novely zákona o podporovaných zdrojích energie došlo i na pozměňovací návrh Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který navyšoval vnitřní výnosové procento pro fotovoltaiky vybudované v letech 2008 a 2009 na 8,4 procenta. Tentokrát však není podstatné, o čem se hlasovalo, ale samotný průběh. ParlamentníListy.cz o něm byly detailně spraveny.

Zcela výjimečná situace ve Sněmovně. Lidovec Výborný lhal o hlasování. Usvědčil ho kamerový záznam. Máme důkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Anketa

Lídr které volební strany si zatím v kampani počíná nejzručněji?

27%
1%
1%
48%
1%
11%
hlasovalo: 13722 lidí
Pozměňovací návrh zprvu prošel poměrně výrazným rozdílem, pro se mimochodem vyslovili i čtyři zástupci ODS, devět lidovců a pět poslanců TOP 09. Po rychlé konzultaci v rámci koalice SPOLU ale lidovecký Marek Výborný přispěchal k řečnickému pultu a zpochybnil hlasování.

Řekl, že se při hlasování zdržel, ale na sjetině má, že byl pro.

Nepsaným pravidlem Sněmovny totiž je, že pokud poslanec zpochybní hlasování na základě špatného záznamu na sjetině, jednoduše řečeno, že hlasoval jinak, než je na záznamu, hlasuje se o námitce.

Ona námitka je obvykle uznána a celé hlasování se opakuje.

To se stalo i v tomto případě.

Na zpochybnění hlasování ale poslanec nemá nárok případě, že se člen dolní komory splete, případně si hlasování rozmyslí. Toho si byl poslanec Výborný vědom, a proto Sněmovně vědomě lhal.

Po opakovaném hlasování, kdy z celé koalice SPOLU hlasoval pro návrh už jen jediný poslanec a návrh Mariana Jurečky neprošel, vystoupil poslanec hnutí ANO Jan Richter a vyžádal si kamerový záznam, protože byl přesvědčený, že Marek Výborný jednoduše lhal.

Z kamerového záznamu je zřetelné, že lidovec aktivně zvedl ruku a hlasoval PRO. Záznam naše redakce viděla.

Pokud se poslanec chce hlasování zdržet, ruku navíc nikdy nezvedá. Není tedy pravda, že záznam na sjetině neodpovídal jeho skutečnému hlasování, a v takovém případě neměl být na zpochybnění hlasování nárok.

Podvod zástupce KDU-ČSL a paradoxně i člena mandátového a imunitního výboru teď bude prošetřovat právě zmíněný výbor, na který se poslanec Richter obrátil. Předsedou tohoto výboru je Stanislav Grospič (KSČM), místopředsedy Petr Gazdík (STAN), Taťána Malá (ANO) a Radek Rozvoral (SPD).

Už v minulosti se podobná situace stala, což však na její výjimečnosti neubírá.

Miroslav Kalousek tehdy napadl zpochybnění hlasování právě Janem Richterem a nechal si vyžádat kamerový záznam v domnění, že se hlasování nezúčastnil. To ale kamerový záznam vyvrátil.

Prokazatelně zvednutá ruka poslance Výborného u popsaného hlasování (zdroj: PSP)

Autentický stenoprotokol:

Poslanec Pavel Pustějovský: Dalším pozměňovacím návrhem je pozměňovací návrh - C1.2 je nehlasovatelný. Pozměňovací návrh C1.2 je nehlasovatelný, protože byl přijat D4. Stejně tak pozměňovací návrh J2 je nehlasovatelný. Pozměňovací návrh C1.1. Ano, teď budeme hlasovat pozměňovací návrh C1.1 a je to můj návrh, který zavádí interval vnitřního výnosového procenta od 8,4 do 10,6 %. Je to v podstatě interval, který zahrnuje všechny ostatní pozměňovací návrhy, s výjimkou K2. Hospodářský výbor doporučuje.
Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Souhlas.) Zahájil jsem hlasování číslo 187. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám. V hlasování číslo 187 přítomno 177, pro 94, proti 19. Návrh byl přijat. 
Poslanec Pavel Pustějovský: Tím pádem není hlasovatelný pozměňovací - 
Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pardon. Kontrola hlasování – avizuje předseda klubu ODS. (Po chvíli.) Pan poslanec Výborný se hlásí. Prosím, pane poslanče. 
 
Poslanec Marek Výborný: Pane místopředsedo, omlouvám se. Stalo se mi to poprvé v tomto volebním období. U tohoto posledního hlasování mám na sjetině pro, hlasoval jsem zdržel jsem se. Zpochybňuji hlasování. 
 
Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pan poslanec Výborný konstatuje nesoulad mezi vůlí, kterou projevil při hlasování, a elektronickým zápisem. O připuštění tohoto zpochybnění budeme hlasovat v hlasování číslo 188, které jsem zahájil, a ptám se, kdo souhlasí s tím, že bude opakováno hlasování. Kdo je proti? Děkuji vám. V hlasování číslo 188 přítomno 177, pro 155, proti 2. Návrh byl přijat. Námitka tedy byla přijata. 
Budeme opakovat hlasování. Požádám zpravodaje a pana ministra znovu o vyjádření.
Poslanec Pavel Pustějovský: Takže budeme hlasovat opětovně o pozměňovacím návrhu H2.2 pana poslance Jurečky, který navrhuje dva intervaly pro vnitřní výnosové procento od 8,4 do 9,5 pro nepalivové zdroje a 9,5 až 10,6 pro tzv. palivové zdroje. Hospodářský výbor bez stanoviska. 
 
Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Souhlasné.) Zahájil jsem hlasování číslo 189. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám. V hlasování číslo 189 přítomno 177, pro 73, proti 18. Návrh byl zamítnut.
----
 

Anketa

Vadí vám, že od 1. září by si neočkovaní měli pravidelné testy na covid-19 platit sami?

54%
42%
hlasovalo: 10155 lidí
Poslanec Jan Richter: Dobrý den po poledni, dámy a pánové. Já bych se rád vrátil k hlasování, které zpochybnil kolega Výborný. Rád bych z tohoto místa chtěl upozornit na to, když já jsem tady tenkrát zpochybnil hlasování, tak jsem byl tou stranou napadán a byly tady řečeny Pohádky ovčí babičky, že přišel předseda klubu, nějakým způsobem mě dohejkal a já hlasování zpochybnil. Na to konto vystoupil pan Kalousek a chtěl kamerový záznam. A já dneska žádám, aby ten kamerový záznam byl směrem k této straně na hlasování, zda opravdu pan Výborný hlasoval pro, anebo se spletl, anebo jestli ten záznam byl špatně. Děkuju. (Důrazně. Potlesk z řad poslanců ANO.) 
 
Místopředseda PSP Petr Fiala: Budeme pokračovat v projednávání tohoto bodu. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 799/3, který byl doručen 28. května 2021. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 799/4. Než se pustíme dál do projednávání tohoto bodu, pan předseda Marian Jurečka. Prosím, máte slovo. 
 
Poslanec Marian Jurečka: Děkuju. Já jen chci říct, že včera jsme tady měli jednání, u kterých bylo zpochybňováno hlasování. Je to bohužel věc, která se tady ve Sněmovně stává i v průběhu hlasování ve třetím čtení. Já jsem nikdy nesouhlasil s tím, že by tady měl být nějaký kamerový záznam o tom, jak kdo hlasoval. Je to zodpovědnost a svědomí každého poslance. (Výkřiky z levé části sálu.) Počkejte, nekřičte na mě, kdyžtak prostřednictvím pana předsedajícího. A co je klíčové, o té námitce hlasuje Sněmovna. Pokud ji přijme, tak je to většinové rozhodnutí Sněmovny. O každém zpochybnění hlasování rozhodují všichni poslanci a poslankyně v tomto sále, takže to si musíme uvědomit. (Neklid v sále.) 
 
Místopředseda PSP Petr Fiala: Dámy a pánové, prosím o klid, ať se slyšíme. Pan předseda Válek s přednostním právem. Prosím, máte slovo. 
 
Poslanec Vlastimil Válek: Já bych si jenom chtěl ujasnit ty dotazy a ty požadavky. Tak pokud si vzpomínám, Miroslav Kalousek tehdy chtěl kamerový záznam proto, že se domníval, že pan poslanec nebyl v sále. Tak jestli máte pocit, že pan poslanec Výborný, prostřednictvím pana předsedajícího, nebyl v sále, chápu, že chcete kamerový záznam. V sále byl, seděl za mnou. Ale dobře, nemusíte nám věřit. Pokud máte pocit, že předtím hlasoval jinak a teď hlasoval jinak, tak všichni v této Sněmovně, co umí číst, což chápu, že nemusí být všichni, si můžou vzít sjetinu a tam najdou, jestli je tam ano, nebo ne. Porovnají si sjetiny těch dvou hlasování a vidí výsledek. Moc mi není jasné pro ty, co umí číst, kde je problém. (Potlesk z pravé části sálu.) 
 
Místopředseda PSP Petr Fiala: (Poslanec Richter chce vystoupit.) Já vám teď nemohu dát slovo, protože je zde přítomen předseda klubu. (Poslanec Faltýnek odchází ze sálu. Veselost v sále.) A to bychom porušili úplně všechna pravidla hry. (Výkřiky v pravé části sálu.) 
 
Poslanec Jan Richter: Já tady předsedu klubu nevidím, takže přednostní právo mám stejně jako vy ostatní, když vaši předsedové klubů odcházejí taky. 
Děkuji za slovo, pane předsedající. Já nezpochybňuji to, že pan Výborný nebyl v sále. (Výkřik poslance Benešíka.) Já zpochybňuji to, že pan Výborný hlasoval pro a pak řekl, že se zdržel.
----
Poslanec Jan Richter: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Vážený pane předsedající, já bych se rád vrátil k tomu hlasování 187, kdy pan Výborný zpochybnil hlasování na základě toho, že na sjetině měl pro a sám se zdržel hlasování. Já jsem si vyžádal záznam ze Sněmovny, video, kde zřetelně pan Výborný hlasuje i rukou pro a je to tam vidět na tom záznamu, takže já upozorňuji Sněmovnu na to, že toto předám mandátovému a imunitnímu výboru, aby věrohodnost těchto slov pana Výborného byla buďto zpochybněna, anebo bylo řečeno, že volil správně.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…