Zkušený vyšetřovatel odhaluje, jak by policie mohla tvrději a rychleji trestat rozkrádání, kdyby...

08.01.2014 6:21 | Zprávy

ROZHOVOR Pokud někdo není schopen prokázat nabytí svého majetku, bylo by na místě, aby o takový majetek přišel, je přesvědčen komunistický poslanec, bývalý vyšetřovatel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Zdeněk Ondráček. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz potvrdil, že by podpořil, pokud vládní koalice přijde s průlomovým zákonem na odčerpání nelegálního majetku, podle něhož by stíhaní lidé, kteří nedokáží doložit původ svých peněz a dalšího majetku, museli zaplatit stoprocentní daň.

Zkušený vyšetřovatel odhaluje, jak by policie mohla tvrději a rychleji trestat rozkrádání, kdyby...
Foto: ksm.cz
Popisek: Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček

Překvapilo vás rozhodnutí Ústavního soudu o tom, že vazba Davida Ratha byla příliš dlouhá a že porušila jeho základní práva?

To je složité komentovat, když neznám přesné zdůvodnění rozhodnutí Ústavního soudu. Pokud vycházím z toho, co uvádějí média, Ústavní soud napadá to, že vrchní soud dostatečně neodůvodnil prodloužení vazby. To je obecně problematické, protože soudy se tím zabývají velmi povrchně.

Ale je podle vás rok a půl dlouhá vazba vzhledem k důvodům obvinění a k množství vyslechnutých svědků nějak mimořádná?

Musíme vycházet z trestního řádu. Jestliže trestní řád umožňuje délku vazby prodlužovat, jsou tam samozřejmě dané lhůty, nemůžeme mluvit o tom, že vazba je nepřiměřeně dlouhá. To musí odůvodnit soudce, který rozhoduje o jejím prodlužování a který by měl, stejně jako další orgány činné v trestním řízení, v každém stádiu trestního řízení posuzovat, jestli důvody vazby nadále trvají. Pokud se domnívá, že nadále trvají, může prodlužovat, a je záhodno, aby ji klidně prodlužoval. Ale bohužel neznáme důvody rozhodování vrchního soudu, proč nechával pana Ratha ve vazbě. Ústavní soud uvádí, že nebylo dostatečně zdůvodněno, proč David Rath zůstával ve vazbě i ten poslední půlrok.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…