Známe odpověď Hradu na sprosté a zuřivé SMSky občanů

22.11.2012 15:17

Skupina aktivistů „Ztohoven“ v rámci své výstavy v galerii DOX zveřejnila telefonní čísla na poslance i prezidenta Klause. Terčem mnoha vulgárních útoků se díky tomu stal třeba ministr financí Miroslav Kalousek. Senátor Jaroslav Kubera vidí v komentáři pro ParlamentníListy.cz problém především v anonymitě, která „lidem dává křídla“.

Známe odpověď Hradu na sprosté a zuřivé SMSky občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus podepisoval svou novou knihu Zápisky z nových cest. Podle autora je lepší, obsahuje víc fotografií

„Svině pravicová, spolehni se, že tě podřežeme s celou rodinou... Denně se modlím, aby jsi zemřel na rakovinu ve strašných bolestech.... Hajzle, podpálíme ti barák a oběsíme tě i s dětmi... Ty flanďácká kurvo, přibijeme tě na kříž hlavou dolů, uříznem ti koule a nacpem ti je do krku,“ zveřejnil iDnes.cz některé ukázky ze SMS zpráv, které ministr Kalousek obdržel.

Podle senátora Jaroslava Kubery je sice potřebné, aby lidé měli možnost s politiky hovořit, ale často je to prý velmi obtížné. „Odpovědi na maily a to myslím ty normální, tak tím já strávím mládí a diskuse pod články nečtu, protože bych si udělal špatné mínění o anonymech,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz.

Kubera se neskrývá, s lidmi se baví normálně

„Všechno je to založeno na anonymitě, která samozřejmě dává lidem křídla a naštěstí to tak každý bere a neposuzuje úroveň českého národa podle těchto výkřiků. Mně to je jinak jedno, já se svým číslem žádné tajnosti nedělám. Na maily všem odpovídám, pochopitelně na takové výkřiky, které nic neznamenají, nereaguji a ani mě to nezajímá,“ říká.

Na internetu se lidé chovají jinak, upozorňuje dále senátor. „Je to tak, že občas ten, kdo udělá silný výlev a když s ním pak člověk telefonuje nebo se s ním dokonce setká, bylo to všechno jen tou anonymní odvahou a ve výsledku se ukáže jako normální člověk, se kterým se dá komunikovat,“ uvádí Jaroslav Kubera, již potřetí zvolený do Senátu.

„Ale třeba volby u nás jsou tajné, což je chyba. Já bych také rád věděl, kdo mě volí, protože mi to jinak nevychází. Když někdo něco potřebuje, já jsem taková neplacená advokátní kancelář, tak první každý řekne, že mě volil. Kdyby to ale byla pravda, musel bych mít přes devadesát procent,“ směje se.

Ať jsou volby veřejné a uvidíme, kdo koho volí

Kubera se také ptá, proč jsou vlastně volby tajné. „Když politici jsou na tapetě a div ne lovná zvěř, což si samozřejmě většinou dělají sami, tak volič je skrytý. Už jsem onehdá navrhoval, aby volby byly veřejné,“ sděluje redakci.

„K těm zveřejněným číslům ale nemá cenu přidávat nějaké komentáře, protože normální lidi to baví jen chvíli, a ti, co jsou postiženi nějakým komplexem, těm není stejně pomoci. Jsou lidi, kteří se tím baví, zřejmě z nedostatku jiné činnosti,“ soudí Kubera.

Podle něho to odezní samo. „Navíc těch sprostých slov, které může člověk použít, je velmi omezený počet. To je konečná množina, nikoli nekonečná, takže až to ti lidé vyčerpají, bude klid. Hlavně ale každý, kdo tohle dělá, by si měl uvědomit, že politik není nic jiného, to je normální člověk jako každý jiný,“ upozornil.

Místo nadávání jděte do politiky

Politici prý navíc ještě většinou mají tu smůlu, že je někdo vybral, a ten, kdo má nějaké námitky, ať se stane politikem. To je podle Kubery úplně nejlepší. „Já to vždycky každému říkám, když můžu být už potřetí senátorem, tak on může taky. Je to jednoduché,“ vzkazuje takovým lidem.

„Máme deset milionů obyvatel, tak musíme připustit, že jsou různí lidé. Některé akce Ztohoven se mi ale zase na druhou stranu líbí, když třeba poukázali na ty identity, to bylo k zamyšlení. Bylo to vtipné a chytré. Oni si ale neuvědomují to, že dávají do rukou zbraň z části magorům. To je ten problém,“ míní senátor a dlouholetý primátor Teplic.

Není normální říct babičce „ty krávo stará“….

Normální člověk by podle Kuberových slov měl mít možnost se s politikem bavit úplně normálně. „A může mu vyčítat, co chce, a on na to zase může reagovat, to je normální komunikace. Není ale normální, když  má třeba nějaká babička problém s počítačem a zeptá se na internetu ajťáka a ten jí odpoví ´ty stará krávo, to bys mohla vědět‘. To mi nepřijde úplně v pořádku, ale zase je to jen tou anonymitou, která dává lidem obrovskou sílu,“ uzavírá v komentáři pro server ParlamentníchListů.cz Jaroslav Kubera.

Skupina Ztohoven zveřejnila i číslo prezidenta Václava Klause. Tajemník hlavy státu Ladislav Jakl ParlametnímListům.cz na dotaz, zda vulgární a výhružné zprávy dostává i prezident a zda má cenu podnikat nějaké první kroky, odpověděl stručně: „Já bych se tím vůbec nezabýval," uvedl. Ten navíc sám už v minulosti čelil podobným emailovým výhrůžkám poté, co Lidové noviny zveřejnily platy vrcholných úředníků prezidentské kanceláře (více ZDE).

„Po Havlových lidech se nikdo neptal, tak si člověk mohl myslet, že to je právní stav. A on najednou není. Na přání těch, co vám chtějí ublížit. A poštvat primitivy, kteří mi píší, že mě přijdou zastřelit, oběsit nebo umlátit. Já to snesu, ale má to platit pro všechny státní zaměstance, nebo pro žádného,“ uvedl tehdy pro ParlamentníListy.cz Ladislav Jakl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…